Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yeni Ekonomi Program'da (YEP), “Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir” denilmişti.
Dün ise düzenleme TBMM’ye taşındı. AK Parti’nin, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi Kurulması, yaşlılık aylıkları için 1000 liranın alt sınır belirlenmesi, kira bedellerinde TÜFE’nin artış oranının baz alınması gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, kira bedellerinde artış oranının TÜFE baz alınarak yapılmasının tüketiciye getirileri olacağını söyledi. Aşa, “Mevcut piyasa koşullarında ÜFE’deki artış tüketici için fazla görünüyordu. Elbette sözleşme serbestisi durumuna göre, mal sahibi ve kiracı arasında anlaşılıp ortak bir oran da belirlenebilir. Ancak hukuki boyutta bakıldığında TÜFE üzerinden uygulama yapılacak” diye konuştu.
Yıllık üst sınır
Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş da TÜFE ile kira oranlarında yapılacak artışın ‘daha adil’ olacağına dikkat çekerken, ancak her yıl başında belli bir üst sınır belirlenip ona göre hareket edilebileceğini söyledi.
Taş, “Hem kiracı, hem de ev sahibinin kira artış oranlarını önceden net olarak bilmeleri iki tarafın da yararına. Mesela siz ağustos ayında kiranızı artırıyorsunuz. Ama eylül ayında TÜFE daha düşük gelebilir. Yani eylülde kirasını düzenleyenler daha kârlı çıkabilir. Bu nedenle yıllık bir üst sınır belirlenip ona göre en başından hareket edilirse net ve adil bir sistem oturtulmuş olabilir” dedi.
DÜZENLEME NELER GETİRİYOR?
Yenilenebilir enerji KDV’den muaf olacak
- Polis Bakım ve Yardım Sandığı’na Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarında görevli tüm memurlar ortak olacak.
- Yenilenebilir enerji kaynaklarının (jeotermal, güneş, rüzgar vb.) tarımsal üretimde yaygınlaşması için KDV istisnası sağlanacak.
- İmalat sanayii yatırımları kapsamında yapılacak inşaat harcamalarının KDV’si seneye de iade kapsamında olacak.
İşsizlik ödeneği almak kolaylaşacak
- Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) kurulacak.
- Büyük ve küçükbaş hayvanların satışından alınan binde 1’lik pay kaldırılacak.
- İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarından kolaylık sağlanacak. Son 120 günlük, “prim ödeyerek sürekli çalışma” şartı “hizmet akdine tabi” olma şeklinde yumuşatılarak işe devamsızlıktan kaynaklı ödenek alamama durumu ortadan kaldırılacak.
TCDD yatırımlarına özel finansman
- TCDD yatırımları, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden finanse edilecek.
- Kamu ile özel sektör sözleşmelerinde, imalat girdilerinde meydana gelen beklenmeyen fiyat artışları dolayısıyla yüklenicilere idare onayına bağlı olarak fesih ya da devir hakkı verilecek. “Büyük projelerin ve kamu hizmetlerinin aksamaması” gerekçesiyle yapılan düzenleme, 30 Haziran 2018’den önce ihalesi yapılan ve madde yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmeleri kapsıyor. Sözleşmeler, 60 gün içinde yüklenicinin yazılı başvurusu ve idarenin onayına bağlı olarak feshedilip tasfiye edilebilecek ya da devredilebilecek. Sözleşmesi feshedilen yüklenicinin teminatı iade edilecek.
Devam sütünden ÖTV alınmayacak
- Şalgam suyu, aromalı süt ile devam sütü sayılan içeceklerden ÖTV alınmayacak.
- Er ve erbaşların genel sağlık sigortalısı sayılmayan eş ve çocukları ile anne ve babaları, “bakmakla yükümlü olunan kişi” kapsamında sigorta şemsiyesine alınacak.
Yaşlılık aylığı en az 1000 lira
- Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emekli ve hak sahiplerine ödenen aylıklar ile birlikte demeler toplamı 1000 liradan az olamayacak.
- Konut hesaplarına devlet katkısı 20 bin liradan 25 bin liraya çıkacak.
