<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKoca: Veriler salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor----

Koca: Veriler salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor

Koca: Veriler salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor
22 Nisan 2020 - 19:49 www.finansingundemi.com

Günlük korona virüs verilerini açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Veriler salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor" diye konuştu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından korona virüs salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu.

''Son 24 saatte 3083 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 117 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 98 bin 674, can kaybı 2376 oldu'' diyen Koca, "Mücadelemizde her yeni gün daha iyiyiz, daha ilerideyiz. Veriler bize, salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Koca, son 24 saatte 1559 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısının ise 16 bin 477 olduğunu söyledi. 

Sağlık Bakanı, Türkiye'de vakaların zatürre olma oranının her geçen gün azaldığını vurgularken ''Bayram ve sonrasında kademeli olarak normalleşme sürecine geçebilmemiz, ilan edilen tedbirleri sıkı uygulamamıza bağlıdır" diye konuştu.

Bakan Koca, ''Koronavirüste ikinci dalga gelir mi?'' sorusuna da ''Bu çerçevede olmaya devam edilirse yeni bir dalga beklemiyoruz. Yeni bir dalga, tedbirlere uymamızla doğru orantılı'' yanıtını verdi.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde: 

​-Mücadelenin görünmeyen kahramanları bu mücadeleye gücen duyanlardır. Eğer bunlara güvenmeseydiniz tedbirlere itimat etmezdiniz. Güven yoksa mücadele yürümez 

- Paylaştığımız bilgilerin sağlam olduğunu biliyorsunuz. Elimizdeki veriler salgının kontrolümüz altında olduğumuzu gösteriyor. Paylaştığımız veriler size 'bu iş bitti' dedirtmesin. Tedbirleri uygularsak ölüm oranı, yeni vaka sayısı düşer, kesin olan bu. Hiçbir umut sizi rehavete sürüklememelidir. Mücadele azmi vermelidir.

- Bugün 37 bin 535 yeni testin sonucunu aldık. 3 bin 83 yeni hasta tespit edildi. Toplam vaka sayımız 98 bin 674'e ulaştı. Son 24 saat içinde 117 hastamızı kaybettik. Yoğun bakımda 1814 hasta var, 985 hasta solunum cihazına bağlı. Son bir günde can kaybı ve vaka azaldı. 

'Türkiye'de her üç yataktan sadece 1 tanesi dolu'

- Hastanelerimizde ciddi bir rahatlama sağlayarak pandemiye hazırlık yapmıştık. Dünyada bu anlamda hazırlığın çok önemli olduğunu gösteren bir tablo. Biz yatak doluluk oranımızı yüzde 70'lerden yüzde 30'lara çektik. Bu süreçte yatak doluluk oranımızı da yüzde 60'a indirmiş durumdayız. Bu sayısal bilgiler hastanelerimizin salgınla mücadeleye nasıl hazırlandığını ortaya koymaktadır.

- Türkiye'de her üç yataktan sadece 1 tanesi dolu. Avrupa'da bütün yatakların dolu halde olduğunu düşünüldüğünde aradaki fark görülmüş olacaktır. 

- Pandemiye rağmen şu anda bile gerek servis, gerek yoğun bakım odalarımız pandemiden önceki kadar bile dolu değil.

- Çin'e benzer bir seyir izlediğimiz görülmektedir. Ölüm oranlarının stabilleştiği bir tabloyu çok net görüyoruz. 

- Türkiye'de vakaların, pnömoni yani zatürre olma oranı her geçen gün azaldı. Hayatını kaybedenlerin yüzde 8'i 60 yaşından küçük ve başka bir hastalığı olmayan kişilerdir. 

'Kalabalık iftarları gelecek yıla erteleyelim'

- Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi kademeli şekilde normalleşmemiş tedbirlere uygun hareket etmeniz sayesinde olacaktır. Bayram ve sonrasında kademeli olarak normalleşme sürecine geçebilmemiz tedbirlere uyma sıkılığına bağlıdır. Sosyal mesafe konusunda taviz vermemeliyiz.  Kurallara uymamız ve bilinçli hareket etmemiz ölçüsünde normalleşme takvimi gecikmeyecektir. 

Cuma günü Ramazan başlıyor. Sanıyorum ki en özeli, insana onu günlük alışkanlıkların dışına çıkaran bir gücü vermesidir. Bir karara uyma ve onu bozma sınavı olmasıdır. Bugünlerde tam ihtiyaç duyduğumuz şeydir. Oruç tutanların Ramazan'da tedbirlere daha sıkı uyacağına inanıyorum. Kalabalık iftarları, iftar sohbetlerini lütfen gelecek yıla erteleyelim.

- Ramazan kendine has canlılığı beraberinde getirir. Ama getirdiği en güzel şey bir karara uyma ve bozma sınavıdır. Ramazanı tedbirleri gevşetmenin bahanesi olarak görmemeliyiz. 

