Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
VOLKAN KARSAN – FINANSGUNDEM.COM / KAZANDIRAN SOHBETLER
“Kazandıran Sohbetler”in bu kez konuğu çok genç ve başarılı bir girişimci Melek Demiray. efonla.com’un kurucu ortağı Melek Demiray 417 milyar dolarlık kitle fonlama dünya pazarının Türkiye uygulamasını detaylarıyla anlattı.
“GİRİŞİMCİLER VE YATIRIMCILAR ÜZERİNE ANKETLER GERÇEKLEŞTİRDİM VE SONRASINDA BU TEZ ORTAYA ÇIKTI”
- Yeni bir alan olan “Kitle fonlama” ile ilgili uzun süredir çalışmalar yürütüyorsunuz. Biraz kendinizden ve bu çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
- Ben yedi yıldır kitle fonlama alanında çalışmalar yürütüyorum. Öncelikle İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) doktora esnasında bir projeyle başladım. Sonrasında oradan çıkan iki çalışmayı - bunların yer aldığı kitabı göstererek - tüm dünyada okutulan bu kitapta yayınladık. Sonra konuyu çok sevdim, doktora tez konum olmasını istedim. Bu araştırmalarda sektörde yer alan tüm platformlar, girişimciler ve yatırımcılarla görüşmelere başladım. Mevzuat sürecini de o zaman diliminde (2016 yılı) yakından takip ettim. Aynı zamanda bu işi en iyi uygulayan ülkelerden biri olan Amerika'da çalışmalarda bulunan bir hocanın yanında da aynı çabaları sürdürmek istedim. TÜBİTAK bursuyla bir yılı aşkın süre Amerika'da Minnesota Duluth Üniversitesi’nde kitle fonlama tezimle ilgili araştırmalarımı gerçekleştirdim. Tekrar Türkiye'ye döndüğümde doktora tezi devam ediyordu, ilk aşama verileri toplamıştım, ikinci aşama verilere geçmiş oldum. Özellikle girişimciler ve yatırımcılar üzerine anketler gerçekleştirdim ve sonrasında bu tez ortaya çıktı. İTÜ'den de en başarılı doktora tez ödülünü aldı. Bu kadar bilgi birikimi ve deneyimden sonra elimizi taşın altına sokmak istedik ve efonla.com’un kurucu ortakları arasında yer aldım. Resmi ismimiz Dijital Kitle Fonlama Platformu A.Ş., bu şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak şu anda çalışmalarımı yürütüyorum.
- Eğitim ve iş hayatı arasında çok kısa bir zaman diye görüyoruz?
- O yüksek lisans ve doktora eğitimim esnasında ben İTÜ'de araştırma görevlisiydim, zaten akademisyendim. Aynı zamanda mezun olduktan sonra yine misafir öğretim üyesi olarak da dersler verdim. Aslına bakarsanız tüm süreçte kitle fonlama alanında yapılan tüm çalıştaylara, tüm çalışmalara o araştırmacı, akademisyen kimliğimle katıldım. Bir yıl öncesine kadar, danışmanlıklar, eğitimler, seminerler gibi faaliyetlerde bulundum. Ama 11 Kasım 2020 itibarıyla bu alanda şirketimizi kurduk.
“KİTLE FONLAMADA 417 MİLYAR DOLARLIK BİR PAZAR HACMİNDEN BAHSEDİYORUZ”
- Kitle fonlama nedir? Dünyada ve ülkemizde uygulama alanları nelerdir?
- Biraz insanlarımızın yabancı olduğu bir konu, bu nedenle önce kitle fonlamanın tanımını yapalım. Kitle fonlaması, bir projenin hayata geçmesi için ihtiyaç duyulan finansmanı online platformlar üzerinden çok sayıda kişiden -küçük miktarlarda dahi- toplanması... Projenin hayata geçmesinde o yatırımcı ya da destekçilere belirli karşılıkları var ve bu da kitle fonlama modellerini oluşturuyor. Dört model var, ilki bağış bazlı kitle fonlaması... Bazı platformlar üzerinden projeler için fon toplanıyor, karşılığında destekçiler sadece manevi tatmin alıyorlar. Bunu kurum ya da bireyler düzenleyebiliyor, herhangi bir karşılığı yok, bağış esasına dayalı ve hayırseverlik adına yapılıyor.
