Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre eşdeğer kişi başına aylık ortalama tüketim harcaması 2018’de 2017 yılındaki 1,854 lira düzeyinden yüzde 17.6 artışla 2,181 liraya çıktığı tahmin edildi.
TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 23.7 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırayı yüzde 20.3 ile gıda ve alkolsüz içecekler aldı.
Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama grupları ise yüzde 2.2 ile sağlık ve yüzde 2.3 ile eğitim hizmetleri oldu.
Araştırma sonuçlarına göre, 2018 yılında gıda ve alkolsüz içecekler harcamalarının payı geçen yıla göre 0.6 puanlık artışla yüzde 19.7'den yüzde 20.3'e yükseldi.
TÜİK verilerine göre 2018’de;
- çeşitli mal ve hizmet harcamalarının payı yüzde 4.4'ten yüzde 4.9'a,
- haberleşme harcamalarının payı yüzde 3.4'ten yüzde 3.8'e,
- lokanta ve otel harcamalarının payı yüzde 6.2'den yüzde 6.5'e,
- mobilya ve ev eşyası harcamalarının payı yüzde 6.3'ten yüzde 6.5'e,
- eğlence ve kültür harcamalarının payı yüzde 2.7'den yüzde 2.9'a yükseldi.
Diğer yandan, 2018’de konut ve kira harcamalarının toplam harcamalardaki payı bir önceki yıla göre 1 puanlık düşüşle yüzde 24.7'den yüzde 23.7'ye gerilerken;
- alkollü içecek, sigara ve tütün harcamalarının payı yüzde 4.5'ten yüzde 4.0'e,
- ulaştırma harcamalarının payı yüzde 18.7'den yüzde 18.3'e,
- giyim ve ayakkabı harcamalarının payı yüzde 5.0'ten yüzde 4.8'e düştü.
Sağlık harcamalarının payı yüzde 2.2 ve eğitim hizmetleri harcamalarının payı ise yüzde 2.3 ile 2018 yılında değişmeyerek aynı kaldı.
Gelire göre sıralı yüzde 20'lik gruplar itibarıyla tüketim harcamalarının 2018 yılındaki dağılımına bakıldığında; en düşük gelir grubu olan birinci yüzde 20'lik grupta yer alan hanehalkları;
- konut ve kira harcamalarına yüzde 31.4,
- gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 28.7,
- ulaştırma harcamalarına yüzde 9.3 ve mobilya
- ev eşyası harcamalarına yüzde 5.9 pay ayırdı.
En yüksek gelir grubu olan beşinci yüzde 20'lik grupta yer alan hanehalkları ise;
- ulaştırma harcamalarına yüzde 21.6,
- konut ve kira harcamalarına yüzde 20.3,
- gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 15.4
- lokanta ve otel harcamalarına yüzde 7.8 pay ayırdı.
Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hanehalkları;
- konut ve kira harcamalarına yüzde 22.4,
- ulaştırma harcamalarına yüzde 19.2
- gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına ise yüzde 18.7 pay ayırırken, müteşebbis geliri olan hanehalkları ulaştırma harcamalarına yüzde 22.7, konut ve kira harcamalarına yüzde 19.7 ve gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına ise yüzde 19.5 pay ayırdı.
Hanehalkının temel gelir kaynağı gayrimenkul ve menkul kıymet geliri olanlar; konut ve kira harcamalarına yüzde 28.1, ulaştırma harcamalarına yüzde 18.6 ve gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 16.4, emeklilik geliri olanlar ise; konut ve kira harcamalarına yüzde 28.6, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 25.5 ve ulaştırma harcamalarına yüzde 13.4 pay ayırdı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.