Soru-cevap

- (Virüsün mutasyona uğraması) Yapılan birçok çalışma var. Türkiye'de benzer bir şekilde virüsün izole edildiğini söylemiştim. Farklı mutasyonların farklı bölgelerde olduğunu biliyoruz. Bu mutasyonun virölansının çok etkilemediği şekilde. Önümüzdeki günlerde daha detaylı çalışmaların sonuçları gelmiş olur ve sizleri bilgilendirmiş oluruz. Bu mutasyonların virüsü çok farklılaştırmadığını şu an söyleyebiliriz.

(Aşı çalışmaları) Türkiye'deki aşı çalışmaları 6 merkezde devam ediyor. 3 merkezde virüsün izolasyonu sağlandı. Bu noktadaki gelişmeler oldukça bilgilendireceğiz. Dünyada insan üzerinde uygulandığını İngiltere söyledi. Bugün İngiltere Sağlık Bakanı ile görüştüm. Virüs hakkında detaylı bir konuşma gerçekleştirdik. Koruyucu ekipmanla ilgili talepleri olmuştu. Bu anlamda 2. kez Türkiye İngiltere'ye yardım etme adımını atmış oldu. Bu anlamda onlarla bilgi alışverişi ve tecrübe paylaşımı olacak. Aşı için yarın uygulanacağı ve genel anlamda her şey iyi giderse Eylül'den önce kullanımının olmadığını ifade ettiler.

- Başakşehir Şehir Hastanesi 20 Mayıs’ta tamamen açılınca sağlık personeli olarak 3 bin 750 kişi başlamış olacak.

-  (İkinci dalga gelir mi?) Tedbirlere sıkı sıkı uymamız gerektiğini ifade ediyoruz. Eğer bu anlamdaki tedbirlere uyarsak önümüzdeki takvimi daha rahat söyleme imkanımız olabilir. Ramazan'ın kendine has hareketini fırsata çevirerek tedbirlere uyma noktasında gayret içerisinde olmasını söylüyoruz. Takvim tedbirlere uymakla doğru orantılı. Bazı illerimizde daha farklı yaklaşımlar içinde olabiliriz. Bundan sonraki süreçte o bölgelerde vaka sayısının dağılımıyla doğru orantılı olarak belirlemiş olur. Bu çerçevede olmaya devam edilirse yeni bir dalga beklemiyoruz. Yeni bir dalga, tedbirlere uymamızla doğru orantılı.

- Özel sağlık kuruluşlarında zorunlu izin iddiaları) Özel sağlık kuruluşlarında izne çıkarıldığını tahmin etmiyorum, doğru olduğunu zannetmiyorum. Çünkü yoğunluk olduğunu biliyoruz. Bu haber Türkiye karşıtlığı olan bir haber. Biz bugüne kadar şeffaf bir şekilde bütün bilgilendirmeleri DSÖ'nün istediği şekilde verdik ve vermeye devam ediyoruz. DSÖ'de 2 koddan bahsedilir. Dünya bu 2 kodla bildirim yapmıyordu. Dünya doğrulanmış korona koduyla bilgilendirme yapıyordu. DSÖ, 2 hafta önce PCR testi yapamayan ülkeler olduğu için 2. bir kod tanıması yaptı. PCR testinin yapıldığı doğrulanmış tanıyı bütün dünya verdi. Sonrası da aynı şekil vermeye devam etti. PCR testi yapamayan ülkeler için 2. kodu açtı.

(Defin işlemleri) Bundan böyle il dışına vefat edenlerin bulaşıcı hastalık raporuyla il dışına defnedilmemesi kararını aldı. Daha önce vefat edenlerin kendi memleketlerinde definlerini yaparken bu tarihlerden sonra buna izin verilmedi. İstanbul'da vefat eden herkes İstanbul'da defnedildi. O yüzden bazı mezarlıklarda doluluk oranları ortaya çıkmıştır.

(New York Times'in iddiaları) Söz konusu haber Türkiye karşıtlığı üzerine özellikle kurgulanmış bir haber. Biz bugüne kadar şeffaf bir şekilde bütün bilgilendirmeleri DSÖ'ye, DSÖ'nün istediği şekliyle verdik, vermeye devam ediyoruz.

- Elimizdeki veriler salgının kontrol altında olduğunu gösteriyor.  Yatak doluluk oranı bu kadar düşük olan Türkiye'de ölüm oranı nasıl yüksek bekleniyor? Hekimlerimiz bugün destan yazıyor, gurur duyalım. Sağlık çalışanlarımızın özellikle hekimlerimizin bu dönemde destan yazdığından emin olunuz 

(65 yaş üstü ve 20 yaş altı için sokağa çıkma kısıtlaması) Geçlerimiz haklı, büyüklerimiz haklı, çok büyük fedakarlıkta bulundular. 65 yaş üzeri yasak öncesi pozitif oranı yüzde 38'lerden yüzde 17'ye kadar düştü. Bu büyüklerimizi ne kadar koruduğumuzu gösteren önemli bir sonuç. Önümüzdeki birkaç haftayı daha sabırla geçirelim. 

- Salgın döneminde hekim sayısı konusunda sorunumuz yok. 

(Toplu taşıma sefer sayılarının azalması) Mesafenin korunabilir olması önemli. Sefer sayılarını azaltmak değil artırmanın daha iyi olacağına inanıyoruz. Azaltmanın doğru olduğuna inanmıyoruz. 

Image

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)