BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKoç'ta dümene kim geçecek?----

Koç'ta dümene kim geçecek?

Koç'ta dümene kim geçecek?
20 Nisan 2012 - 07:41 www.finansgundem.com

Turgay Durak, 2013’te görevini bırakıyor. CEO’luk için iki genç ve başarılı yöneticinin adı geçiyor

Türkiye’nin en köklü gruplarından Koç Holding’in CEO’su önümüzdeki yıl değişiyor. 2010’dan bu yana grubun CEO’su olan Turgay Durak’ın 2013’te görevini bırakması bekleniyor. 1952 doğumlu Durak, 2013’te 60 yaşını doldurması nedeniyle emekli olacak.
36 yıldır Koç Grubu’nda çalışan Durak, Nisan 2010’dan bu yana CEO’luk koltuğunda oturuyor. Çalışanların 60 yaşında emekliliğe ayrılma geleneğinin bulunduğu Koç Holding’de sadece 2007’de Turgay Durak’tan önceki CEO olan Bülent Bulgurlu’nun görev süresi 2 yıl uzatılmıştı.
45.4 milyar dolar cirolu Koç Holding’de CEO’luk koltuğu için 2 ismin öne çıktığı konuşuluyor. Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen ile Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve aynı zamanda Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu’nun CEO’luk pozisyonuyla ilgili olarak adı geçiyor. Çimen ve Çakıroğlu, Koç’ta genç yaşlarına rağmen üst düzey pozisyona gelen yöneticiler olarak dikkati çekiyor.
Her ikisi de 45 yaşında olan Cenk Çimen ve Levent Çakıroğlu, grubun en stratejik sektörlerinin başında bulunuyorlar. Çimen, Türk otomotiv sektörünün toplam üretim ve ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan Ford Otosan ve Tofaş başta olmak üzere şirketlerin başkanlığını yapıyor. 2011’de yaklaşık 22 milyar lira ciroya ulaşan Koç’un otomotiv şirketleri Cenk Çimen’den soruluyor.
Levent Çakıroğlu ise Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, Defy gibi markaları yönetiyor. Koç Topluluğu’nun dayanıklı tüketim şirketlerinin Türkiye’deki pazar payı yüzde 50’nin üzerinde. Koç, beyaz eşyada Avrupa’nın üçüncü büyüğü konumunda.
5 CEO’dan 4’ü otomotivci
Cenk Çimen’in dümene geçmesi halinde Koç’un CEO’luk görevinde otomotiv geleneği sürecek. Grupta, bugüne kadar Bülent Bulgurlu dışında tüm CEO’lar otomotivden seçildi. Koç Holding’de, 1994-1998 yılında grubun ilk CEO’su veya Yürütme Kurulu Başkanı olan İnan Kıraç, önce Otoyol ve Tofaş’ta Genel Müdürlük ve daha sonra Tofaş Grubu Koordinatörlüğü yapmıştı. Kıraç’ın ardından Koç, 2 yıl CEO’luk pozisyonundan vazgeçti ve 2000’de ilk kez aile dışından biri olan Temel Atay’ı CEO olarak atadı. Atay da hep otomotiv sektöründe yer aldı. Bülend Özaydınlı ise CEO’luğa atanmadan önce Tofaş Grubu Başkanlığı’nı yürütüyordu.
1 yıllık staj süresi
Koç Holding’de yeni CEO, göreve başlamadan 1 yıl önce CEO Vekili olarak atanıyor. Böylece yeni pozisyonu için hazırlanma fırsatı buluyor. Bu yüzden Koç Holding’de önümüzdeki günlerde CEO Vekili’nin açıklanması bekleniyor. Koç’ta üst düzey yöneticilerin otomotivden beyaz eşyaya, enerjiden bankacılığa kadar farklı konularda önemli bilgi birikimi bulunuyor. 3 ayda bir tüm grup başkanları, genel müdürler toplanarak, mesul oldukları şirketle ilgili bilgileri paylaşıyor. Bu toplantılar 2 gün sürüyor. Bu sayede yöneticiler Koç Holding’in tüm işlerine hakim oluyor.
21 yıldır Koç’ta
45 yaşında olan Cenk Çimen, Koç Holding’e 1991’de Ford Otosan’la adım attı. Ford Otosan’da üst düzey görevlerde bulunan Çimen, 1995’te İthalat Müdürlüğü’ne kadar yükseldi. Çimen, 1998’de Koç Holding’in otomotiv perakende şirketi Otokoç’un başına atandı. 1 yıl süren Standart Motor Genel Müdürlüğü görevinin dışında 2009’a kadar Otokoç’un Genel Müdürlüğü’nü yapan Cenk Çimen, 2009’da Koç Holding Otomotiv Grup Başkanlığı’na atandı. Çimen, son olarak TÜSİAD’ın Yönetim Kurulu’na girmişti.
Turgay Durak yönetimden çıktı
Koç Holding’in geçen hafta gerçekleştirilen 48. Genel Kurulu’nda yeni yönetim belli oldu. 15 üyeli yönetim kurulunda 5 bağımsız üye yer aldı. Turgay Durak’ın yeni yönetimde yer almaması dikkat çekti.
Maliye kökenli
1967 doğumlu Levent Çakıroğlu, iş hayatına Maliye Bakanlığı’nda başladı. Maliye’de Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkan Yardımcılığı’na kadar yükselen Çakıroğlu, 1998’te Koç’a geçti. 1998-2002 arasında Mali İşler Koordinatörü olarak çalışan Çakıroğlu, 2002’de Koçtaş’ın, 2007-2008 arasında Migros’un, 2008-2010’da Arçelik’in Genel Müdürlüğü’nü yaptı. Çakıroğlu, 2010’dan beri Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanlığı görevinde. Vatan

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)