Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan 50.7 milyar dolarlık toplam değere sahip 13 anlaşma imzalandı. Söz konusu anlaşmalar kapsamında enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut iş birliğinin derinleştirilmesi kararlaştırıldı.
Bu kapsamında BAE'nin Türkiye'den 8.5 milyar dolarlık deprem tahvili satın alması öngörüldü. Bunun yanında Eximbank üzerinden Türk şirketlerine 3 milyar dolarlık ihracat kredisi kullandırılması hususunda anlaşmaya varıldı.
Son dönemde Körfez ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için çabalara hız verilirken son 20 yıldaki doğrudan yatırım verilerine bakıldığında yapılan son anlaşmaların büyüklüğü daha iyi anlaşılıyor.
2002-2023 Mart ayı arasında Türkiye'ye 181 milyar 22 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi. Bunun 12 milyar 371 milyon doları yani toplam yatırımların yüzde 6.8'i Körfez ülkelerinden geldi.
İLK SIRADA BAE YER ALIYOR
Son 20 yılda Körfez'den Türkiye'ye en çok doğrudan yatırım 4 milyar 794 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) geldi Bu ülkeyi 3 milyar 59 milyon dolarla Katar ve 2 milyar 10 milyon dolarla Suudi Arabistan takip etti.
İmzalanan anlaşmalar kapsamında bunun yanında BAE ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 5 yılda 25 milyar dolara çıkarılması da yer aldı. Geçen yıl Türkiye BAE'ye 4.8 milyar dolarlık ihracat yaparken bu ülkeden 4.4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 9.2 milyar dolar oldu.
Geçen yıl Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle toplam dış ticaret hacmi ise 19.7 milyar dolar oldu. Önceki 4 yılda dış ticaret hacmi 14-15 milyar dolar seviyelerindeyken 2022'de önemli bir ivmelenme yakalandı.(Habertürk-Selim Karahan)
BAE ile Türkiye arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.