Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’de vatandaşların dolandırılmasının önüne geçmek ve hukuki güvenliği artırmak amacıyla senet sisteminde önemli değişikliklere gidiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde, senetlerle ilgili kapsamlı düzenlemeler yer aldı. Bu yeni düzenlemelerin temel amacı, senet kullanımında güvenliği artırarak dolandırıcılık olaylarını önlemek ve sistemin şeffaf bir şekilde işleyişini sağlamak.
Yeni Sistem ve Kayıt Altında Üretim
Strateji Belgesi’ne göre, senetlerde yeni bir döneme giriliyor ve senetlerin kayıt altına alınarak üretilmesi için bir sistem kuruluyor. Bu kapsamda, senetlerin Merkez Bankası veya belirlenecek başka bir yetkili kurum tarafından takip edileceği belirtiliyor. Sistem, tüm senetlerin kayıt altına alınmasını sağlayarak, sahtecilik girişimlerini büyük ölçüde engelleyecek.
Filigranlı Senetler Dönemi
Senetlerde güvenliği artırmak için paralarda kullanılan filigran yönteminin hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu yöntemle, sahte senetlerin tespit edilmesi kolaylaşacak ve dolandırıcılık girişimleri büyük oranda önlenmiş olacak. Teknik detaylar üzerinde çalışmalar sürerken, filigran uygulamasının senetlerde sahteciliğe karşı caydırıcı bir önlem olması bekleniyor.
Kırtasiyeden Alınan Senetler Geçersiz Olacak
Geleneksel olarak kırtasiyelerden alınan ve elle doldurulan senetler, yeni düzenleme kapsamında geçerliliğini yitirecek. Artık kırtasiyeden alınan senetler yerine, e-Devlet üzerinden erişilebilen ve daha güvenli bir şekilde düzenlenen senetler kullanılacak. Bu sayede, vatandaşların hukuki sorunlarla karşılaşma riski de azaltılmış olacak.
İmza Yeterli Olmayacak
Mevcut sistemde senetlerin geçerli olması için yalnızca imza atılması yeterli görülüyordu. Ancak, yeni düzenlemelerle bu durum değişiyor. Tıpkı çeklerde olduğu gibi senetler için de sıkı düzenlemeler getirilecek ve imza tek başına geçerli olmayacak. Bu durum, senetlerin kullanımında daha disiplinli bir yaklaşımı zorunlu kılacak.
Bankaların karşılıksız çeklerde zorunlu ödeme tutarı artırıldı
Adana'da tefecilere darbe: 23 senet, 4 tapu ve pompalı tüfek...
Protesto edilen senet adedi azaldı
KREDİ KARTSIZ TAKSİTLE ÜRÜN SATANLARIN SÖZLEŞMENİN ALT KISMINDA SENET KISMI VAR BURASINI HEM BORÇLUYA HEM KEFİLE İMZALATIYORLAR AMA RAKAM MİKTARINI TARİHİNİ YAZMIYORLAR HER TÜRLÜ SUİSTİMALE AÇIK BU TİP SÖZLŞEME ALTI SENETLERİN KULLANIMI YASAKLANMALIDIR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.