Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Konut olarak kullanmak üzere satın aldığınız binadaki daireler işyeri olarak kiralanmaya başladı. Bu da sizi rahatsız ediyor. Ne yapacaksınız?
Önce okurum G.T.’nin mail’i ve bu konudaki sorusu:
“M... Residence’ta daire olarak aldığımız binada iki yıldır oturuyorum. Bir gün karşı komşum evini aniden ‘işyeri’ olarak kiralamış. Kiracı olarak geçen kişiler evi ticari firma olarak kullanıyor. Bu da bizi residence sakini olarak rahatsız ediyor.
Residence müdürü ile konuşmama rağmen bir sonuç alamadık. Bu konuda ne yapmalıyım? Yasal haklarım ve şikâyet mercilerim nerelerdir? Bu konuda, evi kiralayan, kiracı ve bina yönetim müdürü olarak her birine ne yaptırımlar olabilir? Buradan kiracıyı şikâyetle çıkarabilir miyiz?”
YÖNETİM PLANINA BAKIN
Okurum G.T.’nin ilk yapacağı şey binanın anayasası niteliği taşıyan yönetim planını istemek. Çünkü kat mülkiyeti kurulmuş her yerin bir yönetim planı olmak zorunda. Bu yönetim planı “yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları” düzenler. Yönetim planı bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir. Kat mülkiyeti kurulmuş yerlerde her bir bağımsız bölümün ne şekilde kullanılabileceği yönetim planında gösterilmiş olması gerekir.
İŞYERİ DÜZENLEMESİ YOKSA DAVA AÇIN
Karşı komşunuzun “işyeri” olarak kiraya verdiği daire yani bağımsız bölümle ilgili olarak yönetim planında bir hüküm var mı, yok mu önce buna bakın. Eğer yönetim planında burasının “işyeri” olarak kullanılabileceğine dair hüküm varsa yapacağınız bir şey yok.
Yönetim planında söz konusu bağımsız bölümün kullanım şekli konusunda bir düzenleme yoksa bu defa kat malikleri kurulunun bir kararı var mı, onu incelemeniz gerekiyor. Kat malikleri kurulu bu bağımsız bölümün “işyeri” olarak kullanılabileceğine dair bir karar almışlarsa yine yapılacak bir şey yok. Ancak yönetim planında, o dairenin “işyeri” olarak kullanılabileceğine ilişkin bir düzenleme yoksa, kat malikleri kurulu tarafından da bu yönde bir karar alınmamışsa, siz sulh hukuk mahkemesinde, bağımsız bölüm malikine yani komşunuza karşı dava açarak “eski hale getirme” talebinde bulunabilirsiniz.
son dönemde yapılan rezidansların yönetim planınında bu gibi durumları halletmiş oluyorlar zaten
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.