<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKıdemde işçilerden iflas fonu önerisi----

Kıdemde işçilerden iflas fonu önerisi

Kıdemde işçilerden iflas fonu önerisi
06 Temmuz 2017 - 16:01 www.finansingundemi.com

İşçi kesimi, kıdem tazminatında yeni bir düzenleme yerine iflas fonu kurulması önerisinde bulundu

Kıdem Tazminatı Fonu için toplanan Üçlü Danışma Kurulu’nda işçi kesimi, yeni bir düzenleme yerine, iflas fonu kurulması önerisinde bulunurken, işverenler fonun gündemden kaldırılması yönünde görüş bildirdi

Kıdem Tazminatı Fonu’nda taslak sunmaktan vazgeçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taraflardan gelecek önerileri beklemeye başladı.

Bu kapsamda işçi ve işverenler 13 Temmuz’a kadar kıdem tazminatı ile ilgili çalışmalarını bakanlığa iletecekler. İşçi kesimi son olarak, “Yeni düzenleme yerine, iflas fonu kurulsun” önerisinde bulunurken, “Gündemden kaldırılsın, işimize bakalım” diyen işverenlerin de sistemin devamından yana olduğu belirtildi.

Üçlü Danışma Kurulu’nda kıdem tazminatı fonu konuşuldu. Türk - İş, Hak - İş, DİSK, TİSK ve TOBB’un temsil edildiği toplantıda işçilerin yanı sıra işverenlerin de fon fikrine sıcak bakmadığı, işverenlerin fon için, “Gündemden kaldırılsın, işimize bakalım, iş barışı zedelenmesin” mesajı verdiği belirtildi.

İşverenlerin fondan sonra deneyimli işçileri tutmakta zorlanacakları yönünde endişeleri dile getirdiği kaydedildi. Taslak çalışma yerine her iki kesimden 13 Temmuz’a kadar önerilerini alacak olan hükümet, bunun üzerine çalışmalarını sürdürecek ya da mutabakat görmezse fonu rafa kaldıracak.

İşsizleri konuşalım

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da bakanlığın konuyla ilgili taslak paylaşmamasını eleştirdi. Kıdemde yeni düzenleme yerine kıdem garanti fonu önerisinde bulunduklarını belirten Beko, “Fon yerine icra ve iflas durumunda kıdem alacaklarının, devlet ve bankaların ipotekli alacaklarının önüne geçmesi yönünde düzenleme yapılmalı” dedi.

Kıdem tazminatı ödemeyen patrona ceza getirilmesi gerektiğini belirten Beko, “Bunları konuşacağımıza işsizleri konuşalım” dedi.

‘Yüzde 70 uzlaşma yakalarsak tamam’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da dün yaptığı açıklamada, “Başbakanımızın bize talimatları, paydaşların önerilerinin ortak noktasını alalım ve şayet bu önerilerdeki ortak nokta bizi bu anlamda bir yasal düzenlemeye götürüyorsa bu yasal düzenlemeyi yapalım” dedi.

Her iki kesimden 4 anabaşlıkta 13 Temmuz’a kadar görüş beklediklerini ifade eden Müezzinoğlu, bu başlıkları hakkaniyet, güvence, şeffaflık ve sürdürülebilirlik olarak sıralayarak şunları söyledi:

“Buna paydaşlarımızdan biri, devamlılık ve tecrübe başlığının da ilave edilmesini istedi. Biz de tecrübe ve devamlılık başlığı konusunu da koyun ve bununla ilgilide yine önerilerinizi bize iletin, bir de mevcut yapıyla bundan sonraki yapının nasıl olması gerektiği konusunda önerilerinizi getirin dedik. Kararımızı ondan sonra hükümete, Başbakanımıza götüreceğiz. Bundan sonra devam adımlar gerekiyorsa birlikte çalışarak devamını, şayet ortak noktalar arzu ettiğimiz noktada değilse de o sonuçları sizlerle tekrar paylaşacağız diyerek bir değerlendirme yaptık.

