Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsrail ve Gazze’deki çatışmalar son bir haftadır haberlerin en önemli gündem maddesi oldu. Ne zaman televizyonu açsak veya herhangi bir sosyal medya platformunda oturum açsak bir dizi korkunç manşetle karşı karşıya kalıyoruz.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bilgi almak her ne kadar önemli olsa da aşırı derecede şiddet içeren resim ve videolara maruz kalmak da ruh sağlığımızı tehdit edebiliyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma medyada kitlesel şiddet görüntülerinin artması izleyicilerin haberlerden daha çok rahatsız olmasına ve beklenenin aksine daha da fazla sayıda kişinin bu içerikleri tüketmesine neden olduğunu ortaya koydu.
CNBC’nin haberine göre Icahn Tıp Okulu Psikiyatri Profesörü Ilıyan Ivanov şiddet içeren görüntüleri görmenin beynimizde “hiçbir iyi şey” yaratmadığını söyledi. Üstelik travma yaşamış veya duygudurum bozukluğu olan yetişkinler için bu görüntüler tetikleyici etkilere de sebep olabilir.
Ivanov, “Bir miktar kaygı bozukluğu olan insanlar, durum çok akıcı ve belirsiz olduğu için bundan sonra ne olabileceği konusunda biraz endişe duyabilirler. Her zaman için, ‘Başka ne olabilir? Korkunç bir şey olacak’ hissiyatı vardır” ifadelerine yer verdi.
Ancak yine de haberlere ulaşmanın ve akıl sağlığınıza dikkat etmenin de yolları bulunuyor. CNBC haberinde uzmanlar bunu 5 madde ile özetledi:
Takip etmek için 2 ila 3 güvenilir kaynak seçin
California Üniversitesi'nde psikoloji bilimi profesörü olan Alison Holman, mantıklı bir şekilde okumayı tavsiye ediyor. Travma ve medyaya maruz kalma üzerine araştırmalar yapan Holman, “Güvenilir haber kaynaklarını belirleyin. Başka bir deyişle, gerçek haberlere ulaşın. Önerdiğim şey, en iyi iki, belki üç kaynağı seçmenizdir” ifadelerine yer verdi.
Bir zaman sınırı belirleyin
Bilgi almak için saatler harcamanıza gerek yok. Holman gün içerisinde az bir miktar zaman ayrılabileceğini söyledi. Profesör, “Gün içinde belirli bir zaman ayırın ve 'Neler olup bittiğini okumak için 15 ila 20 dakika harcayacağım, böylece neler olduğunu bileceğim’ deyin. Daha sonra bunu akşam olunca tekrar yapın” tavsiyesinde bulunuyor.
Ancak Holman bunun daha az haber tüketmekle ilgili değil fazla tüketmemekle ilgili olduğunu da belirtiyor. Profesör, “İnsanların kafalarını kuma sokmamaları da önemli” uyarısında bulundu.
Resimler veya videolar yerine kelimeleri tercih edin
Ivanov şiddet içeren görüntülerin insanları makale okumaktan çok daha fazla etkilediğini söyledi. Icahn Üniversitesi profesörü, “Beyin aldığı bilgilerin %80’ini görsel ipuçlarından edinir” dedi.
Profesör sonsuz bir video akışı olan YouTube gibi platformların ideal tercihten çok uzak olduğunu söyledi. Ivanov, “Pek çok kötü şey oluyor. Binlerce insanın öldüğünü görmeme gerek var mı? Tabii ki yok. Durumun ne kadar korkunç olduğunu anlamak için her şeyi ayrıntılı olarak görmeye gerek yoktur” diyor.
Ivanov ayrıca makale okumanın şiddet içeren detayla belirtse bile daha iyi bir tercih olabileceğini söyledi. Profesör, “Bir makale okumak birkaç video izlemekten daha iyidir. New York Times yakın zamanda oldukça şiddet içeren bir sürü video yayınladı ve ben burada durup pek çok insanın bu içerikleri tüketmemesini umuyordum” ifadelerine yer verdi.
Kendi bedeninize dinleyin
Herkesin ihtiyaçları ve kapasiteleri farklıdır. Holman, çoğu zaman vücudunuz oturumu kapatıp başka bir şey yapma zamanının geldiğini size söyleyeceğini belirtiyor.
Holman, “Boynunuzda veya omuzlarınızda gerginlik hissetmeye mi başladınız? Nefes darlığı mı çekiyorsunuz? Zar zor nefes aldığınız bir yere kapalı kalmak istemezsiniz. Haberlerle ilgilenirken vücudunuzun size söylediklerinin sinyallerine dikkat edin. Güçlü bir tepki vermenizi neyin tetiklediğini belirleyebilirsiniz” uyarısında bulundu.
Kendinize yeniden şarj olma şansı verin
Akıl sağlığınızı korumak için gününüzün geri kalanında size neşe veya rahatlama getiren aktivitelerle doldurduğunuzdan da emin olmanız gerekiyor. Holman konuyla ilgili açıklamasında, “Yapacak başka bir şey bulun. Yapılması uygun olmasa da vazgeçemediğiniz bir eylemde bulunun. Öğrendiklerinizi hazmetmenize yardımcı olabilecek herhangi bir şey. Yalnızca izole olmaya ve haberlerin içerisine çekilmeye izin vermeyin” ifadelerine yer verdi.
Kara harekatı uyarısı: Gazze için korkutucu senaryolar!
İsrail'in saldırılarında 11 gazeteci hayatını kaybetti
Gazze'de yakıt krizi: Tüm sağlık sistemi tehlikede!
İzlemiyorum...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.