Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) ilişkin düzenlemesine göre 15 Nisan'a kadar döviz mevduatlarının yüzde 10'unu KKM'ye dönüştürenlere teşvik, dönüştüremeyenlere ceza uygulaması başlıyor. Mehtap Özcan Ertürk'ün Sözcü'deki haberine göre bankalar bu kapsamda döviz mevduatlarının yüzde 10'unu 15 Nisan, yüzde 20'sini ise 8 Temmuz'a kadar KKM hesabına çevirmezse TCMB'ye yıllık yüzde 1.5'luk komisyon ödemesi yapacak. Bu şartları yerine getiren bankalar komisyon ödemeyecek. Ayrıca bankaların ifade edilen oranları KKM'ye dönüştürmesi halinde, bu tutarlar TCMB tarafından belirlenen yüzde 25'lik zorunlu karşılık oranından muaf olacak. Kur Korumalı Mevduat bakiyesi, 1 Nisan itibarıyla 695 milyar liraya ulaştı.
10 GÜNDE 99 MİLYAR
Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde vadelerin 23 Mart itibarıyla dolmasıyla hesap sahiplerinin getirileri almaya başladığına işaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu tarihte 596 milyar lira olan KKM bakiyesinin 1 Nisan itibarıyla 695 milyar liraya ulaştığını kaydetti. Bakanın açıklamasına göre 23 Mart-1 Nisan tarihlerini kapsayan 10 günde KKM bakiyesi 99 milyar lira arttı. Buna göre dövize endeksli ve döviz mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı yüzde 69'a ulaştı.
Ödediği komisyonu müşteriye yansıtır
Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, komisyon uygulamasının kredi maliyetlerini artırabileceğine dikkat çekti. Babuşçu, komisyon ödemek durumunda kalacak bazı bankaların bu maliyeti kredilere yansıtma yoluna gidebileceklerini, döviz mevduatına uygulanan faizin de düşürülebileceğini öngördü.
Bireylerin dövizden geçişi sınırlı
Bankacıların verdiği bilgiye göre banka genel müdürlükleri şube çalışanları üzerindeki KKM hedefi baskısını giderek artırıyor. Daha çok TL mevduattan sisteme geçişlerin devam ettiği, özellikle bireylerin döviz mevduat geçişinin ise sınırlı kaldığı belirtiliyor.
banka müşteriyi ya kovacak, ya da zorlayacak, müşteri dönüştürmek istemiyorsa banka ne yapsın ceza ödesin, ya da vatandaş parasını sistemnden tamamen çeksin, bu kadar anlamsız bir önlem olabilir mi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.