İkinci model ödül bazlı ya da ödüle dayalı kitle fonlaması. Burada maddi veya manevi ödüller söz konusu. Bir teşekkür kartı da ödül olabiliyor. Örneğin, bir sanatçı bir albüm çıkaracak ya da film yapacak. Albüme destek olan kişilere albümü gönderiyor sonrasında. Bir kupa da hediye edebilir, poster ya da tişört de hediye edebilir. Hatta ödül miktarı daha artabilir ve örneğin o sanatçıyla tanışma imkanı da sunulabilir. Ama bu sadece sanat alanında değil teknoloji, tasarım, oyun gibi alanlarda da ödül bazlı kitle fonlama, çok geniş kategoride uygulanıyor.
Bir diğeri şu an halihazırda bizim de lisansına sahip olduğumuz paya dayalı kitle fonlaması. Biz de bu alandayız. Özellikle startuplar, girişimciler ya da girişim şirketleri, KOBİ'ler ihtiyaç duydukları finansmanı sağlamak için fon talep ediyorlar ve karşılığında yatırımcılara da pay veriyorlar. Aslında yapı olarak melek yatırımcılığı ya da risk sermayesine benzer hatta onları da kapsıyor kitle fonlaması. Çünkü bu sistemde melek yatırımcılar ya da girişim sermayesi yatırım fonları da gelip platformlar üzerinden o girişim şirketlerine yatırımcı olabiliyorlar. Tabii bu daha çok erken aşama girişimleri startuplara yönelik düzenleniyor. Burada girişimcilerin fona ulaşmasını kolaylaştırıyor.
Dünyada iki binden fazla kitle fonlama platformu var, yaygın olarak kullanılıyor. Erken aşama girişimciliğin desteklenmesinde fonlama boşluğu dediğimiz bir alan var. Kitle fonlama bu alanı dolduruyor. Melek yatırımcılardan ya da geleneksel finansman kaynaklardan, bankalardan fon bulamayan girişimciler ve sosyal girişimciler de özellikle kitle fonlama aracılığıyla fon elde edebiliyorlar.
Dördüncü modelde borçlanmaya dayalı kitle fonlaması... Burada da girişimciler yatırımcılardan -faiz karşılığında olabilir veya olmayabilir- borç alıyorlar. Yurt dışında her iki model de uygulanıyor. Düşünün siz bir yatırımcısınız, projeyi seçiyorsunuz, platform üzerinden -faiz oranları var vadeler var- ona göre borç veriyorsunuz. Kişiden kişiye ya da kişiden firmalara, platformlar aracılığıyla borç verilmiş oluyor. Burada sağlanan avantaj şu; girişimci ya da girişim şirketleri -bankalardan vesaireden farkı- daha düşük maliyetle finansmana erişiyor. Yatırımcılar açısından da elde ettikleri bankalara kıyasla kazanç daha fazla.
Türkiye'de 2010 yılından beri bağış ve ödül bazlı kitle fonlaması var ve regülasyonu yok. SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) bunu regüle etmedi, uygulanıyor. 3 Ekim 2019 tarihinde SPK paya dayalı kitle fonlamayı regüle etti. 27 Ekim 2021 tarihinde borçlanmaya dayalı kitle fonlamayı da kapsayan yeni “Kitle Fonlaması Tebliği” SPK tarafından yayımlandı.
