Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Havayolu işletmeleri ile terör mağduru küçük ve orta büyüklükte işletmelere (KOBİ) Hazine destekli kefalet sistemi ile kredi kolaylığı sağlanacak.
Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre turizm sektörünün içinde bulunduğu olumsuz dönemi en az zararla atlatması amacıyla tarifeli ticari hava taşımacılığı yapmaya yetkili kılınan ve Türkiye'den yurt dışına tarifeli sefer düzenleme izni bulunan havayolu işletmelerine de Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle kredi sağlanabilecek.
Havayolu işletmeleri bu çerçevede 2016 Hazine destekli kredi kefalet sistemi kapsamında yüzde 75 kefalet oranı ile kredi kullanabilecek.
Sağlanacak kefalet tutarı yararlanıcı başına, filosundaki uçak sayısı 5 ve üzeri olanlara 15 milyon doları, 10 ve üzeri olanlara 25 milyon doları, 20 ve üzeri olanlara ise 45 milyon doları geçemeyecek.
Firmalara kullandırılacak kredilerin vadesi asgari 6 ay, anapara ödemesiz dönem en fazla 2 yıl olmak üzere azami 8 yıl olacak. Ödemesiz döneme ilişkin faizlerin 1 yıllık dönemler sonunda tahakkuk ve tahsil edilmesi esas olacak. Yararlanıcılardan bir defaya mahsus 5 bin lira başvuru ücreti ve her yıl bakiye kefalet tutarı üzerinden yüzde 1 komisyon alınacak.
Terör mağduru KOBİ'lere yönelik düzenlenme
Terör olaylarından olumsuz etkilenen KOBİ'lere destek olmak amacıyla da Diyarbakır, Hakkari, Mardin ve Şırnak illerinden herhangi birinde faaliyet gösteren KOBİ’ler, 2016'da daha esnek koşullarda Hazine destekli kefalet sisteminden yararlanabilecek.
Yeni uygulama ile söz konusu KOBİ’ler yeniden yapılandıracakları krediler için de Hazine destekli kefalet sisteminden faydalanabilecek. Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ertelenmiş vergi ve prim borçları, kefalet verilirken dikkate alınmayacak. Söz konusu KOBİ’lerin 1 Ağustos 2015 tarihi itibarıyla donuk alacak nitelikli kredisi olmaması kaydıyla, bundan sonraki dönemde donuk alacak nitelikli kredilerinin olması kefalet başvurusuna engel teşkil etmeyecek. Sağlanacak kefalet tutarı, kredinin tazmin tarihindeki anapara bakiyesi ile temerrüt faizi hariç faiz/kar payı/kira tutarı ödemeleri toplamının yüzde 80'ini geçemeyecek.
Yararlanıcılardan yıllık bakiye kefalet tutarı üzerinden tahsil edilen yüzde 1 komisyon da söz konusu KOBİ'ler için yüzde 0,3 olacak.Yararlanıcı tarafından bir defaya mahsus ve peşin olarak 100 lira başvuru ücreti ödenecek.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.