Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkesi Çin’i yöneten Çin Komünist Partisi’nin neredeyse bütün dünyaya sızdığı ortaya çıktı… İddia İngiltere’nin çok okunan gazetelerinden Mail on Sunday’den geldi. Mail on Sunday, sızdırılan veritabanından elde edilen veriler ışığında 1.95 milyon kayıtlı parti üyesinin İngiltere’deki birçok önemli kurum ve şirkete sızdığını yazdı.
Gazete elde edilen verileri değerlendirerek, savunma şirketleri, bankalar, farmakoloji şirketleri ile birlikte birçok diplomatik temsilcilik ve üniversitede de Çin Komünist Parti üyelerinin aktif olduğunu yazdı.
Pekin yönetiminin birçok şirkete ve kuruma sızdığını yazan Mail on Sunday, “İşin en korkutucu yanı, ‘Parti’nin sırlarını koru, Parti’ye sadık ol, sıkı çalış, komünizm için hayatın boyunca savaş ve Parti’ye ihanet etme’ yemini eden Komünist Parti üyeleri İngiltere’deki konsolosluklarda sağlam işlerde çalışıyor. Bu isimlerden biri İngiltere’nin Şangay’daki Başkonsolosluğu’nda görevli kıdemli bir görevli. Yetkililer görevlerini Doğu Çin’e giden bakan ve yetkililere yardım etmek olarak tanımlıyor” ifadesini kullandı.
ÜLKE KARIŞTI
Bu kişilerin Çin adına casusluk faaliyeti yürütüp yürütmediğine dair bir belge ve delil bulunmadığının da altını çizen Mail on Sunday, “Bu partiye katılanların birçoğu kariyer basamaklarını atlamak için başvuruyor” yorumunu yaptı.
Fakat Mail on Sunday’in haberi İngiltere’de gündem oldu. Aralarında önde gelen üniversite ve diplomatik temsilciliklerin de olduğu birçok kurum ile birlikte HSBC, Jaguar, AstraZeneca ve Rolls-Royce gibi şirketlerde yer alan Çin Komünist Parti üyeleri büyük tepki çekti. Muhafazakar Parti lideri Iain Duncan Smith, “Bu belgeler Çin Komünist Parti’nin bütün dünyaya sızmaya çalıştığını gözler önüne seriyor. Bu partinin üyeleri en önemli çokuluslu şirketlerimize, akademik kurumlarımıza ve diplomatik noktalarımıza sızmış durumda. Hükümet bunları kovmak için bir soruşturma başlatmalı” dedi.
GÜVENLİK TEHLİKESİ
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, haberle ilgili olarak bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Güvenliğimiz ile ilgili detaylı bilgiye hakimiz” denildi. Mail on Sunday, bu açıklamada İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın bu kişinin Çin Komünist Parti üyesi olduğunun bilindiği yorumunu yaptı.
Fakat gazeteye konuşan bir istihbarat yetkilisi, “Orada çalışan bir Çin Komünist Parti üyesi, MI6’ten bir istihbarat ajanını uzaktan tanıyarak bilgi sızdırabilir. Ortada bir güvenlik sorunu var” açıklamasını yaptı.
AIRBUS VE BOEING’TE DE VAR
Sosyal mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden yaşanan sızıntıda Çin’in en büyük şehri ve finans merkezi olan Şangay’daki yetkililerin isimleri yayınlanmıştı. Sızan veriler ve listelerde 79.000’den fazla verinin olduğu belirtilirken birçok şirket ve kurumun da adı geçiyordu.
Aralarında St. Andrews Üniversitesi de olan bazı eğitim kurumlarında Çin Komünist Parti’den kişilerin olduğu açıklanırken 600’den fazla parti üyesinin HSBC ve Standard Chartered’da görev aldığı ve Pfizer ve AstraZeneca’da da 123 parti üyesinin yer aldığı belirtildi. Öte yandan Airbus, Boeing ve Rolls-Royce’ta da yüzlerce Çin Komünist Parti üyesi olduğu kaydedildi.
Çin hükümeti, Norwegian Air Shuttle'ın önemli hissedarı oldu
Çin hava yolu şirketleri ABD'ye uçamayacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.