Dünyada yani dört modelde de uygulamalar çok yoğun olarak devam ediyor. Toplam kitle fonlama dünyadaki pazar hacmi, Çin hariç 2020 yılı rakamı 113 milyar dolar. Ama Çin de dahil olmak üzere 2017 rakamlarını kullanabiliriz; 417 milyar dolarlık bir pazar hacminden bahsediyoruz. Dünyada iki binden fazla kitle fonlama platformu var, yaygın olarak kullanılıyor. Erken aşama girişimciliğin desteklenmesinde fonlama boşluğu dediğimiz bir alan var. Kitle fonlama bu alanı dolduruyor. Melek yatırımcılardan ya da geleneksel finansman kaynaklardan, bankalardan fon bulamayan girişimciler ve sosyal girişimciler de özellikle kitle fonlama aracılığıyla fon elde edebiliyorlar. Dünyada kitle fonlama uygulamalarına platformlar aracılığıyla ilk defa 2001 yılında başlandı ama özellikle 2012 yılından sonra çok yoğun bir şekilde artan ivmeyle kullanılıyor.
“BİZ MÜNHASIRAN PAYA DAYALI KİTLE FONLAMASI FAALİYETLERİNE ARACILIK ETMEK ÜZERE YETKİLENDİRİLEN, İSTANBUL'DA BULUNAN İLK ŞİRKETİZ”
- efonla SPK tarafından listeye alındı (yetkilendirildi). efonla Kitle Fonlama Platformu’ndan ve bu yetkinin ne anlama geldiğinden bahseder misiniz?
- Paya dayalı kitle fonlaması, yasal mevzuatı bulunan bir alan ve bu düzenleme de SPK'ya (Sermaye Piyasası Kurulu) ait. Dolayısıyla bu alanda faaliyet gösterebilmek için SPK'dan o iznin -listeye alınımı olarak ifade ediliyor- yetkinin alınması lazım. Biz 11 Kasım 2020’de kurulduk. Kısa sürede tüm yükümlülüklerimizi yerine getirerek 28 Mayıs 2020’de SPK'ya listeye alınmak için başvurduk. Akabinde de gerekli kontroller ve değerlendirmelerden sonra 14 Ekim 2020’de listeye alındık, yetkilendirildik. Biz bu alanda İstanbul'da bulunan ve münhasıran paya dayalı kitle fonlama faaliyetlerine aracılık etmek üzere yetkilendirilen ilk şirketiz. Bu şu anlama geliyor. SPK, “artık girişimciler size başvurabilir, yatırımcılar da üyeleriniz olabilir ve bu faaliyete aracılık edebilirsiniz” demiş oldu. Aracılık etme izni bu anlama geliyor.
Burada kitle fonlama sürecinden de bahsedebiliriz çünkü lisans alınması arkasında çeşitli işlemleri de barındırıyor. Her aşama SPK tarafından belirlenmiş. Girişimcilerin taşıması gereken özellikler, yatırımcıların taşıması gereken özellikler ya da nitelikleri... Süreç tamamen SPK tarafından netleştirilmiş. Mevzuatımız çok kapsamlı düşünülerek hazırlanmış bir yasal düzenleme.
“GİRİŞİMLERİN ÖZELLİKLE SIKINTIYA DÜŞTÜĞÜ, DESTEK ELDE EDEMEDİĞİ NOKTADA, KİTLE FONLAMASI DEVREYE GİRİYOR”
- Bu tip fonlama çalışmaları ülke ekonomisine nasıl etkiler yapıyor?
- Rakamlara baktığımız zaman zaten girişimcilik ekosistemini etkilediği için ve girişimciliği sürdürülebilir kıldığı için ekonomik etkisi muazzam. Çünkü girişimlerin özellikle sıkıntıya düştüğü ya da bir melek yatırımcıdan ya da bankadan veya geleneksel finansman yöntemlerinden destek elde edemediği noktada, kitle fonlaması devreye giriyor. Girişimcilerin çalışmalarına devam edebilmesi için finansmanı sağlıyor. İstihdama, ekonomiye katkısı çok fazla ama dünyada açıklanan bununla ilgili maalesef net rakam yok. Ama girişimciliği çok ciddi anlamda destekleyen, sürdürülebilir kılan dediğim gibi 417 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz burada. Sadece bu kitle fonlama pazarı.