Yazılı olarak bize 13 Temmuz’a kadar verecekleri metinler üzerinde çalışma yapıp 15’inden sonraki süreçte 3 - 5 gün sürdükten sonra ayın 20’sine doğru tarafların kanaatleriyle yol haritamızı şekillendireceğiz. Yüzde 70’in üzerinde bir uzlaşı yakaladığımız an hükümet olarak kararlılıkla bu işin üzerine gideriz.”

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahallenin Delisi07 Temmuz 2017 01:08

    İşçi temsilcilerin ve işveren temsilcilerinin belkide üzerinde tek uzlaştıkları konu bu fonun kurulmaması peki o zaman hükümet neden fonun kurulması için diretiyor?

  • Mahallenin Delisi07 Temmuz 2017 01:06

    4857 sayılı İş Kanunu kapsamında zaten pek çok çalışanın iş akdini derhal feshederek kıdem tazminatı alması için pek çok yol var. Sadece kanunu okumanız ve uygulamanız gerekiyor. Ücretiniz SGK'ya eksik mi bildiriliyor? ödemeyi geciktiriyor mu? 10 yıl prim 15 yıl SGK'lımısınız? Günlük 3 saatten fazla mesai yapmaya mı zorlanıyorsunuz? Çalışanlar arasında eşit davranıl mıyor mu? vs. daha pek çok imkan var. 3600 gün prim 15 yıl 4500 gün prim 25 yıl, askerlik, kadın için evlilik vs. UNUTMAYIN BU DÜZENLEME İŞ GARANTİNİZİN DE SONU YANİ İŞ GÜVENCENİZ ORTADAN KALKACAK!

  • Hak hak07 Temmuz 2017 01:01

    Kim istemez tazminatını. Yalanla işçi kesimi deniliyor. Şuan kimse işden çıkmadan tazminat alsa yada fona yatıp garanti altına alınsa uçar be

  • bumudur yaniiiiiiiiiiiiiiii06 Temmuz 2017 23:42

    farklı gerekçelerle............. işinden memnun olmayan çok insan var 1 senesini dolduran kendi isteğiyle işten çıkar tazminatını alır bunu yapın yeter artık

  • serkan öz06 Temmuz 2017 23:41

    kaç yıldır bu yasayı bekliyorum.geçsin özel sektörde çalışanlarda kıdemini alabilsin.adalet için bu şarttttttttttttttttttt.

  • Sahin Akyürek06 Temmuz 2017 23:15

    Bekledim bekledim yapmadiniz,2 yillimi bitirdiğim işten kendi isteğimle ayrıldım.Yok efendim 3000 TL tazminat için yapmadıkları kalmadı lanet gelsin o 3000 TL te.Zaten işçilerden yana olan yok hep işçiler üzerinden siyaset yapılıyor

  • Ozi 480406 Temmuz 2017 20:57

    Kardeşlerim ben bir çalışan olarak kıdem fonunun kurulmasını istiyorum 1998 de staj sigorta numarası aldım ama 2003 te sigortam yatmaya başladı ve ben kıdem alabilmem için 2025 yılına kadar aynı işte çalışmak istemiyorum ve bu iştee 11 yıldır çalışıyorum bu işimden memnun değilim ama tazminat için 2025 yılına kadar beklemek zorundayım bu nasıl bir adalet anlamadım sendikalar yerine bire bir işçilerin fikirlerini alsanız mesala e devlet üzerinden katılım sağlansa isteyen geçse istemeyen geçmese olmazmı ki

  • d. çelebi06 Temmuz 2017 20:54

    İşveren istediği gibi at koşturuyor yeter yasada bir değişiklik yapın işçi kendi isteği ile işi bıraktığı zamanda tazminatını alabilsin bak ozaman işveren nasıl kuzuya döner