Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hükümet, önceki gün Borçlar Kanunu'na eklenen bir madde ile kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlandırdı. Yeni uygulama, ev sahibi-kiracı arasında yeni sorunlara yol açacak mı? Ev sahibi gelirini düşürmemek için, kiracı ise ev bulabilmek için yeni arayışlara girecek mi? Erdoğan Süzer'in Sözcü'deki haberinde uzmanlar bu sorulara yanıt veriyor. İşte o haber:
Hükümetin sosyal tarafların görüşünü almadan, kamuoyunda tartışmaya açmadan bir gece yarısı önergesiyle kira zamlarını yüzde 25'e sabitlemesi kira fiyatlarını adeta patlattı. Zam sınırlamasından endişe eden ev sahipleri ilandaki kiralık ev ve işyeri kira bedellerine hiç hesapta yokken yüzde 35 ila yüzde 50 zam yaptı. Zam oranı bazı bölgelerde yüzde 100'lere dayandı.
FİYATLAR KATLANDI
Düzenlemeyi değerlendiren Emlak Müşaviri Salim Taşçı, uygulamayı “Kaş yapayım derken göz çıkarmak” deyimiyle yorumladı. Kanun değişikliği duyulur duyulmaz kiralık ev fiyatlarına adeta zam yağdığını belirten Taşçı, “Ev sahipleri çift haneye koşan yüksek enflasyona rağmen kira zammının yüzde 25'le sınırlanmasına razı olamıyor. Düzenleme duyulur duyulmaz yeni ilandaki 2 bin liralık evlerin kirası 3 bin liraya, 3 bin liralık evler 4 bin liraya çıktı. Bazı bölgelerde artışlar çok daha yüksek oldu” dedi.
VERGİ KAYBI YAŞANIR
Yüzde 25 zam sınırından kurtulmak isteyen ev sahiplerinin 10 yıldır oturan kiracılarını 3 ay önceden haber verip çıkarmaya başlayacağını anlatan Taşçı, şunları söyledi:
“Çıkmak istemeyen kiracı ev sahibiyle çifte kontrat yapıp enflasyona uyumlu zammı kabul eder. Çifte kontratla vergi kaybı yaşanır. 5 yıllık kiracılara tahliye davaları yağar. Yağmaya da başladı. Tuzu kuru ev sahipleri evini kiralamaz, boş bekletir. Geçimini kira geliriyle sağlayanlar çok zor duruma düşer. Herkes kira zammını enflasyona uyarlamak için uğraşır, kiracının da ev sahibinin de rahatı kalmaz.”
Ev sahipleri ile kiracı kavgaları başlayacak
Önümüzdeki günlerde ev sahibi-kiracı kavgalarının başlayacağını, tahliye davalarının patlayacağını ifade eden Salim Taşçı, yüzde 25'e sabitlenen kiralar nedeniyle piyasanın kötü etkileneceğini vurguladı. Taşçı, kiralık ev sayısının azalacağını ve ev kiralarının daha da artacağını belirtti.
Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira artış oranı üzerinde yaşanan tartışmaların, yeni düzenleme ile çözülmesinin kolay olmayacağı ifade ediliyor.
Doğalgaz ve elektrik zamları da sınırlansın
Salim Taşçı, etkileri değerlendirilmeden ‘ben yaptım oldu' anlayışıyla getirilen düzenlemenin kiracılara, ev sahiplerine ve devlete yarardan çok zarar getireceğini ifade etti. Düzenlemenin emlak piyasasında adeta kaosa yol açtığını söyleyen Taşçı, “Devlet ev sahiplerine zam sınırlaması getirmeden önce kendi belirlediği doğalgaz ve elektrik zamlarını yüzde 25'le sınırlamalı. Doğalgaza yüzde 75 zam yapıp kira zammı yüzde 25'le sınırlanınca çelişki oluyor” dedi.
Kira artış oranında yüzde 25 sınır getiren önerge Meclis'ten geçti
Kira artış oranına sınırlama: Uymayana yaptırımı ne olacak?
Konutta kira artışı yüzde 25'i geçemeyecek
PİYASADA KIRALIK KONUT ARZI OLMADIĞINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDENİYLE EVİ BOSALMAK ZORUNDA KALACAK OLAN KİRACILARA BELEDIYELER SOSYAL KONUT TAHSİS EDİP ESKİ KIRA MIKTARINI GEÇMEYEN MİKTARA KİRAYA VERMELİDİR KIRACILARIN DURUMUNUN CİDDIYETİNİ GOREN HALA YOK YA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM DURDURULUP YASAKLANMALIDIR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.