Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kıdem tazminatı için yine yollara düştü. Hem işçi, hem de işverenlere kıdem tazminatını soran bakanlığın anketlerinden, iki kesimin de mevcut sistemden memnun olmadığı sonucu çıktı. Anketlere göre, işçilerin çoğunluğu, kendi inisiyatiflerinde olması durumunda kıdem tazminatlarını altın hesabında biriktirmek istiyor.
YÜZ YÜZE GÖRÜŞTÜLER
Bakanlığın 12 ilde yaklaşık bin 600 işçi ve 81 ilde bin işverenle düzenlediği anketler, yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı. Bu kapsamda iki kesime de ilk olarak mevcut kıdem tazminatı sisteminden memnun olup olmadıkları soruldu. Bu soruya işçilerin yüzde 54.1’i, işverenlerin ise yüzde 77.6’sı “Memnun değilim” yanıtını verdi. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, anketten çıkan diğer sonuçlar da şöyle oldu:
* Ankete katılan işçilerin yüzde 70.6’sı, işverenlerin ise yüzde 62.8’i kıdem tazminatında yeni bir düzenleme istediğini belirtti.
* İşçilerin yüzde 66.5’i kendi işten ayrıldığında, yüzde 35.7’si işveren tarafından işten çıkarıldığında kıdem tazminatını alamadığını belirtti.
* İşverenlerin yüzde 65.8’i son bir yılda kıdem tazminatı ödemesi yapmadığını belirtirken, yüzde 29.4’ü ise bir iki kişiye ödeme yapabildiğini ifade etti.
YÜZDE 96’SI DAVA AÇMADI
* Ankete katılan ve işten ayrıldıktan sonra tazminatını eksik ya da hiç alamayanların yüzde 96.3’ü işverenine dava açmadığını belirtti.
* “Neden dava açmadınız” sorusuna da, “Şikayet etmek istemedim, istifa ettiğim için bir şey alamayacağımı düşündüm, işveren tüm haklarımı aldığıma dair istifa dilekçesi imzalattı, sigortasız çalıştım” yanıtları verildi.
5 YIL SONRA ÇEKEBİLELİM
* Ankete katılan işçiler, yatırım aracını kendi seçebilecekleri bir sisteme sıcak yaklaştığını belirtti. İşçilerin yüzde 38.2’si altın, yüzde 26’sı döviz, yüzde 11.4’ü menkul kıymet, yüzde 9’u fon, tahvil, bono cinsinden, yüzde 2.9’u Türk lirası vadeli hesabında tazminatlarını değerlendirmek istediği yanıtını verdi.
* İşçilerin yüzde 43.5’i hesaplarında biriken kıdem tazminatını 5 yıl sonra çekmeyi isteyeceğini belirtti.
AYLIK ÖDEME SEÇENEĞİ ÖNE ÇIKTI
Ankete katılan işçilerin yüzde 76’sı kıdem tazminatlarını aylık olarak takip edebilecekleri bir hesapta görmek istediklerini vurguladı. İşverenlerin yüzde 81.2’si mevcut durumda aylık veya yıllık olarak kıdem tazminatına karşılık ayırmadığı yanıtını verirken, yüzde 54.1’i aylık olarak kıdem tazminatı primi ödeyebileceğini belirtti.
Hürriyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.