<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKolin’in gelmesi demek Soma’nın çağ atlaması demek----

Kolin’in gelmesi demek Soma’nın çağ atlaması demek

Kolin’in gelmesi demek Soma’nın çağ atlaması demek
23 Ocak 2015 - 11:54 www.finansingundemi.com

Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık’tan önemli mesajlar…

Manisa Soma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Işık, Soma’da son dönemlerde yaşanan sıkıntılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Soma’da bir değil iki değil üç, dört tane termik santral istediklerini belirten Işık, ”Bugün referandum yapılsa Soma %90-95 istiyor çıkar” dedi.
 
Manisa Soma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Işık, Yırca Mahallesi’nde yapılması planlanan termik santral, Organize Sanayi Bölgesi ve Fakülte talepleri ile ilgili samimi açıklamalarda bulundu. Tüm dünyanın en çok önemsediği konunun yatırım olduğunu belirten Işık, "Bizim şu an Soma’da yatırımları göndermek için uğraşıyoruz gibi bir imajımız var çok büyük sıkıntı. Her şeyi onaylanmış, büyük yatırımlı bir projeyi Soma istemiyormuş havası var. Kolin firması bu santrali Yatağan’a yapıyorum dese Yatağanlılar bayram eder. 'Buyursun gelsin' der. Enerji üretiminin merkezindeyiz. Kömürümüz bol ve bu kömürün enerjiye dönmesi gerekiyor. Soma maden ve termik santralle yaşayan bir kent. Bir değil iki üç dört mümkün olduğunca çok olması gerekiyor. Dolayısıyla da bu santralin yapılması taraftarıyız. “ şeklinde konuşarak termik santrale destek verdiğini dile getirdi.
 
“REFERANDUM OLSA %90- 95 YAPILSIN DİYECEK”
 
Soma’nın ekonomisinin gelecek yatırımlara bağlı olduğuna dikkat çeken Işık,” Yaşanan kötü olaylar Soma ekonomisine %30 gerileme olarak yansıdı.
KOSGEB kredisi ile şu anda sakin giden ödemeler Ağustos ayı içerisinde sıkıntıya girecek. Kaldı ki bu süreç içerisinde üç bine yakın işçi işsiz kaldı. Aileleri ile birlikte düşünürseniz 12 bin kişi yapıyor. Bu da Soma nüfusunun %10’u demek. Bir an önce santral yapımına başlanması gerekiyor.

Kolin’in verdiği bilgilere göre 2 bin kişi inşaat sırasında çalışacak ve bu ciddi anlamda işsizliği önleyecek. Tahmini 1 milyar dolar yatırım öngörülüyor. Bunun % 5 ‘i Soma’ya gelse Soma rahatlar. Dolayısıyla bu santral bir an önce yapılmalı. Gerekli kanunlar çıkartılıp hızlı bir şekilde santralin inşaatının başladığını görmek istiyoruz. Bu, Soma için hayati önem taşıyan bir konu. Bugün Soma’da bir referandum yapılsa %90- 95’lik büyük kesim santral yapılsın diyecektir. Mağduriyet olduğunu düşünmüyorum. Soma’da iş kaynağı olarak santraller ve madenler gözüküyor.

Dolayısıyla Soma’nın mevcudiyetini devam ettirebilmesi için yeni maden sahaları ve santrallerin yapılması gerekiyor. Ayrıca Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı var bu enerjinin merkezi olmak istiyoruz. Bundan önceki yıllarda Soma’ya yapılacak olan santral siyasi sebeplerden dolayı Çan’a taşındı. Biz artık yeni yatırımları kaybetmek istemiyoruz. Soma için çok önemli ve Somalı bunun bilincinde bizler de elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.” dedi.
 
“AÇIK MADENCİLİK GÜVENLİ İŞ DEMEK”
 
Kolin firmasının yatırımın ilk 18 yılının açık madencilik şeklinde ilerleyeceği açıklamalarını hatırlatan Işık konuşmasına şu şekilde devam etti,” Şu an maden altında çalışan işçilerimizde ciddi psikolojik sorunlar var. 301 arkadaşlarını kaybettiler, dolayısıyla madenin içine girerken huzursuz giriyorlar. Ve Soma’da bir kısım açık madenin ne olduğunu bilmiyor. Açık maden iş güvenliği açısından önemli. Yerin alt kısmına girdiğiniz gibi bir sistem olmadığı için insanların hayati güvencesi daha fazla, 18 yıl gibi bir süreçte uzun bir süreç. Açık madenler ne kadar artarsa yerin altındaki riskler kayboluyor. Dolayısıyla işçiler güvenle çalışırlar. Açık maden dediğiniz zaman başınızı kaldırdığınızda güneşi gördüğünüz bir şey olduğundan kaçabileceğiniz bir alanda çalışıyorsunuz demek bu. Açık madencilik güvenli iş demek. İşsizlerimize aş demek. Bunu daha çok anlatmamız gerekiyor ama zeytin ağaçlarının arasında kayboldu maalesef.”
 
