Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin tanımına, niteliklerine ve sınıflandırılması hakkında yönetmelik, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) yönetmeliğiyle değiştirilerek yenilendi.
İlgili ilan Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmelikle, KOBİ tanımları da yeniden düzenlendi. Bu kapsamda bilanço eşikleri; mikro işletme sayılabilmek 5 milyon TL’den 10 milyon TL’ye, küçük işletme sayılabilmek için 50 milyon TL’den 100 milyon TL’ye, orta büyüklükte işletme sayılabilmek için ise 250 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükseltildi.
İşletmelerin istihdam eşiklerinde ise herhangi bir değişiklik söz konusu olmadı. İşletme sınıfları son hesap dönemine ait verilerle belirlenecek. Bu veriler için kurumlar vergisi mükellefleri ve gelir vergisi mükellefleri beyanname verme süresinin içinde bulunduğu ay sonu esas alınacak.
KOBİ TÜRLERİNE İLİŞKİN YENİ KRİTERLER
Yönetmelikle, KOBİ işletme türlerine ilişkin kriterler de yeniden düzenlendi.
Buna göre, bir işletme tek başına bir işletmenin sermayesinin yüzde 25 ve daha fazlasına sahip değilse bağımsız işletme olarak kabul edilecek. Gerçek kişi işletmeleri bu kategoriye dahil olacak.
Bir işletmenin tek başına veya bağlı işletmeleriyle müştereken başka bir işletmenin sermayesinin yüzde 25 veya fazlasına ve yüzde 50 veya daha azına sahip olması durumunda ortak işletme olarak kabul edilecek.
Bir işletmenin tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte müştereken başka bir işletmenin sermayesinin çoğunluğuna sahip olması, kendisinin sermayesinin çoğunluğuna, başka bir işletmenin tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte sahip olması halinde ise bağlı işletme olarak kabul edilecek.
‘KOBİ SAYILAMAYACAKLAR’’
Bağımsız işletme olarak sayılan; üniversiteler, araştırma merkezleri, dernek ve vakıf nitelikli yatırımcılar ve kurumsal yatırımcılar, kitle fonlaması platformları, bütçesi 25 milyon TL’den az ve nüfusu 5 binden az olan yerlerdeki belediyeler, köy tüzel kişilikleri, girişim sermayesi ortaklıkları veya yatırım fonları haricindeki işletmelerden sermayesinin yüzde 25 veya fazlasının bir veya birden fazla kamu kuruluşu niteliğini haiz kuruluşların kontrolünde olanlar KOBİ sayılamayacak. (SÖZCÜ)
KOSGEB'den deprem bölgesindeki KOBİ'lere 75 bin lira destek
KOSGEB'den KOBİ'lere "Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği"
Depremzede KOBİ'lere faizsiz destek kredisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.