<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKKM faizinde yeni bir artış dalgası bekleniyor----

KKM faizinde yeni bir artış dalgası bekleniyor

KKM faizinde yeni bir artış dalgası bekleniyor
18 Mayıs 2023 - 07:46 www.finansingundemi.com

Merkez Bankası seçim sonrası yeni kuralları hayata geçirmeye başladı. TCMB, bankalara verdiği dövizden TL'ye ek dönüşüm hedefini yukarı çekti.

Seçim sonrası iki yeni hamleyle döviz ve altına talebi düşürmek vade sonunda çıkışların arttığı KKM’ye ilgiyi yükseltmek için devreye giren Merkez Bankası’nın adımlarını bankacılık sektörü kaynakları 28 Mayıs seçiminden sonra yapılabileceklerin bir ön gösterimi olarak yorumladı.

Merkez Bankası, döviz ve altın talebini geriletmek kur korumalı mevduata (KKM) ilgiyi artırmak için yeni bir hamle yaptı. Seçim sonrası ilk iş gününde kredi kartından nakit çekim ile kredi kartıyla kuyum ve döviz alımlarının önünü kesmeyi hedefleyen Merkez Bankası, bankalara dövizden TL’ye dönüşümde gerçek kişiler için ek dönüşüm hedefi getirdi. Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, oldukça kafa karıştıran hatta banka yönetimlerini acil toplantıya götüren karar sonrası bankacılık sektörü kaynakları Merkez Bankası’nın bu adımla vatandaşı döviz ve altın alımından KKM’ye kaydırmayı hedefl ediğini dile getirerek TL mevduat faizlerinin yüzde 40’a geldiği ortamda dövizden dönüşlü KKM faizlerinin de yüzde 50’ye çıkabileceğine dikkat çekti.

Merkez Bankası dün Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğiyle, bankalara verdiği dövizden TL’ye ek dönüşüm yükümlülüğü eşiklerini, gerçek kişi hesapları için yeniden düzenledi. Buna göre gerçek kişi hesaplarında 26 Mayıs’tan 28 Temmuz’a kadar yüzde 10’un altında ek dönüşüm yapılması halinde eksik kalan tutar kadar bankalar, eksik kalan tutar kadar 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edecek.

Nisanda getirilen dönüşüm hedeflerinde hem gerçek hem de tüzel kişiler için yüzde 5 TL’ye dönüşüm oranı yer almıştı. Şimdi gerçek kişilerde yüzde 5 artı yüzde 10 ek dönüşüm hedefi getirildi.

28 Temmuz sonra da yüzde 10’a çıkarılan dövizden TL’ye ek dönüşüm oranı yüzde 30’a yükseltilecek ve bu oranı tutturamayan bankalar ise ek Merkez Bankası bankacılık sektörüne gerçek kişiler için ek dövizden TL’ye dönüşüm hedefi getirdi.

Ancak sektörün endişeleri de her yeni adımla birlikte büyüyor. Bankacılık sektörü kaynakları her ne kadar 28 Mayıs'ta yeni bir seçim yapılacak olsa da görünenin yerel seçimlere kadar ekonomi politikalarında bir değişiklik olmayacağı görüşünde. Bunun da KKM'nin artarak devamı ve yerel seçimlere kadar baskılanan döviz kurları sonucunu yaratacağına işaret eden kaynaklar yerel seçimler sonrasında ise bambaşka hikayeler yaşanabileceğini KKM'den çıkışın nasıl olacağını kimsenin bilemediğine vurgu yaptı.

Nebati: KKM bu yıl sonlandırılmayacak

 

Hakan Aran: Kurun patlamaması için KKM'ye dört elle sarılmalı

 

Dövizde açılan makas KKM yatırımcısına zarar veriyor

 

KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar attı

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ytd18 Mayıs 2023 12:00

    Kontrol edemedikleri dövizi yasaklarla türlü türlü cambazlıklarla engellemeye çabalamaktan rezervleri tükettiler güveni bitirdiler bu olmayacak duaya amin diyen sözde ekonomi yönetimi ekonomiyi yönetmeyi görevini nasıl terk edip gitmez

  • Ekonomi 18 Mayıs 2023 11:42

    siz istediğiniz gibi neyi uygularsanız uygulayın eninde sonunda ekonomi biliminin gerçekleri gün yüzüne çıkar ve sizin ertelediğiniz gerçeklikleri hem de daha şiddetli bir biçimde gerçekleştirir. Faiz mi enflasyona yol açar yoksa enflasyon mu? birileri en bunu öğrenecek ama tüm ülke fena halde yanacak.

  • Cağdaş18 Mayıs 2023 09:03

    Faizleri doğru dürüst arttırıp enflansyon üstünde faiz getiri vermek varken saçma sapan akıl ilim bilim dışı uygulamalarla ülke ekonomisinin tarihindeki en büyük ekonomik krizine sebep oldular