'Köprüde halka arz önemli'
SPYD Başkanı Arif Ünver, köprü ve otoyolların halka arzıyla ilgili açıklamalarda bulundu
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Özelleştirme İdaresi Eski Başkanı Tezcan Yaramancı, “İhale iptal edildi” ifadesi yerine “İhale onaylanmadı” denilmesinin doğru olduğunu söyledi.
İhalesinin neticelenmesi için Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) onayının gerektiğini hatırlatan Yaramancı, “Açık artırma süreci tamamlandı. Sürecin sonunda oluşan durumun ÖYK tarafından onaylanması gerekiyor. O onayın verilemeyeceği anlaşılıyor” dedi.
Değer tespitinin şartlara bağlı olduğuna dikkati çeken Yaramancı, “Özelleştirmeyi yüklenecek taraftan yerine getirilmesi beklenen şartlar nelerdir? Mesela, fiyat artışı yapılıp yapılamayacağı, yatırımlar vesaire. Bu konularda durum değişirse gayet tabii fiyat artabilir” diye konuştu.
İptal edilen ihalede oluşan fiyatın, açık artırma sonucu oluşması nedeniyle gerçekçi olduğunu anlatan Yaramancı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bundan sonra yeni ihalede şartlar farklı tanzim edilirse daha yüksek fiyatlar gelebilir. Halka arz mümkündür. Zamanında Türk Hava Yolları (THY) da daha önce aynı şekilde halka arz edildi ve özelleştirildi. Önümüzdeki dönem için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yeni bir yol haritası düzenlediğini düşünüyorum. O yol haritası çerçevesinde de yeni tekliflerin gelmesi muhtemeldir.”
Yaramancı, özelleştirmede amacın sadece para sağlamak olmadığını, anılan ekonomik varlığın yönetiminin özel sektör mantığına tevdi edilmesi ve daha verimli çalıştırılmasının amaçlanması gerektiğine işaret etti.
“Potansiyel kârı üzerinden satış yapılabilir”
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, ihalede ortaya çıkan 5,7 milyar dolardan daha fazla gelir elde etmek adına halka arzın olumlu bir satış yöntemi olduğunu söyledi.
Köprü ve otoyolların halka arzının orta gelir grubu güçlü bir ülke olan Türkiye'nin ekonomisi açısından önemli olduğunu ifade eden Ünver, halka arzın tabana yayılarak gerçekleştirilmesi halinde hisseleri alacak orta gelirli kişilerin bundan fayda sağlayacağını ifade etti.
Varlıkların değeri belirlenirken piyasa değeri ile bu yerlerin yıllık karlarının karşılaştırılacağını kaydeden Ünver, bu şekilde bir hissenin değerinin ortaya çıkacağını ancak bu karşılaştırmanın sadece bugün için değil son birkaç yılı da kapsaması gerektiğini dile getirdi.
Köprü ve otoyolların karlılıklarının yıllar içindeki değişimine bakarak gelecek yıllarda elde edeceği karlılık üzerinden de satış yapılabileceğini anlatan Ünver, “Yani bugün 2 lira kar ediyorsa birkaç yıl sonra 4 lira kar elde edilebileceği öngörüsüyle fiyat belirlenerek satış yapılabilir. Dolayısıyla devlet tartışmasız olarak halka arz yoluyla özelleştirmeden elde edileceği gelirden daha fazla gelir elde edebilecektir” diye konuştu.
Köprü ve otoyolların halka arzının kademeli gerçekleşmesi gerektiğini anlatan Ünver, öncelikle hisselerin yüzde 51'inin yine kamuda kalması, daha sonra köprü ve otoyolların işletmesinin profesyonel bir ekibe devredilmesi gerektiğini, en sonunda da kalan hisselerin halka arz edilerek sürecin tamamlanabileceğini söyledi.