Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hükümet, Yargı Reform Paketi kapsamında pandemi nedeniyle hayatımıza ilk kez giren bazı konuları yasalara taşımaya karar verdi. Bunlardan biri, salgın ve benzeri durumlardaki iş yeri kira sözleşmeleri, diğeri ise dijital ortamlarda yapılan sözleşmeler ve anlaşmalar oldu. Borçlar Kanunu’nda yapılacak düzenlemeyle işletmeler, salgın nedeniyle kapalı oldukları dönemlerde kira vermeyecekler.
KİRA MUAFİYETİ
Edinilen bilgiye göre, Yargı Reformu Paketi kapsamında Borçlar Kanunu’nda bazı düzenlemelere gidiliyor. Yaşanan sorunlardan yola çıkılarak yapılan çalışmaya göre, kira sözleşmeleri konusunda değişiklik yapılacak. Salgın şartlarında kira ödemelerinin nasıl olacağı düzenlenecek. Buna göre, idarenin kararı ile zorunlu olarak faaliyetleri durdurulan iş yerlerinin kiralarının, kapalı kaldıkları süre boyunca ödememesi planlanıyor. Kiranın tamamından değil, bir bölümünden vazgeçilmesine yönelik de öneriler bulunuyor.
YASA DEĞİŞECEK
Bugünkü Borçlar Kanunu’na göre bu gibi durumlar, mahkeme yoluyla veya anlaşmayla sonuca bağlanıyor. Yeni düzenlemeyle İl Hıfzıssıhha Kurulları aracılığıyla salgın nedeniyle AVM, restoran, kafe, spor salonları gibi yerlerin kapatılması kararını alırsa, başkaca bir işleme gerek kalmadan, kapatıldıkları süre kadar kiradan muaf tutulacaklar.
ZORUNLU HALLER
Çalışmaya katılan AK Parti kurmayları, “Sonuçta bir ticari faaliyet nedeniyle bu kira sözleşmeleri yapılıyor. O faaliyet olmayınca, gelir kaybı olacağı için kiranın da kapalı kalınan süre ile sınırlı olmak üzere, ödenmemesi konusunda öneriler var. Bu düzenleme Borçlar Kanunu’na yazılacak. Savaş, terör saldırısı, OHAL gibi durumlarda kapatılan yerler de kiradan sorumlu olmayacak. Kira sözleşmeleri de buna göre düzenlenecek. Sözleşmelerde zorunlu haller sayılacak” dedi.
ONLİNE KARARLAR GEÇERLİ OLACAK
Çalışma kapsamında ayrıca, dijital ortamda yapılan toplantılarda alınan kararlar, yapılan anlaşmalar da yeniden düzenleniyor. Bu anlaşmalar da, Borçlar Kanunu’ndaki diğer sözleşme ve anlaşmalar gibi geçerli olacak. Özellikte salgın dönemlerinde, uzaktan çalışma kararı alan şirketlerde, zoom üzerinden veya tele konferansla yapılan toplantılarda alınan kararlar ve yapılan anlaşmalar da geçerli olacak. Bu anlaşmalar da, tıpkı yazılı sözleşmeler gibi kabul edilecek. Bu konuda yasaya hüküm konulacak. Bu şekilde yapılan toplantılarda alınan kararlar veya yapılan sözleşme ve anlaşmalar kayıt altına alınacak ve Borçlar Kanunu’na tabi olacak.
(Nuray Babacan /Hürriyet)
Öncelikle selamlar zor bir süreç benim 1 binam var vede tek gelirim o yıllarca tam gösterip vergimi eşekler gibi ödedim dükkan stopajinda 10 indirim yaptı mülk sahibi olarak onuda ödedim bide kira alamayım kusura bakmasınlar iş yapıp çok kazanıyorken bana karından veriyormu devlet yıllarca aldığı vergiden karşilasin
işlerini açmayan evide kira ise onuda vermesin sizn yaptığınızi....
Bir işletme zor zamanda kira ödemeyecekse, iyi zamanında da karından mal sahibine pay versin o zaman, hadi buna da kanun yapın. İş yapamayan dükkanı boşaltsın ki iş yapan kiralasın. O olmazsa dükkan boş kalsın. Milletin malının ortağımısınız kardeşim. Böyle kanun mu olur??? Bırakın kiraya verenle kiralayan anlaşsın, anlaşma olmazsa dükkan mağaza tahliye edilir.
salgın döneminde sen vergi alma sonrada vatandaştan bekle.
Devlet hiç kendisi yükü paylaşmayacak mı? Mesela 1 yıldır neden stopaj vergisini kaldırmayı düşünmediniz? Yükü kiracıdan alıp mal sahibine yüklemekle bu sorun çözülmez.
Batan batmış desinlere yasa çıkartıyorlar oda yanlış bir şekilde çıkıyor.kiradan vergi alıyorsun devlet olarak niye alıyorsun bu kötü zamanda kiracının mülk sahibininde yanında olmak için aldın devlet olduğun için vergi odenmis kiralarin tamamini bosver yarisini ver hic olmasa ev isyeri fark etmez ama nerde verdigimiz verginin hiç bir zaman karşılığını alamadikti bunda alalim anca borç verin borç verin borcun altında ezilelim onuda yuzumuze vurun hizmet diye
Benzin istasyonları parası olmayana bedava benzin versin ,Oteller krizden etkilenenlere bedava tatil versin...
Mal sahibide daş yesin...bu mu adalet...dogru çözüm bulun ..milleti birbirine düşürmeyin.
Buda yeni bir sorun başlatır, işyerini kafeye kahvehaneye vs. açmak isteyene ya vermezler yada yüksek bedelle verirler
Çok yerinde lakin geç ve Yörük sırtından kurban kesme var yine devlet kendi öderse olur hem ödemez hem de kira muafiyeti olursa Almanya'daki oğlum gelecek boşaltsın nişantaşında 4 dükkan kolaysa herkes alsın bedava versin ben kira alırım
herkes kiralarını ödedikten sonra çıkan yasa kimin işine yarar???
zaten battı millet bunlar akılla dalga geçiyor resmen. ulen kira vermese ne olur ne yiyecek millet 2 senedir azılı hırsız gibi yediniz bitirdiniz zaten milleti....
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.