Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Önceki hafta ABD Senatosu tarafından İran, Suriye ve Güney Kore gibi ülkelerin parasını gizlice aklamak, El Kaide terör örgütüne para aktarmak, silah ve uyuşturucu kaçakçılarının para transferlerini yapmakla suçlanan dünya finans devi HSBC ile ilgili skandal Türkiye'ye uzandı.
HSBC'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yabancılara yapılan gayrimenkul satışının finansmanını üstlendiği ortaya çıktı. HSBC'ye, bu finansman işlemleri nedeniyle dün Washington'da dava açıldı. Dava gerekçesinde 'Birleşmiş Milletler tarafından tanınmayan bir ülkede, uluslararası yatırımcılara gayrimenkul satışı finansmanı yapmak' ifadesine yer verildi. Dava için ABD'de yaşayan Rumlar başvuru yaparken, ortaya çıkacak sonuç Kıbrıs Türkleri ve Türkiye'nin çıkarları açısından da büyük önem taşıyor.
PARAVAN ŞİRKET
Turkuvaz Yayın Grubu gazetelerinden Takvim, geçtiğimiz ay, İsrail vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde arazi ve villa alabilmesi için KKTC'deki kişilerle gizlice paravan şirketler kurduğunu ortaya çıkarmıştı. Takvim gazetesinin haberinde, İsrailli işadamlarının KKTC'deki bazı avukatlar üzerinden paravan şirketler kurup, arazi toplamaya başladıkları ve özellikle Karpaz'da birçok yere villalar inşa edildiği belirtilmişti.
Gazete, KKTC eski Barolar Birliği Başkanı olan avukat Barış Mamalı'nın, adadaki bazı meslektaşlarının İsrailli işadamlarıyla olan işbirliklerini deşifre ettiği bilgilerini duyurdu. Mamalı, iddiaların gündeme geldiği dönemde "İsrail, Yahudi işadamları ve KKTC'li avukatlarla kurduğu işbirliği sayesinde KKTC'de toprak alıyor. 6 meslektaşım bu işin içinde. Hatta bir avukatın 30 şirketi var. Bu avukatın üzerinden çok sayıda arazi satışı gerçekleşmiş" dedi.
İllegal ticari işletme
HSBC hakkında 'illegal ticari işletme' olduğu suçlaması yapılırken, sadece Türkiye'nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki işlemlerin yasal olmadığının altı çiziliyor. HSBC'ye yöneltilen suçlamalar arasında 'tanınmamış bir ülkeye gayrimenkul satışı için illegal ve hatalı para transferi yapmak' da bulunuyor. Davacılara göre toplam ortalama miktar 50 milyon doları buluyor.
ABD'de dava açıldı
HSBC'ye, finansman işlemleri sırasında, "Sadece Türkiye'nin tanıdığı bir ülkede, gayrimenkul satışına finansman sağladığı" gerekçesiyle Washington'da dava açıldı. (Barış Ergin/Sabah)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.