Tüm platformların kontrolü MKK üzerinden, tam merkezi bir otorite olarak kuruldu. Alınan payların da kayıtları bu kurum üzerinden gerçekleştiriliyor. Girişimciler yatırım yapan kişi adına kayıtlı hisseyi MKK üzerinden aktarıyor. Bir değer önemli paydaş da Takasbank. Bizim web sitemiz üzerinden toplanan fonlar Takasbank'ta saklanıyor.
“GİRİŞİMCİLER BİR HEDEF FON BELİRLEMEK ZORUNDA VE O FONU ALABİLMEK İÇİN DE BELİRLEDİKLERİ HEDEFE ULAŞMALARI GEREKİYOR”
- Paya dayalı kitle fonlama süreci nasıl işliyor? Onu da detaylandırabilir miyiz kısaca?
- SPK özellikle sistemi kurgularken iki önemli paydaşı tanımladı. Bu da bizi dünyadaki diğer uygulamalardan da farklı bir yere koyuyor. Önemli paydaşlardan biri Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), diğeri de Takasbank aynı zamanda sistemin de güvenli olmasını da sağlayan SPK'ya ek olarak iki önemli unsurdan biri. Merkezi Kayıt Kuruluşu tüm platformların entegre olması gereken kurum. Biz SPK'daki listeye alınma başvuru sürecimizden önce bu entegrasyonlarımızı gerçekleştirdik. Platformumuza üye olan tüm girişimciler ve yatırımcılar MKK üzerinden e-devlet doğrulamasıyla birlikte kaydoluyor. MKK yatırımcıları nitelikli olmayan ya da nitelikli olarak da tanımlamasını sağlıyor. Yatırımcılara ve girişimcilere dair bazı kısıtlar var. Bunun kontrolü de yine MKK üzerinden gerçekleştiriliyor. Tüm platformların kontrolü MKK üzerinden, tam merkezi bir otorite olarak kuruldu. Alınan payların da kayıtları bu kurum üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu arada 1 TL'ye bile yatırımcı olabiliyorsunuz. Yatırımcı olan kişi için sonrasında süreç tamamen online. Girişimciler yatırım yapan kişi adına kayıtlı hisseyi MKK üzerinden aktarıyor. Sonrasında yatırımcı e- devlet şifresiyle yine MKK üzerinden hangi girişime ne kadarlık yatırımı olduğunu görebiliyor ve takip edebiliyor.
Bir değer önemli paydaş da Takasbank. Bizim web sitemiz üzerinden toplanan fonlar Takasbank'ta saklanıyor. Girişimciler bir hedef fon belirlemek zorundalar ve o fonu alabilmek için de belirledikleri hedefe ulaşmaları gerekiyor. Şayet ulaşılamazsa Takasbank’a yatırılan paralar hiçbir kesinti olmadan yatırımcılara iade ediliyor. Hedef fona ulaşılması durumunda fon tamamen girişimcilerin hesabına aktarılıyor. Dolayısıyla platformda biriken herhangi bir fon söz konusu değil. Toplanan fonlar girişimcilere aktarılana veya yatırımcılara iade edilene kadar Takasbank'ta saklanıyor.
“BİREYLER GELİP GİRİŞİMLERİYLE İLGİLİ VEYA ŞİRKETLER PLATFORMA BAŞVURUDA BULUNABİLİR”
- Kimler bu sistem ile girişim projesine fon sağlayabilir? Girişimciler için süreç nasıl ilerliyor?
- Özellikle teknoloji ve/veya üretim alanındaki girişimciler platform üzerinden bize SPK'nın da belirlediği bilgileri sunuyorlar. İki türlü girişimci olabilir. Bireyler gelip girişimleriyle ilgili başvurabilir veya limited/anonim şirketler platforma başvuruda bulunabilir. Platform olarak -efonla olarak- değerlendirmede bulunuyoruz. Onayımızdan sonra, yasal düzenleme gereği bağımsız yatırım komitesine gidiyor. Bu komitede platformdan sadece bir üye bulunuyor, diğerleri SPK'nın belirttiği kriterleri taşıyan kişiler. Bizim komitemizde de - efonla komitesi - beş değerli üyemiz var. Biz, Bağımsız Yatırım Komitesine aktarıyoruz, onların değerlendirmesi sonucunda üye tam çoğunluğu evet diyorsa projeyi yayınlayabiliyoruz. Yoksa SPK’nın düzenlemesine göre bizim de yayınlama yetkimiz yok. Onay sonrası girişimcilerin ürün projelerini yani kampanyalarını en fazla altmış gün boyunca yayınlıyoruz.
