<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKoloğlu: Bu doğalgaz lobisinin işi----

Koloğlu: Bu doğalgaz lobisinin işi

Koloğlu: Bu doğalgaz lobisinin işi
28 Aralık 2014 - 09:15 www.finansingundemi.com

Kolin Şirketler Grubu Başkanı Naci Koloğlu: Köylülerle bir sorunumuz yoktu, burada Türkiye ayaklandırıldı. Bu doğalgaz lobisinin işi.

GÖKHAN TAŞÇI – SOMA /ÖZEL
 
Kolin Şirketler Grubu Başkanı Naci Koloğlu, ilk kez konuştu. Kırk yıllık iş hayatı boyunca ikinci kez basının karşısına çıktığını belirten Koloğlu, "Ağaç bahane. Asıl olay yerli kömürün çıkarılıp enerjiye dönüştürülmesi... İzmir-İstanbul otoyolu için binlerce ağaç kesildi kimse sesini çıkarmadı. Burada Türkiye ayaklandırıldı. Yırca'da köylülerle hiçbir sorunumuz yoktu. Her şey bir anda oldu. Bu doğalgaz lobisinin işi" dedi.



Kolin Şirketler Grubu'nun Soma'da 7 Kasım'da termik santral yapmak için kestiği zeytin ağaçlarıyla gündeme gelen Yırca köylüleri, Danıştay'ın acele kamulaştırma kararını bozmasıyla yine ilgi odağı oldu. Ancak Danıştay kararının hemen arkasından Kolin Şirketler Grubu da, geçtiğimiz hafta sonu bölgede taahhüt ettiği 60 bin ağacın dikimine başladı. Olayların ardından ilk defa açıklamada bulunan Naci Koloğlu, Danıştay kararını şöyle yorumladı: "Zaten yürütmeyi durdurma kararı vardı. Biz de durdurmuştuk. Yasal süre henüz devam ediyor. Daha üst kademeler var. Kamu yararı yürürlükte. İncirin, kayısının, fındığın yasası yok. Neden zeytin yasası var, bilemiyorum... Bu yasanın gözden geçirilmesi lazım. Çünkü kendi içinde çelişkiler var.  Burada hali hazırda çalışan 1950 tarihli santral var. Yasa 1939'da çıkmış. Sonra yapıldıysa o ağaçlar neden dikilmiş? Önceden dikildiyse buraya neden santral yapılmış?"



Koloğlu, hayatında hiç bu kadar karışık bir işle karşılaşmadığını söyledi ve "Yaşım 69. Ben hala Türkiye'nin kendi kaynaklarıyla enerji üretiminden heyecanlanıyorum. Yoksa benim neyime lazım, bu yaştan sonra gelip soma'da kömürden enerji üreteyim" dedi.

“YÜZ BİNLERCE AĞAÇ KESİLİRKEN NİYE KİMSENİN SESİ ÇIKMADI?”

"İzmir-İstanbul karayolunda yüz binlerce ağaç kesildi kimsenin sesi çıkmadı" diyen Koloğlu, köylülerle şimdiye kadar hiçbir problem yaşamadıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Görev verdiğimiz arkadaşlar yeterli olamadılar. Ancak şu ana kadar yasal olmayan hiçbir işlem yok. Biz de sorguluyoruz. Bugüne kadar hiçbir şey yoktu. Ta ki Soma maden kazasına kadar... Bir araştırma sonrasında burada yatırıma karar vermiştik. Maden kazasından sonra bölgede bir hassasiyet oldu, bizimki bir alternatifti. Yer altı değil, yer üstü yatırımı olacaktı, bunu yeterince anlatamadık. Burada da kaza olacak algısı yerleşti. Verdiğimiz taahhütler vardı. 1 milyar dolarlık taahhüdün altına girmişiz. Bu yüzden iş programımızı sıkı tutmak zorundaydık. O ağaçları kesme süremiz dolduğunda bir ay ricaları bekledik. Aksi duruma geçtiğimizde biz de kestik. İzmir-İstanbul otoyolunda binlerce ağaç kesildi niye hiç ses çıkmadı? Bence burada konu zeytin değil yerli kömürdür. Belli çevreler zeytini bahane etti. Her zaman ağaç kesiliyor ama burada Türkiye ayağa kaldırıldı."
Ne doğalgazı ne de ithal kömürü içine sindiremediğini kaydeden Koloğlu, "Geç kaldık ama düzelteceğiz. Bundan sonraki yatırımlarımızda karşımıza çıkmayacaklar" dedi.


 
“YAPILAN YATIRIM 160 MİLYON DOLARI BULDU”

Kolin Şirketler Grubu Enerji Grubu Başkanı Murat Zekeriya Aydın da konuşmasında, şimdiye kadar Soma'daki proje için 160 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Yatırımın arkasında duracaklarını ifade eden Aydın, "Bu projeyi hayata geçirirken Rusya ve Almanya gibi kömüre dayalı santrallerde öncü ülkeleri inceledik ve en son teknolojilerle üretim yapma kararı aldık. Mümkünse üç ay öncesine değil beş ay öncesine gider, zaaf olarak gördüğüm iletişim eksikliğini ısrarlı bir şekilde yapıyor olduğumuzu görmek isterdim. Konu halloldu diye bakmayıp, rehavete kapılmamalıydık. Kamu vicdanındaki algıyı, kanunla izah edemeyiz. Biz bu santrali yapmaya kararlıyız. STK da esnaf da Soma da istiyor" değerlendirmesini yaptı. 1 milyar dolar yatırım bedeliyle hayata geçirilecek projede inşaat süresince 2 bin, bittikten sonra da 30 yıl boyunca bin kişiye istihdam sağlanacak. Projeyle yılda 250 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçilecek.



“BURADA TERMİK SANTRAL KURULMALI”

AK Parti Manisa Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, "Biz bunlara pabuç bırakmayız" diyerek zeytin kanununda da düzenlemeye gidileceği mesajını verdi. Berber, "İstihdam için bugüne kadar hangi yasaları çıkarttıysak bundan sonra da onları çıkarmaya devam edeceğiz. Maden faciası yaşayanlara tekrar iş bulmamız lazım. Burada termik santral kurulmalı. Provokatörler hep zeytin ağaçlarını bahane etti. Zeytin ağacını bahane ederek kimse olay çıkarmasın" dedi
 
YIRCA KÖYÜ İKİYE BÖLÜNDÜ
Yırca köyü de termik santral projesiyle birlikte adeta ikiye bölünmüş durumda. Yırcalıların yüzde 60'ının santrale destek verdiğini belirten köylüler de, "Fikir ayrılıkları yüzünden akşamları kahveye gidemez olduk" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)