Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
GSD Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Yılmaz, iyileştirilmeyen mevzuatlar yüzünden gümrüklerde zırt pırt kırmızı hatta düştüklerini belirterek, “Artık varlığımızın bir anlamı kalmadı” dedi.
EKONOMİYİ büyütmek ve küçük ihracatçıyı bürokratik işlemlerden kurtarmak için kurulan dış ticaret şirketlerinin ilklerinden olan GSD Dış Ticaret kapandı. GSD Dış Ticaret Şirketi’ni çatısı altında bulunduran GSD Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Yılmaz, 26 yıl önce kurulan ilk dış ticaret şirketlerinden biri olduklarını hatırlatarak, “Sektörel dış ticaret şirketi olarak devam etmemesi kararı aldık. Artık ihracata aracılık faaliyetleri yapmayacağız. Bir süre önce bunu İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na da (İMKB) bildirdik” dedi.
Alanında en büyüktü
GSD’nin kendi alanındaki en büyük şirket olduğunu vurgulayan Turgut Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Dış ticaret şirketleri kurulurken amaç ihracatın artmasıydı. Bunun için küçük ihracatçıların bürokratik işlemlerini üstlenerek, güçlü bir kuruluş olarak zorluklarla mücadele etmekti. Ufak ihracatçılar dış ticaret işlemleriyle uğraşmasınlar, kuvvetli bir şirket üzerinde yapsınlar... Yarın bir yanlışlık anında güçlü şirket olarak çıksınlar diye kuruldular. Kuruluş formülü buydu. 1986 yılındadır mevzuatın çıkışı.”
Varlık amacı yok oldu
Müfredatta gerekli değişiklikler yapılmadığı ve kâr edemedikleri için kapatma kararı aldıklarını belirten Turgut Yılmaz, “Müfredatta gerekli değişiklikler yapılmayınca ufak tefek anlaşmazlıklar da bile dış ticaret şirketleri işlevini yapamaz hale geldi. Böylece ekonomiye katkı sağlayamadığı gibi küçük imalatçıya da faydası yok” dedi.
Milyarlar riske ediliyor
200-300 kadar firmanın ihracatını üstlendiklerini hatırlatan Yılmaz, dış ticaret firmasının işlemi kırmızı ve sarı hatta düştüğü zaman hangi firmaların etkileneceğinin meçhul olduğunu, alttaki firmalara yardımcı olmak için kurulmuşken bu imkanın ortadan kalktığını söyledi. Yılmaz şöyle konuştu: “Yapılan uygulamalar çok yanlış. Milyarlarca dolarlık ihracat firmalarının bütün kamyonlarının içinin boşaltılması yanlış. Bunu 3-5 milyon dolar için yapıyorlar ama milyarlarca dolar riske ediliyor. Bu, Türk ihracatına bir fayda getirmez. Zırt pırt kırmızı hatta düşmekten usandık. O yüzden bitirme kararı verdik. İlk kurulan dış ticaret şirketiydik ve ilk kapatanlardan olduk.”
Geçmişte el üstünde tutulurduk
KÜÇÜK anlaşmazlıklar yüzünden dış ticaret şirketlerinin işlevini yerine getiremez hale geldiğini anlatan GSD Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Yılmaz, “Ülke ekonomisine güç vermek için, ihracatta küçükler büyüsün diye kurulmuştuk. Eskiden ihraca teşvikler vardı. Geçmişte el üstünde tutulurdu bu şirketler” diye konuştu.
Deniz taşımasına girdi
GSD Holding’in başka alanlarda büyüyeceğini belirten Turgut Yılmaz, “GSD olarak deniz taşımacılığına girdik. Yeni gemi siparişlerimizi verdik. İhracat yapmayacağız, artık ihracatçıların nakliyesini yapacağız. Ama bunu da Türkiye’de yapmayabiliriz” dedi.
Hürriyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.