Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Konut kredisi faiz oranları son bir yıldır yükseliş eğilimini sürdürürken, mart sonu itibarıyla konut kredisi faizi aylık yüzde 1,23 ile son 8,5 yılın zirvesini gördü.
Haziran 2013'te aylık bazda yüzde 0,69 ile tarihi düşük seviyelere gerileyen konut kredisi faiz oranları, yurt dışında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımını azaltacağını (tapering) açıklaması, yurt içinde Gezi olayları ve 17-25 Aralık operasyonlarıyla başlayan süreçle yükseliş trendine girdi.
Konut kredisi Faiz oranları 2014'te Rus uçağının düşürülmesi başta olmak üzere jeopolitik gerilimlerin artması, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi ve Fed'in faiz artırımlarının etkisiyle aylık bazda yüzde 1,20'ye kadar yükseldi.
Darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başta Ziraat Bankası olmak üzere diğer bankaların da iştiraki ile konut kredi faizlerinde indirim yapıldı. Geçen yıl mart ayında konut kredi faiz oranı aylık bazda yüzde 0,92'ye kadar geriledi.
- Konut kredi faizi yüzde 1,23'e yükseldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla gerileyen konut kredi faizleri dört ayın ardından tekrar yüzde 1'in üzerine çıktı. Son bir yılda gelişmiş ülke merkez bankaları sıkı para politikası uygularken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da enflasyonla mücadele çerçevesinde sıkı para politikası duruşunu sürdürdü. Hem merkez bankalarının sıkı duruşu hem de mevduat faizlerindeki artış, konut kredi faizleri başta olmak üzere diğer kredi faizleri de yükseliş eğilimi içine girdi.
Konut kredi faiz oranı mart sonu itibarıyla yüzde 1,23 ile Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, yıllık konut kredi faizi oranı yüzde 14,79 oldu. Konut kredi faiz oranı geçen yılın mart sonunda yüzde 11,06 düzeyinde bulunuyordu.
- Sektörün toplam kredi stokunun yüzde 8,7'si konut kredisi
Bu yılın mart sonu itibarıyla konut kredi stoku geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 artarak 172 milyar 843 milyon liradan 193 milyar 675 milyon liraya ulaştı. Bankacılık sektörünün toplam kredi stoku mart sonunda 2,2 trilyon liraya yükseldi. Bankaların toplam kredi stokunun yaklaşık yüzde 8,7'si konut kredisinden oluşurken, geçen yılın mart sonunda bu oran yüzde 9,3 düzeyinde gerçekleşmişti.
- Faizlerin yükselmesi konut kredisi maliyetini yüzde 16 artırdı
Konut kredisinde aylık faiz oranları son bir yılda (Mart 2017-Mart 2018) 31 baz puan artarak 0,92'den 1,23'e yükseldi. Bir yıl önce yüzde 0,92'den 120 ay vadeli 100 bin TL'lik konut kredisi kullanan bir vatandaşın aylık taksit tutarı bin 380 lira düzeyindeydi. Vatandaşın toplam geri ödeyeceği tutar 165 bin 600 lira olacak.
Bu yılın mart ayında aynı vade ve tutarda yüzde 1,23'ten konut kredisi kullanan vatandaşın ise aylık kredi taksiti bin 599 liraya yükseldi. 120 ay boyunca vatandaş kredi için toplam 191 bin 880 lira ödeme yapacak.
Son bir yılda konut kredisi kullanan vatandaşın cebinden aylık taksit tutarı olarak 219 lira, 10 yılın sonunda 26 bin 280 lira daha fazla para çıkmış olacak. Böylece faizlerin yükselmesi ile konut kredisi maliyeti yüzde 16 artış gösterdi.
- Mart 2017 - Mart 2018'de 120 ay vadeli 100 bin liralık konut kredisi aylık faiz oranları, taksit ve toplam geri ödeme tutarları şöyle:
arkamızdan iş çeviriyorlar
bizi kıskanıyorlar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.