Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),ve yeni ekonomi yönetimiyle birlikte değişen enflasyonla mücadele politikaları yüksek faizler, krediler üzerinde makroihtiyati önlemler getirdi. Politikaların sonucunda tüm kredi türlerinde faizler yükseldi. Son dönemde oldukça yüksek seyreden taşıt ve konut kredi faizi sonrasında bankacılık sektöründe kredi kullandırımı durma noktasına geldi. Şebnem Turhan'ın ekonomim.com'daki konu ile ilgili kaleme aldığı yazısı şöyle:
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre 19 Nisan itibariyle konut kredileri sektörde yılsonuna göre sadece yüzde 1,3 artarken, konut kredilerinin en büyük kullandırıcısı olan kamu mevduat bankalarında yüzde 5 geriledi. Ocak ve şubat aylarında gerileyen hacim martta hafif kıpırdandı ve 19 Nisan itibariyle 444 milyar 281 milyon liraya yükseldi. Ancak bu oldukça sınırlı yüzde 1,3 yani 5.93 milyar liralık bir yükselişe işaret ediyor. Kaba bir hesapla İstanbul'da sıradan bir daire fiyatı kadar artış yaşandı konut kredisi hacminde.
Taşıt kredileri ise tüm sektörde yılsonuna göre yüzde 3,6 düştü, kamu mevduat bankalarındaki kayıp yüzde 11,9 ile başı çekti. 19 Nisan haftasında konut kredi faizi 0.84 puan artışla yüzde 44,94 olurken, taşıt kredi faizi ise 1 haftada 33.27 puan geriledi yüzde 23,76'ya indi. Bu düşüş talebe yansımadı. BDDK da geçen ay elektrikli araçlara yönelik kredi limit ve vadelerine yeni sınırlar getirdi, yüksek fiyatlı araçlar için kullanılan kredilerin vadesi kısaldı.
Kamu mevduat bankalarında yüzde 4,9’luk kayıp yaşandı
Kamu mevduat bankaları konut kredilerinde yüzde 56,1'lik paya sahip. En çok konut kredisi bakiyesi kamu mevduat bankalarında bulunuyor. Kamu mevduat bankalarında yılsonunda 262 milyar 114 milyon lira olan konut kredisi hacmi 19 Nisan'da 249 milyar 222 milyon liraya geriledi. Bu yüzde 4,9'luk yani 12.9 milyar liralık kayıp yaşandığını gösteriyor. Konut kredi hacminin yüzde 23,6'sını oluşturan yerli özel mevduat bankalarında geçen yıl sonuna göre konut kredisinde büyüme 14.1 milyar lira, yüzde 10,6'sını oluşturan yabancı mevduat bankalarında ise 3.9 milyar liralık artış yaşandı. Yerli özel mevduat bankalarının konut kredisi bakiyesi 104 milyar 940 milyon lira, yabancı mevduat bankalarında ise 47 milyar 6 milyon lira seviyesinde bulunuyor.
Faizde "Togg" etkisi
Taşıt kredisi ise kamu, yerli ve yabancı mevduat bankalarına daha homojen yayılmış durumda. 19 Nisan itibariyle sektörün genelinde taşıt kredisi hacmi 90 milyar 220 milyon lira seviyesinde iken geçen yılsonunda bu rakam 95 milyar 807 milyon lira idi. Yani 5.59 milyar liralık, yüzde 5,83'lük kayıp var. Taşıt kredilerinin yüzde 27,74'üne sahip olan kamu mevduat bankalarında taşıt kredisi hacmi 19 Nisan itibariyle 25 milyar 32 milyon lira. Bu geçen yılsonuna göre yüzde 11,9'luk kayba işaret ediyor, yani 3.38 milyar lira eksildi. Yerli özel mevduat bankaları toplam taşıt kredisi hacminin yüzde 30,43'üne sahip. Yerli özel mevduat bankalarında geçen yılsonuna göre yüzde 3,62'lik kayıp hesaplanıyor. Toplam taşıt kredilerinin yüzde 16,95'ini oluşturan yabancı özel bankaların taşıt kredilerinde yılsonuna göre daralması da yüzde 7,06 seviyesinde bulunuyor. Taşıt kredisinde faiz 19 Nisan haftasında tam 33.27 puan düşüşle yüzde 23,76’ya geriledi. Sektör kaynakları düşüşün nedeninin 800 bin liraya kadar sıfır faizli Togg kredisi kullandırımı olduğunu bu kredinin bile çok az verildiğini vurguladı.
KREDİ BÜYÜMESİNDE İVME KAYBI
Merkez Bankası verilerine göre bankacılık sektöründe 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış toplam kredi büyümesi yüzde 34,68 seviyesinde. Bir önceki haftaya göre 0.75 puanlık bir düşüş yaşandı. Tüketici kredilerinde ise bankacılık sektöründe kredi büyümesi ivmelendi. 19 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 5.63 puanlık artışla yüzde 31,93'e çıktı. Ticari kredilerde daralma var. 19 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 0.26 puanlık düşüşle 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış ticari kredi büyümesi yüzde 27,27'ye geriledi. Yine Merkez Bankası verilerine göre 19 Nisan haftasında ihtiyaç kredi faizleri yüzde 81,54'e gerilerken ki bu bir önceki haftaya göre 1.52 puanlık düşüşe işaret ediyor, ticari kredi faizi de yüzde 66,24'e yükseldi. Ticari kredi faizi 0,35 puan artış gösterdi.
Emekli promosyonu taşımaya kredi sorunu!
Nakdi krediler 13 trilyon TL’yi aştı
Kredi ve kartta takibe düşenler şubatta arttı
Konut kredisinde 2 milyon TL'nin ödemesi nasıl?
Kredi kartı faiz oranlarında değişiklik
Ekonomi uçuyor ver yetkiyi gör etkiyi. 2 milyon TL konut kredi 10 yıl vade geri ödemesi 10 milyon TL yi aşıyor. 400 bin TL taşıt kredisi geri ödemesi ise 1.2 milyon TLyi aşıyor. Bu kardeşinize verin yetkiyi şirket gibi yöneteceğim bu ülkeyi. Allahtan şirket değil bu ülke şirket olsa konkordato ilan eder veya iflas ederdi. :) ver yetkiyi gör etkiyi forever...
Avrupa bizi kıskanıyor https://www.ekonomim.com/ekonomi/3-ulke-turkiyeden-vize-basvurularini-durdurdu-haberi-740237
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.