Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Konutta yüzde 18’den yüzde 8’e inen KDV’de kimi müteahhitler “İndirimden önce sözleşme imzaladık” diyerek yüzde 10’luk farkı müşteri lehine yansıtmıyor. Ancak anlaşma satış fiyatı+KDV olarak yapılırsa alıcının bu indirimi talep etme hakkı var.
Habertürk gazetesinden Rahim Ak, bugün yayımlanan yazısında konutta yüzde 18’den yüzde 8’e inen KDV indiriminin müteahhitler tarafından müşteriye yansıtılmaması sorununu ele aldı. İşte o yazı:
VATANDAŞ İNDİRİMDEN YARARLANDIRILMIYOR
Lüks konutta KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesinin ardından yeni bir sorun oluşmuş durumda. Kimi müteahhitler indirilen KDV'yi müşteriye yansıtmama eğiliminde. Özellikle düzenlemeden önce yapılmaya başlanan evler için geçerli sözleşmelerde KDV belirtilmemişse bazı müteahhitler ‘KDV dahil sözleşme imzaladık' diyerek indirimden vatandaşı yararlandırmıyor. Hele satın alma banka kredisiyle yapıldıysa müteahhidin eli daha da güçleniyor.
Örneğin 2 yıl önce topraktan bir projeye girip KDV dahil 1 milyon 180 bin liralık lüks konut alan vatandaş banka kredisi ile aldığı kredi için 180 bin liralık KDV tutarını da bankaya borçlandı. O tarihten sonra bankaya ödemelerini de yaptı. Ancak KDV, tapu verilirken veya konut tesliminde kesildiği için şirket vatandaştan 180 bin lira olarak tahsil ettiği KDV'yi faturaya 80 bin lira olarak yansıtıp 100 bin lirayı ise satış fiyatına yediriyor. Yani müteahhit 2 yıl önce KDV olarak hesapladığı 100 bin lirayı bu kez konut fiyatının içine yedirerek tahsil etmiş gibi gösteriyor. Böylece aslında vatandaşın daha kolay ev almasını sağlamak için indirilen KDV sadece müteahhide yarıyor. Bu da yetmiyor. Müteahhit yüzde 18'den aldığı kapı, pencere diğer inşaat malzemelerinin yüzde 10'luk KDV farkını da devletten iade olarak geri alıyor.
İSTEME HAKKINIZ VAR
Ancak müteahhitler böyle düşünse bile vatandaşın aradaki 10 puanlık farkı isteme hakkı var. Eğer projeye başlanırken müteahhit ile konutu satan alan vatandaş arasında imzalanan sözleşmede fiyat konut fiyatı+KDV olarak belirtilmiş ise bu durumda 2 yıl önce ödediğiniz KDV'nin 10 puanını yani yukarıdaki örnekte 100 bin lirasını geri alabilirsiniz.
bu güne kadar yapılan bütün vergi indirimlerinde şirketler indirim yapmayarak fiyat artışına gitmişlerdir. bu hep te böyle olmuştur.... vatandaşa kazıkkkkk. basın gitsinnnn
Her yapılan düzenlemeler, müşterinin talep etmesiyle müteahhit firma tarafından fiyatların artmasına yarıyor. Vatandaş daha fazla para vererek daire sahibi oluyor. Her şey zenginler lehinde gelişiyor.
İNŞAAT FİRMALARI BU ŞIMARIKLIĞIN BEDELİNİ VATANDAŞIN TOKATI İLE ÖDER..ETRAFIMDA KİMSE EV ALMIYOR VE ALMAYADA NİYETİ YOK..EN AZ YÜZDE 25-30 DÜŞMEDEN ALINMAZ..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.