BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKira fiyatlarında dengeler değişti!----

Kira fiyatlarında dengeler değişti!

Kira fiyatlarında dengeler değişti!
24 Ekim 2024 - 10:17 www.finansgundem.com

Temmuz ayında konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla birlikte, kira fiyatlarında dengeler değişti.


Eylül ayında açıklanan verilerde, Türkiye genelinde yenilenen kiralarda zam sınırının, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) 12 aylık ortalaması olan yüzde 63,47 olarak belirlendiği gözlemlendi.

Ancak, Eylül 2024'te kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 45,2 olarak kaydedildi; bu oran Ağustos ayında yüzde 47,1 seviyesindeydi.

KİRA ARTIŞ HIZINDA YAVAŞLAMA NEDENİ

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Eğer ev değişikliği düşünüyorsanız, yıl sonuna kadar taşınmakta fayda var" dedi. Özelmacıklı'nın belirttiğine göre, Türkiye genelinde kira artış oranı yüzde 45 seviyelerine geriledi.

Yenilenen kira kontratlarında fiyat artışları enflasyon oranında belirlenirken, kiracının çıkıp yeniden kiraya verdiği yerlerde artış oranları düştü.

Kiralardaki yavaşlamanın birden fazla nedeni bulunuyor. Yüzde 25 kira sınırı varken mal sahipleri, kiralarını daha yüksekten talep ediyordu.

Piyasada daha önce artırılmış bir fiyat mevcuttu. Kısa dönemli kiralamalara ilişkin yeni düzenlemelerin yapılması ve eşyalı evlerin kiralık piyasasına geri dönmesi de bu durumu etkiledi.

Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında gayrimenkul satışlarının artması, boş dairelerin Türkiye genelinde azalan amortisman süreleri nedeniyle yeniden kiraya verilmesine yol açtı.

ASGARİ ÜCRET ETKİSİ

Kira fiyatlarıyla ilgili asgari ücrete ara dönemde zam yapılmaması da piyasada etkili oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki ortalama kira fiyatları ise 100 metrekare üzerinden değerlendirildiğinde; İstanbul'da 24.380 TL, Ankara'da 17.730 TL ve İzmir'de 22.000 TL seviyesindedir.

Yıllık kira artış oranları İstanbul'da yüzde 46,2, Ankara'da yüzde 51,3 ve İzmir'de yüzde 56,3 olarak belirlenmiştir. Üç büyükşehirde de kira artış hızının yavaşladığı görülüyor ve mevsimsel etkilerle bu durumun önümüzdeki aylarda da devam etmesi bekleniyor.

İSTANBUL'DA KİA FİYATLARININ UYGUN OLAN SEMTLER

İstanbul'da kira fiyatlarının en uygun olduğu semtler arasında Esenyurt, Beylikdüzü ve Sultanbeyli gibi bölgeler yer alıyor. Anadolu Yakası'nda ise Sancaktepe uygun fiyatlı ilçeler arasında bulunuyor.

KİRA FİYATLARININ ARTIŞ GÖSTERMEDİĞİ İLÇELER

Sarıyer, Esenyurt, Zeytinburnu ve Başakşehir gibi ilçelerde ise fiyat artışları son bir yılda yalnızca yüzde 10-15 arasında kalmıştır.

100 metrekarelik ortalama kira fiyatları İstanbul genelinde şu şekildedir:

Beylikdüzü’nde 19.000 TL, Esenyurt’ta 15.500 TL, Zeytinburnu’nda 27.500 TL,

Başakşehir’de 25.000 TL, Sancaktepe’de 20.000 TL, Sultanbeyli’de 18.000 TL,

Sultangazi’de 18.000 TL ve Şile’de 26.500 TL’dir.

Kira fiyatlarının en çok arttığı ilçeler arasında ise Beykoz, Adalar, Beyoğlu, Kadıköy ve Şile yer alıyor.

Örneğin, Beykoz'da yıllık kira artışı yüzde 50, Adalar ve Kadıköy'de ise yüzde 30’un üzerinde gerçekleşmiştir.

Günlük kiralık evlere denetim! 269 daire mühürlendiGünlük kiralık evlere denetim! 269 daire mühürlendi

 

İstanbul'da kira oyunu: 8 bin TL ödeyip 3 bin dolara başkasına kiraladı!İstanbul'da kira oyunu: 8 bin TL ödeyip 3 bin dolara başkasına kiraladı!

 

Kirayı elden ödeyenler dikkat! İşte yeni kurallarKirayı elden ödeyenler dikkat! İşte yeni kurallar

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)