Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, kokulu kırtasiye malzemelerinin çocuklarda madde bağımlılığına yol açtığını ifade ederken, "Bu sebeple anne ve babalar çocuklarına kesinlikle kokulu kalem, silgi ve defter satın almamalı ve kullandırtmamalıdır" dedi.
Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Akdur, organik çözücü içeren kırtasiye malzemelerinin çocuklar tarafından kullanımının onlarda geri dönüşü mümkün olmayan hastalıklara neden olabildiğini belirtti.
Öğretmenlerin öğrencilerini bu konularda bilgilendirmesi gerektiğine vurgu yapan Akdur, "Öğretmenler, öğrencilerin kullandığı kırtasiye malzemelerine dikkat ederek, bu tür malzeme kullanmalarına müsaade etmemelidir" dedi. Kırtasiye malzemesi alırken ve kullanırken mutlaka ambalajlar ve etiketler üzerindeki bilgilerin dikkatlice okunması gerektiğine dikkat çeken Akdur, "Zararlı kırtasiye maddeleri konusunda TBMM ve Sağlık Bakanlığı üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. TBMM kabul edilen 5898 Sayılı Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanunun ve Ağustos 2010’da Sağlık Bakanlığınca yayımlanan 'Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında Yönetmelik' ile uçucu maddeler içeren kırtasiye malzemesinin 18 yaşından küçüklere satışı yasaklandı” şeklinde konuştu.
"KOKULU KALEM VE SİLGİLER KANSEROJENDİR"
Çocukların çok sevdiği kokulu kalem, silgi ve defterdeki organik çözücülerin sağlığa zararlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akdur, "Bu maddeler çocuklarda hem madde bağımlılığı yapar hem de kanserojendir. Bu sebeple anne ve babalar çocuklarına kesinlikle kokulu kalem, silgi ve defter satın almamalı ve kullandırtmamalıdır. Aynı şekilde öğretmenlerde öğrencilerini bu konuda bilgilendirmeli ve bu tür malzeme kullanmasına müsaade etmemelidir. İçinde çözücü olarak etilasetat ve ksilen (xylene) bulunan beyaz tahta kalemlerinin kullanılması hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin sağlığına zararlıdır. Etilasetat ve ksilende çözülmüş boyalardan yapılmış beyaz tahta kalemleri kesinlikle kullanılmamalıdır” dedi.
"SU BAZLI YAPIŞTIRICILAR TERCİH EDİLMELİ"
İçinde xylol, toluol, hexol ve tiner gibi organik çözücü bulunduran “solvent bazlı” yapıştırıcıların da sağlığa zararlı olduğuna işaret eden Akdur, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Solvent bazlı yapıştırıcılar madde bağımlılığı yapar. Çocuklara yapıştırıcı alırken suda çözünen maddelerden yapılmış ‘su bazlı’ yapıştırıcılar tercih edilmelidir. Su bazlı yapıştırıcıların en önemli özelliği ellerdeki kalıntılarının suyla yıkayınca temizlenebilmesidir. Resim boyaları ve renkli kalemlerin üretiminde kullanılan azo boyaları kanserojendir. Aynı şeklide çanta kalemlik ve benzeri vinileks ya da kumaş kırtasiye malzemelerinin boyanmasında da azo boyaları kullanılabilmektedir. Çocuklara boyasız ya da olabildiğince az boyalı kırtasiye malzemesi alınmalıdır.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.