Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Konut satışları eylül ayında 140 bin adetle bu yılın rekorunu kırdığında bu düzeye ulaşılma nedeni belliydi. Tapu harçlarındaki indirim eylül ayında bitecekti ve konut almak isteyenler de ekim ayına kalmamak için alımlarını bir anlamda öne çekmişlerdi.
İşte bir kısmı belki ekim ayında gerçekleşecek alımların eylüle kayması yüzünden geçen ayki satışlar hem eylüle göre, hem geçen yılın ekimine göre düşüş gösterdi.
Ekim ayında yaklaşık 123 bin konut satıldı. Geçen yılın aynı ayındaki satış 130 bin düzeyindeydi. Toplam satışta yüzde 6’ya yakın bir azalma oldu.
Ekim ayında ilk satışların yüzde 8’e yakın, ikinci el satışların ise yüzde 4’e yakın gerilediği gözlendi.
İlk on ayda gerçekleşen satış hala geçen yılın üstünde. Ama bu durum önceki aylarda geçen yıla göre belirgin bir artış sağlanması sayesinde oldu.
İpoteklilerde hızlı azalma var
Konut satışlarında özellikle izlenmesi gerekenler, ilk satışlar ve ipotekli satışlar.
İlk satışlar, yeni yapılmış konutların alıcı bulup bulmadığını gösteriyor bize. Hep vurguladık, üç kez, beş kez el değiştirmiş bir konutun bir kez daha el değiştirmiş olmasının ekonomiye pek bir katkısı yok. Son satan kar ediyorsa, katkı ona. Ya da satın alan evde köklü tadilat yaptırıyorsa katkı yan sanayiye.
Ama ilk satışlar öyle değil. Yapılmış, bitmiş; müteahhidin cebine para girmesini sağlayacak konutlar satılamıyor ve bekliyorsa, sektörde sıkıntı var demektir. İlk satışlarla ilgili durumu biraz önce aktardık.
İlk satışlar ekimde yüzde 7.6 azaldı, on aydaki artış ise yalnızca yüzde 7.5 oldu.
Konut sektörünün içinde bulunduğu durumu ve gelecekte nasıl şekil alacağını ortaya koyan bir başka gösterge ipotekli satışların seyri. Gerek bankadan doğrudan kredi kullanılması yoluyla, gerekse müteahhidin sağladığı finansmanla konuta ipotek koyması suretiyle edinilen konutların sayısında belirgin bir azalma var.
İpotekli satışlar ekim ayında yüzde 20’ye yakın azaldı. İpotekli ilk satışlardaki azalmanın oranı yüzde 21’i buldu, ikinci el satışlarda da yüzde 19 azalma var.
İpotekli satışlar ocak-ekim döneminde arttı artmaya ama bu da önceki ayların görece iyi geçmesinden kaynaklanıyor.
Sorun daha da büyüyecek
Bu köşede daha iki gün önce, 22 Kasım’da yazdık. TÜİK verilerine göre yılın ilk dokuz ayında tam 1 milyon 106 bin daire için yapı ruhsatı alındı. Geçen yılın aynı dönemindeki 705 bine göre artış oranı tam yüzde 57.
Yılın üçüncü çeyreğinde yapı ruhsatına konu daire sayısı da yaklaşık 500 bine yaklaşmıştı.
Müteahhitlerin ruhsat almaya koşmalarının nedeni, 1 Ekim’de yürürlüğe girecek yeni imar yönetmeliğiydi. Yeni yönetmeliğin getireceği bazı kısıtlamalar öncesinde ruhsat alınmak istenmişti.
Şimdi bile elindeki daireleri satmakta zorlanan inşaat sektörü, bunca daireyi tamamladığında ne olacak. Bu yıl ruhsatı alınan 1.1 milyon daire bir yıl-bir buçuk yıl içinde tamamlanıp satışa hazır hale getirildiğinde alıcı nereden bulunacak.
Sorun büyük; ama biz hale ekonomiye sihirli bir el değeceğini ve herkesin ev almaya koşacağını umuyor gibiyiz. Ama belki öyle bir umudumuz yok da, çaresizlikten korkudan tir tir titremeyi göze alarak mezarlıktan ıslık çala çala geçmeyi tercih ediyoruz.
devletten beklemeyin indirimi çakallar kendiniz yapın. 300bin tl ye satılan evin içi 5bin etmiyor çakal sürüsü bunlar
100bine mal ettiği (arsa dahil) daireyi 450binden başlayan fiyatlarla satmaya çalışmaları açgözlülük değil de nedir? Beter olsunlar..
konutlar son 5 yılda % 300 pahalandı. iyi de son 3 yılda ücretli kesim % 30 enflasyon zammı aldı. kim hangi bütçeyle konut alacak. orada şişiklik oldu ve balon sönmeden talep gelmez.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.