<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut kredisi kullananlara müjde----

Konut kredisi kullananlara müjde

Konut kredisi kullananlara müjde
05 Şubat 2013 - 07:51 www.finansingundemi.com

Kentsel dönüşümden kredi borcu bitmemiş konutlar da faydalanacak

Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen ancak evinin üstünde konut kredisi bulunması nedeniyle mağdur olanlara devlet yardımcı oldu. Star'ın haberine göre, kentsel dönüşüm yasasından ‘konut kredisi’ ile alınan ve kredi borcu henüz bitmemiş yapı sahiplerine de müjde çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli yapı sahiplerine verilecek olan yüzde 4 kredi desteğinin kapsamını genişletti. Mevcut konut kredili yapılar da afet kapsamına alındı. Örneğin, 10 yıl vadeli konut kredisi ile alınan ve sadece 1 yılı ödenmiş olan konutun riskli çıkması halinde, bu konut için de faiz desteği verilecek. Konutun riskli yapıda bulunmasına yönelik rapor hazırlanması yeterli olacak. Rapor alan konut sahibi, vadesi, faizi ne olursa olsun kredi yenilemesi isteyebilecek.
Faizin yüzde 4’ü devletten
Söz konusu raporu alan bir kat maliki, öncelikle bankasına başvurarak kredinin afet yasası kapsamına alınmasını isteyecek. Bankası kabul etmezse, kredi sahibi vatandaş anlaşmalı iki bankaya daha giderek, kredisinin afet yasası kapsamına alınmasını isteyecek. Bankalardan kredinin afet yasası kapsamına alınmasına onay çıkarsa, faizin yüzde 4’ünü devlet üstlenecek. Üç banka da talebe ret yanıtı verirse, devreye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı girecek. Üç bankadan da ‘kredi yenilenmedi’ yazısı alan vatandaş, bakanlığa kredi için başvuruda bulunacak. Bakanlık ilgili vatandaşa afet kredisi kullandıracak. Bu kredi ile borç kapatılabilecek veya yeni konut satın alınabilecek. Bakanlık ise kredi karşılığında konuta birinci derece ipotek koyacak.
60 bin TL kredide 6.500 TL
Yetkililer, bankaların, konut kredisi ile alınan ancak riskli yapıda bulunduğu tespit edilen konut kredilerini yenilemeyi tercih edeceğini tahmin ediyor. Bu kapsamdaki konut kredilerinde büyük faiz avantajı oluşacak. Örneğin, mevcut konut kredisi faizleri dikkate alındığında bile, 60 ay vade ile alınan 60 bin liralık konut kredisi için 13.6 bin liralık Faiz ödemesi yapılması gerekiyor. Kredinin afet yasında kullandırılması halinde, aynı şartlardaki kredinin faiz maliyetinin 6 bin 500 liralık kısmını devlet ödeyecek. Bu da faiz yükünde yüzde 50 oranında avantaj sağlıyor.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
-Üç yıl önce, 10 yıl vade ile 100 bin lira tutarında kredi kullanarak konut sahibi olan Ahmet Bey’in, konutunun bulunduğu bina riskli çıktı.
-Ahmet Bey, risk raporunu bankaya sunarak, kalan 7 yıllık dönem için almış olduğu konut kredisinin afet kapsamına alınmasını isteyecek.
-Eğer banka kabul etmezse anlaşmalı iki bankaya daha gidecek. Tüm bankalardan ret cevabı alırsa, Ahmet Bey devlete başvuracak ve konutu için afet kredisi alabilecek.
-Bankası tarafından kredisinin afet riski kapsamına alınmasına onay verilen kişi ise devletten faiz desteği alacak. Bu durumda, konut kredi faizinin yüzde 4’ü devlet tarafından ödenecek.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)