Bu sürede eğer belirlediği hedef fona ulaşıyorsa girişimciler başarılı oluyor ve fonu almaya hak kazanıyor. Yine yasal düzenlemeye göre girişimciler başlangıçta bunu belirlediyse hedef fonun yüzde 20 üzerinde ek fon toplayabiliyor. Daha da fazla fon toplanırsa ya sistem izin vermiyor ya da yatırımcılara o fazla toplanan fon iade ediliyor. Üst sınır hedef fonunun yüzde 20’sini aşamıyor. Hedef fona ulaşan ve anonim şirketi olmayan girişimciye 90 günlük süre veriliyor ve girişimci bu sürede anonim şirketi kurmakla yükümlü. Eğer anonim şirketi olarak başvurduysa 30 gün içinde sermaye artırımı yaparak fon tutarı kadar hisseyi yatırımcılara aktarıyor. Payların, yatırımcılara devredilmesinin akabinde Takasbank tarafından fonlar girişimcilere aktarılmış oluyor. Süreç bu şekilde son buluyor.
Nitelikli olmayan yatırımcılarda bir takvim yılında 50 bin liraya kadar yatırım sınırı var. Ama platforma yapacakları - belge istemeksizin - gelir beyanıyla yatırım miktarını 200 bin liraya kadar çıkarabilirler. Bunu da MKK, gelirlerinin yüzde 10’u şeklinde uyguluyor, bu kontrolleri de yapıyor. Zaten geliri bir milyonun üzerinde olan kişiler lisans alıp melek yatırımcı olabiliyor.
“KİŞİLER EFONLA’YA ÜYE OLDUKTAN SONRA PROJELERİ İNCELİYORLAR, BİR LİRAYA DAHİ YATIRIMCI OLABİLİYOR”
- Aynı şeyi yatırımcılar için sorarsak, kimler yatırımcı olabiliyor? Biraz da yatırım sürecinden bahsedebilir misiniz?
-Hem kurumsal hem de bireysel yatırımcı olabilir. Mevzuatta, bireysel yatırımcı nitelikli olmayan yatırımcı olarak tanımlanıyor ve nitelikli yatırımcılar da var. Nitelikli olmayan yatırımcılarda bir takvim yılında 50 bin liraya kadar yatırım sınırı var. Ama platforma yapacakları - belge istemeksizin - gelir beyanıyla yatırım miktarını 200 bin liraya kadar çıkarabilirler. Bunu da MKK, gelirlerinin yüzde 10’u şeklinde uyguluyor, bu kontrolleri de yapıyor. Zaten geliri bir milyonun üzerinde olan kişiler lisans alıp melek yatırımcı olabiliyor. Nitelikli yatırımcılarda herhangi bir sınır yok. Kişiler yatırım yaparken bize platforma gelip tamamen dijital süreçlerde üye oluyorlar. Bu e-devlet doğrulamasıyla gerçekleşiyor. (MKK bağlantısıyla birlikte). efonla’ya üye olduktan sonra projeleri inceliyorlar. Arzu ettikleri projeye bir liraya dahi yatırımcı olabiliyor. Biz nitelikli olmayan yatırımcılardan özellikle herhangi bir üyelik ücreti talep etmiyoruz çünkü girişim sermayesinin tabana yayılmasını istiyoruz.
