<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKöksal: Kabul ediyorum geç kaldık ----

Köksal: Kabul ediyorum geç kaldık

Köksal: Kabul ediyorum geç kaldık
26 Mart 2013 - 14:42 www.finansingundemi.com

TSPAKB Başkanı Attila Köksal, halka arzlarda yapılan yanlışları itiraf etti...

AYSUN GÖKSU
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB), sermaye piyasalarının etkin ve verimli bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla belirledikleri “Halka Arz İlkeleri”ni açıkladı.
Yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile başlayan yeni dönemde düzenleyici kurumların ilk hedefi halka arzlar oldu. Halka arz seferberliği ile başlayan halka arz furyasına kapılan şirketler istenilen performansı ve güveni sağlayamayınca yeni düzenlemeler ve kurallar devreye girdi. Geçtiğimiz hafta Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) halka arz kurallarında önemli ölçüde değişikliğe giderek halka arz sürecini sıkılaştırıcı önlemler aldı. Bu önlemlere TSPAKB üyeleri tarafından hazırlanan “TSPAKB Halka Arz ilkeleri” de dahil oldu. Bu ilkeler sadece şirket sahipleri ve yatırımcılara değil aracı kurumlara da önemli bir sorumluluklar veriyor.
Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Attila Köksal, Halka Arz İlkeleri’nin açıklandığı basın toplantısı sonrasında sorularımızı yanıtladı.
Birlik ve sektör olarak halka arz seferberliğinin sonuçlarından memnun kalmadıklarını söyleyen Köksal, “Bunun nedeni, halka açılan birçok şirketin yatırımcılara kaybettirmiş olmasıydı. 50'ye yakın şirket halka açıldı ve bunların 40-45'i zarar etti. Borsada kar zararın kardeşidir, doğaldır ama bu zararların borsanın sürekli yükseldiği ve tarihi rekorlar kırdığı bir dönemde olması bizi üzdü” diye konuştu. Köksal şirket halka arzlarında yapılan hataların tekrarlanmaması için sektör gönüllülerinden oluşan bir grupla çalışmalar yapıldığını ve bunun sonucunda halka arz ilkelerini belirlediklerini kaydetti.
Halka arzlarda hedefin sayısal olarak ortaya konduğunu ifade eden Köksal, ''1.000 şirket halka açılacak' diye hedef konuldu. Bu belki de yanlıştı. İyi şirketler halka açılacak denilseydi ki artık hedef o, daha doğru olurdu'' dedi.
“KEŞKE BİR YIL ÖNCE BAŞLASAYDIK”
Köksal, “Müdahale için geç kaldığımızı kabul etmemiz lazım. Açıkçası biz birkaç kere birlik olarak sesimizi yükselttik. Bu olay 2011-2012 yılında oldu. Sıkıntıların zirveye çıkışı da 2012 yılının başından itibaren başladı. 6 ay önce müdahale etmemiz gerekirdi. Sesimizi yükselttik fakat o dönemde Sermaye Piyasası Kanunu ile ilgili önemli çalışmalarda vardı. İhmal ettik demiyorum ama öncelik Kanunun yenilenmesiydi. Bu biraz ikinci planda kaldı. Kabul ediyoruz. Keşke bir yıl önce başlasaydık, keşke 2012 yılında yapılan halka arzların hiçbiri olmasaydı. İstemediğimiz durumlar oldu” dedi.
ARACI KURUMLARA SIKI YAPTIRIM
Bu ilkelere uyulmaması durumunda aracı kurumları uyaracaklarını ve aracı kurumlara ihtar vereceklerini söyleyen Köksal, gerektiğinde aracı kurumların cezalandırılması için SPK’ya bildirimde bulunabileceklerini de sözlerine ekleyerek, “Bunları yapacağız. Emin olun. Ama şirketlere yapacağımız bir şey yok. Bunun için ilkelerde biz diyoruz ki aracı kurumlara düşen görev şirketleri iyi tanımak. Bu şirket kim, sahibi kim, niyeti ne? Geçmişte birçok aracı kurum şirketlerin de kurbanı oldu. Kötü niyetli patronların kurbanı olan aracı kurumlar var. Çünkü bir söz veriyor yapacakları konusunda ancak bunları gerçekleştirmiyor” dedi.
“YATIRIMCI SEFERBERLİĞİ MEYVELERİNİ VERİYOR”
SPK ve İMKB ile birlikte yatırımcı seferberliği konusunda çalışmalara başladıklarını ve bunların bir kısmının meyvelerini vermeye başladığını söyleyen Köksal, “Sosyal medyada yatırımcıyı eğiten bir takım faaliyetlere başlandı. Önümüzdeki bir iki yıl içinde bunun artarak gelişeceğini birlikte göreceğiz. Birde BES’e getirilen %25’lik destek çok önemli. Vatandaşları BES ile sermaye piyasalarına çekebilmemiz yönünde bir takım çalışmalar yapıyoruz. Yakında bunun yansımalarını göreceğiz” dedi.
ARACI KURUMLARA AĞIR MÜEYYİDE GETİRİLİYOR
“Birlik olarak yapımız değişiyor. Yeni birlik statüsü yazılıyor. Burada aracı kurumlara ağır müeyyideler getirilmesi hedefleniyor” diyen Köksal aracı kurumların sayısının azaltılacağı konusunda şunları söyledi: “''SPK Başkanımızla bu konuda görüşmeler yaptık. Aracı kurum sayısı 40'a inecek diye bir şey yok. Ama aracı kurumlar arasında bir sınıflama yapma çalışması var. Bu çalışmayı SPK önce bizimle paylaşacağını söyledi. Aracı kurumları yok etmeye çalışma gibi bir durum yok. Şimdiki aracı kurum sayısı 80 ve 70 milyon nüfusu olan bir ülke için az.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)