“KOLİN’DEN YEŞİL ÜRETİM BİR SİSTEM”
 
Soma’nın sıkıntılarından bir diğerinin hava kirliliği olduğuna değinen Işık, ”Devlet enerji santrallerine yatırım yapmama kararı aldığı için yıllardır santrallerde filtre işlemi yapılamıyordu. Ancak Kolin firmasından aldığımız bilgilere göre son sistem, havayı kirletmeyecek, insanlara zarar vermeyecek neredeyse yeşil üretim diyebileceğimiz bir sistem ile üretim yapacaklarını görüyoruz. Bu tabi ki Soma için faydalı olacak, hava kirliliğimiz azalacak.” dedi.
 
“KOLİN ’İN GELMESİ DEMEK SOMA’NIN ÇAĞ ATLAMASI DEMEK”
 
Soma’da yaşanan sıkıntılı dönemden önce eğitim sisteminin çok kötü olduğunu, öğrencilerin soğuk ve kalabalık sınıflarda eğitim gördüğünü deklere eden Işık,” Birçok firma, kuruluş okulları yeniledi ve bu sayede öğrenciler rahat ve sıcak ortamda dersini anlayabiliyor. Kolin firmasının da okul yenileme sözü verdiğini biliyoruz. Kolin gibi büyük firmalar Soma’ya geldikçe Soma rahatlayacak. Çünkü bu tür firmalar sosyal sorumluluk projelerine çok önem veriyorlar. Kolin gibi ciddi firmaların Soma’ya gelmesi demek Soma’nın çağ atlaması demek. Kolin geldiği zaman da sosyal sorumluluk projelerine devam edeceğini düşünüyoruz. Çünkü sosyal sorumluluk projelerinde önder bir firma Soma’da olduğu sürece Somalıları üzmeyeceğini biliyoruz. Yatırımcı firmalar kazandıklarının bir kısmını bulundukları yere harcayan firmalar. Filtre sistemi, sülfür oranının düşük olması bize zarar vermeden artı bize katkı ile devam edecekler. 60 bin tane zeytin ağacı dikiyorlar, okul yenileyecekler. Belki fakültemizde bir şeye ihtiyacımız olacak kapılarını çalacağız. Yani bu tür noktalarda önem arz ediyor. “ şeklinde konuştu.
 
ENERJİ BAKANI’NA ÇAĞRI
 
Soma Organize Sanayi Bölgesi’nin kamulaştırma kararına kadar geldiğini ve beklemede olduğunu belirten Işık sözlerine şu şekilde devam etti: ” Türkiye Kömür İşletmeleri ile SEAŞ desteği ile yapılacaktı ancak aradan 6 ay geçmesine rağmen bu iki kurumdan yanıt alamadık. Bürokrasi yavaş ilerliyor, iki kurum da Enerji Bakanlığı’mıza bağlı. Dolayısıyla bizim Enerji Bakanımızla çok işimiz var. Kendisinden ciddi destek bekliyoruz. Santral, maden ve bu iki kurumun soma organize sanayi bölgesi müteşebbis heyetine girmesi konusunda beklentilerimiz çok yüksek. Kendisi Soma’yı çok seviyor biliyoruz. Bu sevgisini artık maddi olarak da göstermesini bekliyoruz. Acil desteklerini bekliyoruz.”
 
“SOMA’DA BU ZİNCİRİ KIRMAMIZ GEREKİYOR”
 
“Organize Sanayi Bölgesi Soma için değişim demek” diyen Işık, ”Organize Sanayi Bölgesi ile kurumsallaşmış firmaları getirebiliyorsunuz. Dolayısıyla belli kültüre sahip yöneticilere hitap etmeye başlıyorsunuz. Somamızda bir meslek yüksekokulumuz var. Burada iş güvenliği sondaj maden gibi bölümlerimiz var. Bu bölümlerde işçilere eğitim veriliyor ancak bunun bir üstü olan fakülte bir ihtiyaç Soma’da. Çünkü bu kadar madenin enerjinin olduğu yerde insanların gelir düzeyi düşük olur. Bu nedenle işçilerin çocuklarının okuyabileceği bir fakülte istiyoruz. Fakülte binası için maddi sıkıntımız yok. MEB’e bu para geldi,50 dönümlük arsa tahsis edildi. Hem meslek yüksekokulu, hem fakülte hem de yurtların bir arada olacağı bir yerde hazır vaziyette. Ama MEB Soma’da fakülte olmasın demiş. Yani bunun sebebi nedir bilmiyoruz ama MEB Bakanımızdan bu kararını geri almasını bekliyoruz. Buradaki insanların eğitiminin yükselmesi ve madenci  çocuklarının hayatlarının madenci çocuğu olarak devam ettirmemesinin önündeki en önemli etken fakülte. İş İstanbul’a ya da Ankara’ya gitmek olunca aileler okutamıyor. Haliyle eğitim seviyesi aşağıda kalıyor ve insanlar mevcut kültür seviyesinde devam etmek zorunda kalıyorlar. Soma’da bu zinciri kırmamız gerekiyor” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)