Yatırımcılar sadece kendi adlarına kayıtlı bir kredi kartı veya banka kartıyla veya EFT ile yatırım yapabilirler. Sonrasında da dijital olmayan başka hiçbir süreçle ilgilenmiyorlar. Eğer proje hedef fona ulaşarak başarılı olursa direkt pay aktarımı girişim şirketi tarafından MKK üzerinden gerçekleştiriliyor. Yatırımcılar paylarını e-devlet şifresiyle görüntüleyebiliyor. Eğer proje, hedef fona ulaşamazsa hiçbir kesinti olmadan Takasbank tarafından yatırdıkları miktar yatırımcılara iade ediliyor.
“BİZİM SİSTEMİMİZDE YATIRIMCILARIN GİRİŞİMCİLERE DİREKT ULAŞABİLECEKLERİ, MESAJLAŞABİLECEKLERİ ALANLAR VAR”
- Kitle fonlamanın avantajları nelerdir?
-Kitle fonlamada iki tane önemli aslında paydaş var: Girişimciler ve yatırımcılar... Öncelikle girişimcilere yönelik avantajdan bahsedelim. Girişimciler, herhangi bir teminat göstermeden, kolay ve hızlı bir şekilde fon toplayabiliyorlar. Herhangi bir zaman mekan kısıtlaması olmadan ve proje fonlamaya açık olduğu sürece sisteme gelen melek yatırımcılar ya da GSYF'lerden de fon elde edebilirler. Bu sistemin finansman açısından avantajlarının yanı sıra, pazarlama açısından da avantajları var, o da şu: Girişimciler projelerini herkesin karşısına çıkarıyor. Dolayısıyla projeleriyle veya ürünleriyle ilgili tanıtım ve farkındalık yaratmalarına imkan tanınıyor. Pazar araştırması da yapabilirler. Bizim sistemimizde yatırımcıların girişimcilere direkt ulaşabilecekleri, mesajlaşabilecekleri alanlar var. Burada onların geri bildirimleri sayesinde pazar araştırması ya da pazar onayına da sahip olabiliyorlar. Böylece kitlenin onayını almış oluyor. Girişimciler networklerini genişletebiliyorlar. Çok sayıda insanın güvenerek, inanarak girişim projelerini destekliyor olması girişimcilerin de geliştirilmesine, onların önerilerle gelişebiliyor olması ve girişim projelerinin gelişmesi için önerilerde bulunabilmesi girişimciler açısından da büyük avantaj. Girişimin riskini de azaltıyor. Bu arada sistemin güzel bir yanı var. Yılda iki kere kampanya düzenlenmesine izin veriyor. Dolayısıyla girişimci, fon elde ettikten sonra tekrar platforma gelip yatırım talebinde bulunabilir. Sistemin bu açıdan girişimlerin sürdürülebilirliğine katkısı büyük olacaktır.
Yatırımcılar açısından baktığımız zaman düşünün bir liraya bile yenilikçi bir teknoloji şirketinden pay alabiliyorsunuz, ortak alabiliyorsunuz. Hem de teknolojinin gelişmesine belki fikirlerinizle olanak sağlayabiliyorsunuz. Çünkü girişimciye mesaj ya da yorumlarla direkt ulaşabiliyorsunuz. Bir de hızlı büyüme potansiyeli olan girişimlere erişebiliyor yatırımcılar, dolayısıyla büyüme aşamasındaki o kazanca da ortak olabiliyorlar. Şimdiden belki küçük bir pay alabilir ama son dönemde özellikle girişimcilik ekosistemindeki gelişmeleri yakından takip edenler anlayacaktır ne demek istediğimi. Ne kadar erken aşamada ortak olunursa, pay alınırsa sonraki aşamalarda kazanç o kadar artıyor. Daha önce de söylediğim gibi, bu sistem ile yatırımcılar sadece girişimlere ya da kendilerine kazanç sağlamıyor, aynı zamanda istihdama, teknolojiye, kalkınmaya ve ekonomik büyümeye de destek olabiliyor. Burada yatırımcılar dinamik büyüyen bir girişime yatırım yaparak -oturdukları yerden bir tık ile- ekonomiye de ciddi anlamda katkı gerçekleştirebiliyorlar.
