Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyayı derinden sarsan ve milyonlarca insanın ölmesine sebep olan korona virüse karşı Amerikan ilaç firması Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısı salgına karşı umut oldu. Ancak firma geçmişte onaylanmamış ilaçları Afrikalı çocuklar üzerinde kullanmak gibi suçlamalara maruz kaldı.
1849’da kurulan 175 ülkeye yatırım yapan Pfizer'in milyonlarca aşı dozu üretecek maddi ve lojistik imkanı bulunuyor. Ancak birçok kişi için umut kapısı olan şirketin geçmişte adının anıldığı skandallar hala gündemde.
Pfizer'in geçmişte, gizli anlaşmalar sayesinde milyonlarca dolar ödeyerek çok ciddi suçlamalardan kaçtığı biliniyor. Bu skandallar arasında yasadışı deneylerle ölüme neden olma, ruhsatsız ilaçların satışı ve doktorlara verilen rüşvetler yer alıyor.
1996 yılında Nijerya'da bakteriyel menenjit salgını meydana geldi.
Her gün Kano'daki enfeksiyon hastalıkları hastanesine akın eden yüzlerce hastaya yardım ettiğini iddia eden Pfizer, iki yüz çocuğun üzerinde henüz test aşamasında olan Trovan (trovafloxacine ) adlı antibiyotik ilacını denedi. Mart ve nisan ayları arasında yapılan bu testler sonucunda 11 çocuğun hayatını kaybettiği, onlarca çocuğun da sakat kaldığı iddia edildi.
Klinik testlerinin son aşamasında olan ilaç henüz ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) veya herhangi bir devlet kurumundan onay almamıştı. Bu ölümler bir daha hiç gündeme gelmemişti. Ancak 2000 yılında Washington Post'dan Joe Stephens Pfizer'in Kano'daki eylemlerini yakından inceleme kararı aldı.
Euronews'in haberine göre, iddiaların yeniden gündeme gelmesiyle 2001 yılında mağdurlar derneği toplu bir şikayette bulundu, ancak hukuken kendini yetkili görmeyen Amerikan mahkemesi şikayeti reddetti.
Bu skandal uzun bir süre bir daha gündeme gelmedi, ta ki 4 Haziran 2007'de Nijerya federal hükümeti, 11 Nijeryalı çocuğun ölümden sorumlu tuttuğu Pfizer hakkında 7 milyar dolarlık tazminat davası açana kadar.
Pfizer şirketi iddialara ilişkin bir savunma beyanı mektubu yayınladı. Şirket, 200 çocuktan sadece yarısına Truvan ilacının verildiğini diğer 100 çocuğa onaylı ilaçlar verildiğini ifade etti. Pfizer, test aşamasında olan ilacını alan 100 çocuktan beşinin öldüğünü, diğer grupta ise 6 çocuk öldüğünü ileri sürerek, geliştirdikleri ilacın aslında etkili olduğunu savundu.
ABD'li şirket, yaşanan ölüm ve diğer komplikasyonların kendi ilaçlarında değil menenjit hastalığından kaynakladığını vurgulayarak, Nijerya'nın iddialarını reddetti.
Nijerya ve Pfizer arasında gizlilik anlaşması imzalandığı için davanın geri çekilme nedeni de bilinmiyor. Temmuz 2009'da, Pfizer ve Kano Eyaleti 75 milyon dolarlık bir anlaşma ile olayı yargıya taşımama kararı aldı.
Anlaşmaya göre, hükümetinin ABD devinin yargılamasını durdurması karşılığında, kurbanlara 35 milyon dolar tazminat ve bir çocuk hastanesi inşaatı için 30 milyon dolar sağladı.
2010 yılında bu skandalla ilgili 2 önemli gelişme yaşandı.
Aralık 2010'da da WikiLeaks, ABD'nin diplomatik yazışmalarını yayınladı. WikiLeaks'in belgelerinde 1996’daki ilaç denemesi nedeniyle açılan davanın “hileli” yollarla düşürüldüğü öne sürüldü. Bazı yazışmalarda Pfizer'in davaya bakan Nijeryalı başsavcı Aondoakaa'nın davada vazgeçmesi için, yolsuzluğunu kanıtlamak için dedektif tuttuğunu yönünde iddialar yer aldı.
Buna cevaben şirket, iddiaların "asılsız ve mantıksız" olduğunu savunarak, her zaman iyi niyetli olduklarını belirten bir basın açıklaması yaptı.
Pfizer'in Afrika'daki deneyleri ilk defa gündeme taşıyan Washington Post muhabiri Joe Stephens, bu eylemi "şantaja tehlikeli derecede yakın" olarak nitelendirdi.
Pfizer, Nijeryalı mağdur ailelerin davalarının devam etmesine izin veren bir karara itiraz ediyordu. Haziran 2010'da ABD Yüksek Mahkemesi, Pfizer'in itirazını reddetti.
İngiltere'de aşılama 8 Aralık'ta başlıyor
Almanya'da korona virüs alarmı
İngiltere tarihinin en büyük seferberliği: Aşı kampanyası
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.