<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKOBİ'lere küresel rekabet imkanı----

KOBİ'lere küresel rekabet imkanı

KOBİ'lere küresel rekabet imkanı
20 Kasım 2013 - 04:14 www.finansingundemi.com

KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi tamamlandı. Hedef, 3.5 milyon KOBİ arasında işbirliğini artırarak küresel anlamda rekabet edebilmelerini sağlamak

TÜRKİYE’de 3.5 milyona ulaşan KOBİ’ler arasında inovasyona dayalı işbirliğini arttırarak, küresel anlamda daha rahat rekabet edebilmelerini amaçlayan “KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi” tamamlandı.

Ekonomi Bakanlığı’nın yürüttüğü proje, aynı değer zincirinde yer alan KOBİ’ler arasında bilgi ve inovasyona dayalı işbirliklerini artırarak, küresel arenada rekabet edebilmelerini amaçlıyor. Projenin bir diğer önemli hedefi ise bölgelerarası gelişmişlik farkını azaltma konusunda katkı sağlamak. KOBİ’lerin nitelikli ihracata yönelik atacakları adımlar büyük önem taşıyor.

BEŞ İLDE PİLOT UYGULANIYOR

Söz konusu adımların en doğru şekilde atılabilmesi için kalkınmada öncelikli bölgelerde faaliyet gösteren KOBİ’ler başta olmak üzere tüm işletmelere model teşkil edecek nitelikte olan proje 5 pilot ili kapsıyor. 2011 yılında başlayan AB ve Türkiye’nin ortaklığında finanse edilen proje aynı sektörde yer alan, benzer alanlarda faaliyet gösteren firmaların iş ve üretim süreçlerinde ortak ihtiyaçların tespitine dayanan stratejiler geliştirilmesini teşvik ediyor. Proje, pilot olarak Samsun, Trabzon, Çorum, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta uygulandı.

EN İYİ ÖRNEK SİLİKON VADİSİ

ABD’deki ünlü Silikon Vadisi kümelenme modelinin en önemli örneklerden birini oluşturuyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin küresel rekabet ortamında tek başına olmak yerine benzer ihtiyaçları paylaşan KOBİ’lerin, üniversitelerle birlikte hareket ederek bölgesel bir güç oluşturmalarını sağlayan kümelenme modeli, son yıllarda ülke kalkınmaları için öngörülen en önemli yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor. Dünyada başarıyla uygulanan Kümelenme Modeli’nin Türkiye’de yaygınlaşmasıyla ihracata dayalı kalkınma modelinin ivme kazanması bekleniyor.

İHRACATI YENİDEN ÖĞRENDİK

PROJE kapsamında kurulan Kümelenme Bilgi Merkezi’nin hizmetlerinden yararlanan işadamlarından biri de Yakup Palalı oldu. Projenin iş yapma tarzını değiştirmelerine neden olduğunu belirten Palalı, şunları söyledi: “Eskiden, muşteri ilişkilerinin ticarete yansımasının az olduğunu, asıl önemli olanın malın kalitesi olduğunu düşünürdüm. Projede verilen, ‘müşteri ilişkileri eğitimi ve danışmanlık’ bu düşüncemi tamamen değiştirdi. İhracat yapmayı yeniden öğrendik. Artık müşteriyle nasıl temasa geçilir, beklentileri nelerdir hepsini biliyoruz. Şu anda işlerimde bu bilgileri kullanıyorum ve müşteri potansiyelimi gün geçtikçe arttırıyorum.” (Hürriyet)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)