BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKomşuda veto krizi----

Komşuda veto krizi

Komşuda veto krizi
09 Nisan 2013 - 02:42 www.finansgundem.com

Troyka’nın Yunanistan’da ülkenin iki büyük bankası National Bank of Greece ve Eurobank’ın birleşmelerini veto etmesi, sektörde şok etkisi yarattı

Finansbank’ın sahibi NBG ile geçen yıla kadar Tekfen bankasının sahibi Eurobank, 1.5 milyar Euro toplayamazsa, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) kontrolüne geçecek.
Hürriyet'ten Yorgo KIRBAKİ'nin haberine göre Avrupa Merkez Bankası (ECB), AB Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan ‘troyka’ Yunanistan’ın dört büyük bankasından ikisi
olan National Bank of Greece (NBG) ile Eurobank’ın birleşmesini ‘veto’ edince, Atina’da “Yunan bankaları da Kıbrıs Rum bankaları gibi iflas mı edecek?” endişesi başladı.
1.5 MİLYAR EURO GEREK
Finansbank’ın sahibi NBG ile geçen yıla kadar Tekfen bankasının sahibi Eurobank eğer önümüzdeki günlerde özel sektörden 1.5 milyar Euro toplayamazlarsa, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) kontrolüne geçecekler. Bu bankaların akıbetini de EFSF belirleyecek. Troyka “NBG ile Eurobank birleşmesinden kurulacak banka, Yunanistan’ın gayrı safi milli hasılasından daha büyük (toplam mevduat 195 milyar Euro) olacak. Bu bankanın gelecekte krize girmesi halinde kurtarılmasını imkansız olur” gerekçesiyle, geçen yıl kararlaştırılan ve son rotuşları yapılan “izdivacı” veto etti.
BÜYÜK TIRAŞ ZARARI
NBG ve Eurobank Yunan devlet tahvillerinin geçen yıl ‘tıraş’ edilmesinden toplam 15.6 milyar zarar gördüler. Yunanistan ile AB ve IMF arasındaki anlaşma bu bankaların yeniden sermayelendirilmesi için zararın yüzde 90’ının EFSF’ce karşılanmasını, geri kalan yüzde 10’u da bankaların özel sektörden toplamalarını öngörüyor. İki banka da birleşmelerinin resmen de gerçekleşmesiyle 1.5 milyar Euro’yu özel sektörden kolaylıkla toplayacaklarını ümit ediyordu.
HİSSELER DİBE VURDU
Şimdi nisan ayı sonuna kadar NBG özel sektörden yaklaşık 1 milyar, Eurobank da 560 milyon Euro para bulmak zorunda. Gerekli 1.5 milyar Euro bulunamazsa, parayı EFSF karşılayacak. Ancak iki banka da EFSF’nin denetimine geçmiş olacak. Eurobank, çalışanlarına iki ya da üç maaşları karşılığında hisse senetleri almalarını önermeyi düşünüyor. Troyka’nın birleşmeye vetosu iki bankanın da Atina Borsası’ndaki hisselerinin dibe vurmasına yol açtı. Borsa açıldığında, iki bankanın da hisseleri yüzde 30 geriledi. Borsa’nın kapanmasına birkaç saat kala NBG hisseleri yüzde 21, Eurobank hisseleri de yüzde 6 kayba uğradı. Açıklamalar sonrasında Atina borsası yüzde 2.3 düşerken ülkede bankacılık endeksi yüzde 17 geri çekildi.
Sermayelendirme ay sonu bitecek
YUNANİSTAN Merkez Bankası, ülke bankalarının yeniden sermayelendirilmesi sürecini nisan ayı sonuna kadar tamamlayacağını bildirdi. Yapılan açıklamada, “Yunanistan Merkez Bankası, sistemsel açıdan ödemeyi dört Banka National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank ve Preaeus Bank’ın yeniden sermayelendirilmelerinin normal şekilde ilerlediğni ve her şartta nisan sonundan önce tamamlanacağını teyit eder” ifadelerine yer verildi. Açıklamada dört bankanın sermaye artırımları için hissedarların onaylarını almak üzere genel kurulllarını yaptıkları veya önümüzdeki günlerde yapacakları ifade edildi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)