Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kur Korumalı Mevduat'da (KKM) vadelerin gelmesiyle oluşabilecek döviz talebi ekonomi için kilit rol oynuyor. Bu nedenle yatırımcının ilk geri dönüşleri dikkatle izleniyor. Bankacılık kaynaklarından edinilen ilk izlenime göre vadesi dolan yaklaşık 50 milyar liralık hesapta dövize dönüş sınırlı kalıyor. Bankacılar yatırımcıların paralarının büyük kısmını yeniden KKM'ye yatırdıklarına dikkat çekiyor.
BORSAYA DA GEÇİŞ VAR
Ayrıca kur korumalı mevduattan çıkıp, Eurobond ve borsaya da sınırlı da olsa bir kayış olduğu belirtiliyor. KKM'de ilk hesapların vadesi 21 Mart itibarıyla dolmaya başladı.
Merkez Bankası verilerine göre 25 Mart ile biten haftada yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı yeniden yükselişe geçti ancak bu son 3 haftadır kesintisiz alım yapan tüzel kişi hesaplarından kaynaklandı. Bireysel hesaplarda ise önemli bir değişim görülmedi.
AĞIRLIKLI ALTIN SATILDI
Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerine göre 25 Mart itibarıyla bireylerin ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 1 milyar 156 milyon dolar arttı. Bireylerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 392 milyon dolar gerilerken, 266 milyon dolarlık azalış kıymetli maden hesaplarında görüldü. Gerçek kişilerin döviz mevduatı sınırlı bir hareketle 25 Mart haftasında 140.2 milyar dolara indi.
Şirketlerin döviz mevduatı 3 haftada 4.6 milyar dolar arttı
Şirketler kur korumalı mevduat sistemine 11 Ocak’ta dahil olmuştu. Kurumlar Vergisi muafiyeti imkanı şirketler için KKM’yi cazip kıldı. 14 Ocak'ta 88.7 milyar dolar büyüklüğündeki tüzel kişi döviz hesapları, 4 Mart'a kadar kesintisiz düşüşle 72.7 milyar dolara kadar indi. Son üç haftadır yeniden alıma geçen şirketlerin döviz mevduatı 25 Mart itibarıyla 77.4 milyar dolara yükseldi. Son haftadaki 1.5 milyar dolar tutarında döviz alımının 1.3 milyar dolarlık kısmı Euro cinsi hesaplarda görüldü.
KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar arttı
KKM ile doların 40 lirayı görmesi engellendi
KKM'nin 3 aylık getirisi yüzde 27'i aştı
Eğilmez: Kur korumanın Hazine’ye maliyeti 445 milyar TL
Kur korumalı mevduatta ilk ödemeler başladı
İyi de Hazineyi boşaltıyorsunuz. Vergilerim parası olanlara aktarılıyor. KKM den faydalananlara hükümetin hediyesi. Sırf kuru tutacağım diye reva mı bu. Neden enflasyonla mücadele edilmiyor
İlgi kaç kişide arttı toplam kaç kişinin kkm mevduatı var! 300.000 mi? Yoksa maksimum 350.000 kişimi? Geri kalan 80 milyon kişinin herşeyin den fedakarlık yaparak ödedikleri tüm vergiler aaaa bu seçkin seçilmiş altın çocuklara mı gidiyor helal olsun! Biz köprü ve otoyollara bakarak yaşamımızı devam ettiririz nede olsa dünya kıskanıyor bizi!!!!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.