Bu yeni bir sistem, bununla ilgili her noktada girişimcilerin yanında olacağız. Bizim amacımız kitle fonlama ekosistemini oluşturmak. Dünyadaki gelişmiş ülkeler seviyesine gelmek için girişimcilerimize destek olurken ücretsiz eğitimler de vereceğiz. Amaç sistemi ve başvuru aşamalarını tanıtmak olacak.
“SPK TEBLİĞİYLE PAYA DAYALIYA EK OLARAK BORÇLANMAYA DAYALI KİTLE FONLAMASININ DA YASAL DÜZENLEMESİ ARTIK BULUNUYOR”
- efonla Kitle Fonlama Platformu olarak girişimci ve yatırımcılara sunduğunuz olanaklardan bahseder misiniz?
- Bu yedi yıllık araştırma sürecinde bilfiil sahada, araştırmaları da gerçekleştiren kişi olarak da şunu söyleyeyim, girişimcileri iyi analiz ettik ve sorunlarını çok iyi biliyoruz. Dolayısıyla o deneyimlerimizi göz önünde bulundurarak girişimcilerin her aşamada yanında olmak istiyoruz. İş modelimizi bu şekilde kurguladık. Kitle fonlamaya dokunan ama platformun sorumluluğunda olmayan her alanda girişimcinin yanında olmak istiyoruz. Onlara destek olmak istiyoruz çünkü girişimcilerin başarılı olmasının hem yatırımcılara hem iş birliği yaptığınız tüm paydaşlarımıza hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağını biliyoruz. Bu yeni bir sistem, bununla ilgili her noktada girişimcilerin yanında olacağız. Bizim amacımız kitle fonlama ekosistemini oluşturmak. Dünyadaki gelişmiş ülkeler seviyesine gelmek için girişimcilerimize destek olurken ücretsiz eğitimler de vereceğiz. Amaç sistemi ve başvuru aşamalarını tanıtmak olacak. Girişimciler, sadece tek bir melek yatırımcı ya da sadece tek bir risk sermayesinin karşısına çıkmıyor geniş bir kitlenin karşısına çıkıyor.
Bir diğer konu da biz halihazırda paya dayalı kitle fonlama lisansına sahibiz ama 27 Ekim 2021 tarihinde yeni “Kitle Fonlaması Tebliği” SPK tarafından yayımlandı. Buna göre, paya dayalıya ek olarak borçlanmaya dayalı kitle fonlamasının da yasal düzenlemesi artık bulunuyor. Biz Dijital Kitle Fonlama Platformu Anonim Şirketi olarak girişimcilerimize ve yatırımcılarımıza daha fazla alternatif sunma adına çalışmalara başlıyoruz ve o alanda da faaliyet göstermek için SPK’ya listeye alınma başvurusunda bulunmayı planlıyoruz.
Manukyan: Merkeziyetsiz finans artık daha öne çıktı, çok ciddi getiriler var
Paşa: Türkiye’nin tanıtımında turist rehberleri de rol almalı
Enerji sektörünün önemli ismi Sedat Akdağ’dan kritik uyarı: İflaslar olabilir
Prof. Dr. Karakulak: Balıkçılık filosu kapalı havzayı bırakıp okyanusu hedeflemeli
Prof. Dr. Akat: Enflasyon Türkiye’nin önünde büyük bir hendek, önemli bir makro dengesizlik
Sezgin Lüle: Robotik süreç ile yıllık 530 bin saatlik iş yükü azaldı
Yale’in ödüllü mezunu Karacan, Facebook’u ve başarılarını anlattı
Ülgen: Dijitalle tanışan müşteri sayısı hızla yükseliyor
Köksal’dan sihirli formül: Bütçe, tasarruf, birikim, yatırım, sepet
Prof. Dr. Gökçen Orhan: Kovid aslında bir pıhtı hastalığı
Erdem: Kripto para madenciliği bir tür bankacılık
Prof. Dr. Helvacı: Kripto varlık düzenlemesi sınırlı, kapsamlı değil
Ahmet Aras: Bodrum'un imara değil koruma planlarına ihtiyacı var
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.