Pilot ve hostese vergi istisnası
- Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sigortasına, “diğer özellik arz eden riskler” eklenecek. Bu düzenlemeyle, nükleer riskler gibi riskler sonucu meydana gelebilecek zararların karşılanabilmesi için DASK’ın devreye girmesi öngörülüyor.
- Sivil pilot ve kabin memurlarına ödenen aylık ücretin yüzde 70’i gelir vergisinden istisna olacak.
Bu nasıl kanun çıkarmak ya adam 35-40 BİN maaş alsın % 70 gelir vergisinden muaf olsun. Doktor aktif çalışırken paraya para demez dönerden kebap yer geçen bir kaç ay önce 1,5-2 bin lira zam yapıldı. bu işleri yapacak sayısız insan var olup yetiştirmessen TEMİNİNDE güçlük olan personel açığı oluşur Bunun cezasını devlet bütçesi neden ödemek zorunda EYY Yöneticiler
Bir kira tutarında emlakçı komisyonunu MÜLK SAHİBİ ÖDESİN/ÖDEMELİDİR EMLAKÇI KOMİSYONUNUN TAMAMINI KİRACIYA ÖDETEN SİSTEME/UYGULAMAYA LANET OLSUN
BİR KİLO TUTLUM PEYNİRİ ALIM DEDİM SORDUGUMDA KİLOSU 36 TL DEDİ KARDEŞİM SÜTÜN KİLOSU 2 TL İSE BU PEYNİRİE BU KADAR ZAM YAPMAK DÜPEDÜZ SOYGUNDUR.
Türkiye de emlak komisyoncularının bir kanunu yok önce bu işin bir kanunu olmalı, olmaması çok büyük bir sorun bence. Ayrıca emlak ve emlakçılıkla ile ilgili komisyonlar kurulmalı. İş sadece kiralama ve kiralanın kira getirisinden ibaret olmamalı. Burada eskiyen gayrimenkullerin yenilenmesi, tamir ve tadilatlarının yapılması gibi konularda mal sahipleri de elini taşın altına koymalı. Bazı gayrimenkullerin yaşam koşullarında oluşan olumsuzluklarda mal sahipleri sağır kalmakta bunları çözecek bir kurum da olmalı. Belediyeler de görevlerini yerine getirmemekte bir çok yerde dairesini bölüp kiraya vermekte haksız kazanç elde etmekde özellikle dubleks olarak gözüken daireler bir incelense çoğunda mal sahibi oturuyor gözükürken yarısı bölünmüş kaçak binlerce daire olduğu ortaya çıkacaktır. Bu da binlerce vergi kaçağı demek, daha çok şey var ama say say bitmez bu sorunlar...
BİR KİRA TUTARINDA EMLAKÇI KOMİSYONUNUN KİRACININ ÖDETİLMESİ KANUNSUZDUR EMLAK ODA/DERNEKLERİ HAZIRLAYIP EMLAKÇILARA DAĞITTIKLARI KİRA KONTRATLARA KANUNSUZ BİR ŞEKİLDE BİR KİRA TUTARINDA EMLAKÇI KOMİSYONUNU KİRACININ ÖDEYECEĞİNİ YAZMAKTALAR EMLAKÇI ODALARI/DERNEKLERİ KANUN YAPICILAR MI DA BÖYLE SÖZLEŞME HAZIRLIYORLAR ? KANUN TEKLİFİ HAZIRLAYICISI SAYIN VEKİLLERİMİZ EMLAKÇI KOMİSYONUN KİMDEN ALINACAĞINI BELİRLEMELİLER kiracılar sonunda iflasa/yoksulluğa sürüklüyorlar kimsenin umurunda değil
Emlakçıya komisyon vermek istemiyorsan sahibinden bulup tutacaksınız. Hem daireyi size emlakçı bulacak, hem aranızı bulacak, kontratınıza kadar hazırlayacak ama siz para vemeyecek misiniz? Bu mesleğin genel teammülleri bu şekilde oluşmuş. Sahibinden kendiniz bulun emlakçıya da komisyon vermeyin o zaman.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.