Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ev sahibi olmak özellikle mortgage kredilerindeki cazip oranlarla daha da kolaylaştı. İnsanlar artık kira ödemek yerine konut kredisi çekerek ev sahibi olmayı amaçlıyor. Ancak hayalinizi kurduğunuz evi satın almak için birikim yapıp sonrasında da uzun vadeli borca girmeden önce belli noktalara da dikkat etmek gerekiyor. Bu hafta konut kredisi çekmek isteyen bir kişinin nelere dikkat etmesi gerektiğini hatırlatacağız…
Yüzde 25 peşinat şartı
Aradığınız evi hemen bulmak kolay olmayabilir. İyisi mi şimdiden ev arayışlarına başlayın. Satın alacağınız evin fiyatı, kredi çekebileceğiniz fiyatlara uygun olmalı. Kredi çekebileceğiniz rakamın çok çok üzerindeki evlere bakmak size vakit kaybettirir. Bu yüzden gelir durumunuza göre çıkabilecek kredi miktarına dikkat edin. Bankadan bankaya değişmekle beraber genelde gelirinizin en fazla yüzde 60’ına kadar kredi çekebiliyorsunuz. Örneğin 2.000 TL aylık geliriniz var ise genelde bankalar size aylık taksitleri 1.000 TL’ye kadar kredi çekmenize izin verir. Ancak sizin 2.000 TL, eşinizin de 1.500 TL geliri varsa kredi tutarının aylık taksiti 1.500 liraya çıkabilir. Eşinizin de çalışıyor olması kredi çekerken avantajlı bir durum.
Evin yapısı, yaşı eksper raporu önemli
Alacağınız evin bölgesi, yapısı, yaşı ve sağlamlığına göre kredi çekmeniz kolaylaşabilir. Ekspertiz raporuna göre hatta daha düşük peşinat ödemeniz de mümkün olabilir. Evin değeri piyasa değerine göre düşükse yani ucuza alıyorsanız eksper raporuna göre kredi kullanırken kredi eve ödeyeceğiniz toplam tutarın %75’den fazlasını da karşılayabilir… Konuyla ilgili Konut kredilerinde ekspertiz raporuna dikkat başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Tabii evin sağlam olması, zemini, binanın sağlamlığı vs. durumlarına göre kredi çıkmayan evler bile olabiliyor. Riskli gördüğünüz ev konusunda ısrar etmeyin eksper raporunda sorun yaşayabilir ve zaman kaybedebilirsiniz.
Vadesiz/vadeli hesap açın
Ev satın almak için biriktirmeye başladığınız bir miktar peşinatı çalışmayı düşündüğünüz bankaya yatırarak vadesiz yada vadeli hesap açabilirsiniz. Bu hesabın krediyi çekeceğiniz bankada olması kredi çekmenizde kolaylık sağlayabilir. Yine size ait bir başka ev otomobil, arsa varsa bunların tapu ve ruhsatlarını da kredi çekerken bankaya sunmanız avantaj doğurabilir.
Kredi notunuz nasıl?
Tabi kredi çekmeyi düşünen bir kişinin en çok dikkat edeceği nokta da kredi notu olmalı. Daha önce çektiğiniz ihtiyaç kredilerinde ya da kredi kartı ödemelerinde problem yaşamamışsanız kredi notunuz yüksektir. Bu durum avantaj doğurur. Ancak geçmişte kredi ve kredi kartı ödemelerinde sorununuz varsa size kredi çıkmayabilir. Böyle bir durum söz konusu ise eşinizin adına da kredi çekebilirsiniz. Evin tapusunun krediyi çeken kişi adına olacağını da hatırlatalım.
Konut satışları Ümraniye, Sultangazi ve Beylikdüzü'nde virüs dinlemedi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.