Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) 2022 Mart’a ilişkin açıkladığı Kiralık Konut Piyasası Raporu, kira fiyatlarındaki sert artışın sürdüğünü ortaya koydu.
Buna göre, ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları mart ayında yıllık yüzde 123,5 arttı ve ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 37,7 TL’ye yükseldi.
Yıllık kira artış oranı İzmir’de yüzde 82,8, Ankara’da yüzde 116,1 olurken, İstanbul’da yüzde 126,5 oldu. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İzmir’de 32,5 TL'ye yükselirken, Ankara'da 25,9 TL'ye ve İstanbul'da 53,9 TL'ye çıktı.
Sözcü'de yer alan habere göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı şubatta ise yüzde 84,2 olmuş; ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı ise 30 TL’ye yükselmişti.
ANTALYA BİRİNCİ SIRADA
BETAM verilerine göre, en yüksek yıllık kira artışının görüldüğü il yüzde 166,6 ile Antalya oldu.
Bu ili yüzde 126,5 ile İstanbul, yüzde 117,5 ile Mersin, yüzde 116,1 ile Ankara ve yüzde 100,3 ile de Kocaeli takip etti.
En düşük kira artışının görüldüğü iller ise Trabzon (yüzde 48,2), Van (yüzde 46,5), Malatya (yüzde 43,5), Kahramanmaraş (yüzde 36,9) ve Mardin (yüzde 36) oldu.
KİRALIK İLAN SAYISI AZALDI
Öte yandan rapora göre, kiralık konut ilan sayısı geçen aya kıyasla ülke genelinde yüzde 0,6 (178 binden 177 bine), İstanbul’da yüzde 1,8 (56 binden 55 bine), Ankara’da yüzde 0,2 (15.167'den 15.142'ye) azalmış, İzmir’de ise yüzde 5,6 (18 binden 19 bine) yükseldi.
Raporda “Önceki aya kıyasla, kiralık ilan sayısı yüzde 0,6 (178 binden 177 bine) azalmış, kiralanan konut sayısı ise yüzde 6,7 (45 binden 48 bine) artmıştır” ifadelerine yer verildi.
KONUT TALEBİNDE ARTIŞ
Kiralık konut talebinin ise şubat ayında büyük bir değişim göstermediği, ancak mart ayında önemli bir oranda arttı. Buna göre, şubatta 155,2 olan kiralık konut talep göstergesi martta 181'e yükseldi. Böylece kiralık konut talebi geçen aya göre yüzde 16,6 arttı.
BETAM raporunda bu duruma ilişkin “Piyasa reel kira fiyatlarında son iki ayda meydana gelen artışlara rağmen kiralık konut talebinin mart ayında önemli ölçüde artmış olması dikkat çekmektedir. Bu bağlamda kiralık konut talebinin nisan ve takip eden aylarda nasıl seyredeceği önem kazanmıştır” denildi.
Vatandaş konut fiyatlarına isyan etti
Yabancıya satış yasaklansa da konut fiyatları artar
Konut kredisiyle ev almak imkânsız
DÜŞÜK GELİRLİ VATANDASLARIMIZA KİRAYA VERMEK İÇİN BELEDİYELER KIZILAY KARA KUVVETLERİMİZİN İSTİHKAM BİRLİKLERİ KÜÇÜK SOSYAL/PREFABRİK BRİKET KONUTLAR YAPIP KİRALIK KONUT ARZI YARATMALIDIRLAR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.