Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fitch'in kredi notumuzu artırmasının ardından bankalarda da faizlerde düşüş trendine girildi. Zaman'ın haberine göre, Türkiye’nin kredi notunun artırılmasının ardından faizlerdeki düşüş süreci hız kazandı. Gösterge faizinin tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 6,27’yi görmesi ile birlikte gözler ticari, konut ve taşıt kredilerine çevrildi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ticari kredilerin önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde tek haneyi göreceği değerlendirmesinde bulunmasına rağmen bu oran kredibilitesi yüksek olan büyük şirketler için şimdiden görülmeye başladı. Bankacılar, 2012’nin son ayında ve önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden itibaren ticarinin yanı sıra olumsuzluk yaşanmaması halinde konut kredisi faizlerinde de tek haneli oranları bekliyor. İhtiyaç kredilerinde ise takip oranındaki yükseklik ve teminat problemi nedeniyle hızlı bir düşüş beklenmiyor. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ev kredilerinde tek hanenin görülmeye yakın olduğunu belirterek, “Şu anda 0,79-0,82 bandı konuşuluyor. Bir miktar daha aşağı inmesi halinde tek haneli rakamlar görülebilir.” dedi. Çok hızlı olmamakla birlikte aşağı yönlü gidişin devam edeceği görüşünü savunan Ateş, kredilerdeki düşüşün mevduat faizlerinin paralel düşmesi ile de ilgili olduğunu belirterek, bireysel kredilerde kısa vadede tek haneli faiz oranları beklemediğini kaydetti.
Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin de son iki aydır faizlerin eğiliminin aşağı yönlü olduğuna dikkat çekerek, kredi not artırımının etkisinin önümüzdeki dönemde görüleceğini söyledi. Faiz oranlarında aşağı yönlü bir gidiş olduğunu dile getiren Keskin, “Son iki aydır bu durum var. Tek haneye doğru gidiş var. En yakın olan konut kredileri.” diye konuştu. Merkez Bankası verilerine göre 19 Ekim tarihi itibarıyla ticari kredilerin ağırlıklı ortalaması yüzde 13,47. Aynı oran konut kredilerinde yüzde 11,24. İhtiyaç kredilerinde ise yüzde 16,3. Bizim Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Uğur Konuk bugün itibarıyla kredibilitesi büyük şirketler için faizlerin tek haneli rakamlara düşebildiğini aktardı. Konuk, “2013 yılının ilk çeyreğinden itibaren de ticari kredilerde tek haneyi yaygınlaşarak görebiliriz. Bütün dünya faizsiz bir ortama gidiyor. Türkiye’de de tek haneli oranlar görülebilir.” şeklinde konuştu.
Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer de “Ticari kredi faizlerinde tek haneyi görebilecek ekonomik koşul olursa konutta da tek hane olabilir. İhtiyaç kredilerinde ise faizler yüksek kalır. Çünkü arkasında teminatı olmayan takip oranı yüksek bu krediler. Bankalar için de riskli. Tek haneli seviyeleri yakın dönemde görmez.” değerlendirmesinde bulundu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.