Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs pandemisi aşı çalışmalarının hız kazanmasıyla gerilemeye başladı ve tüm dünyada ekonomiler yeniden açılıyor. Bu süreçte finans konusunda edindiğimiz dersleri ise unutmamamız gerekiyor çünkü bu tür finansal krizler yeniden ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kendimizi kişisel finansal kriz dönemleri içinde de bulabilir.
Bu nedenle herkesin gelecekte karşılaşılabilecek bir ekonomik zorluk dönemine hazırlanması için atması gereken bazı adımlar var. Kapsamlı ya da kişisel bir finansal krize karşı kendinizi nasıl güvence altına alabilirsiniz? İşte Forbes’un haberine göre finansal kriz planının vazgeçilmez 10 adımı.
1. Düzenli birikim yapın ve gelirlerinizden fazla harcama yapmayın
Bir acil durum fonu oluşturmanın yanı sıra maddi açıdan kontrollü olmak oldukça önemli. Tasarruf yaparak yaşamak ve geleceğe yatırım yapmak finansal özgürlüğü güvence altına almanın altın kurallarından biri.
Her ay gelirlerinizin belirli bir miktarını birikimleriniz için ayırmak emeklilik döneminde hayatınızı kolaylaştırabilir. Düzenli olarak birikim yapmak ve gelirlerinizin üzerinde harcama yapmamak için disiplinli olmak gerekiyor. Bu şekilde gelecekte karşı karşıya kalabileceğiniz zorlu dönemler için hazırlıklı olabilirsiniz.
2. Acil durum birikimlerinizi yatırım hesaplarınızdan ayırın
Borçlarınızı azaltırken, birikimlerinizi artırmayı öncelik olarak belirleyin. Birikim oldukça önemli bir adım ancak bunun ne tür bir birikim olduğu da önem taşıyor. Zor dönemler için belirli bir miktar nakit bulundurmak ve bunun yatırım için kullanılan hesaplardan ayrı tutulması ise oldukça önemli.
3. Şirketlerin başarısını tahmin ederek yatırım yapmaya odaklanın
Dikkat çekici büyüme gösteren ve göstermeye devam etme ihtimali yüksek inovatif ve potansiyeli yüksek şirketlere yatırım yapmak zorlu ekonomik koşullara karşı en iyi savunmalardan bir tanesi. Piyasalara ya da ekonomiye rağmen başarılı olacağını düşündüğünüz şirketlere yatırım yapar ve piyasa döngülerinde yatırımlarınızı elden çıkarmazsanız, fiyatlar zaman içinde yükselecektir.
4. Ne harcadığınıza değil ne biriktirdiğinize odaklanın
Gelirinizin birikime ayırdığınız bölümünü artırın ve bu birikimlerinizi iki ayda bir kontrol edin. Gelirinizin yüzde kaçını harcadığınızı değil, ne kadarını birikime ayırdığınıza odaklanın. Birikimleriniz için banka kartı hesabınızın dışında bir hesap açın. Bu şekilde biriktirdiğiniz parayı günlük harcamalarınız için kullanmazsınız.
5. Likit varlıklar bulundurun
Kolaylıkla nakde çevrilebilecek varlıklar bulundurmak finansal kriz dönemlerinde kolaylık sağlıyor. Piyasalarda fiyatlar düşerken elinizde bulunan nakit ise yatırım fırsatları için ya da acil ihtiyaçlarınız için kullanılabilir.
6. Nakit akışınızı yapılandırın
Herkesin nakit akışına dikkat etmesi gerekiyor. İsteklerinizden çok ihtiyaçlarınıza odaklanın. Bu noktada ise acil durum fonu olarak görev yapabilecek bir miktar nakdi ayırın. finansgundem.com'un derlemesine göre, nakit akışının ise dört gruba ayrılması gerekiyor: Acil durum fonu, kısa vade, sermaye birikimi ve emeklilik. Nakit akışınızın bir odak noktası olması, kontrol edebileceğiniz unsurlara odaklanmanızı sağlar.
7. Dengeli bir portföy oluşturun
Finansal kriz dönemleri için bir plan hazırlayan herkesin dikkat etmesi gereken önemli unsurlardan biri de emeklilik birikimlerinizin bulunması. Dengeli bir portföy tüm paranızın risk altında olmamasını ve piyasalarda görülebilecek düzeltmelere karşı savunmasız kalmamasını sağlar.
8. Esnek bir bütçeniz olsun
Bütçenizin ne olduğunu bilin ve hem iyi hem de kötü zamanlar için bütçe planlarınızı hazırlayın. Geleneksel bütçe kuralı olan 50/30/20, sırasıyla ihtiyaçlara, isteklere ve birikim ya da borçlara odaklanıyor. Ancak bu bütçe modelinin ekonomik koşullara ve risklere uyum sağlayacak esneklikte olması gerekiyor.
9. Birkaç aylık giderinizi karşılayacak birikim bulundurun
Birikim hesaplarının gücünü hafife almayın. Üç ila altı aylık yaşam masraflarını nakit olarak bir birikim hesabında bulundurmak, bir plan oluşturmanız için zaman kazanmanızı sağlar. Finansal zorluk dönemleri, ihtiyaçlarını karşılamak için varlıklarını nakde çevirmek zorunda kaldıklarında krize dönüşüyor.
10. Krizi fırsata çevirin
En korkutucu piyasa koşulları genellikle yüksek getirili uzun vadeli yatırımlar için en uygun koşulları oluşturur. Potansiyel yaşam masraflarınızı karşılamak için birikim bulundurmanın yanı sıra fiyatlar düştüğünde hisse yatırımı yapmak için de bir miktar nakit bulundurun.
JPMorgan’dan 156 milyarlık soruna çözüm
ABD’nin en zengin ailelerinin servetleri pandemide 136 milyar dolar arttı
Ethereum Bitcoin’i alt etmeye yaklaştı mı?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.