Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
GEÇEN yıl tartışılan ve Türk-İş ile Hak-İş’in ayaklanmasına neden olan kıdem tazminatının kaldırılarak yerine fon kurulması yeniden gündemde. Hükümet 4 yıllık yeni iktidar döneminde işçilerin büyük çoğunluğunun alamadığı ve işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturduğu gerekçesiyle kıdem tazminatını kaldırmaya kararlı.
İşveren yeni kurulacak bu fona her ay personel başına belli bir yüzde oranında prim ödeyecek. İşten çıkarılan çalışan, tazminatını patronu yerine bu fondan alacak. Fon, devlet güvencesinde olacak. Hükümet part time işçi, evden çalışma, çağrı üzerine çalışma gibi işçi kesiminin tepki gösterdiği çalışma modellerini de hayata geçirecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni programa göre, hükümet yeni iktidar döneminde kıdem tazminatını kaldırmaya kararlı. 61. Hükümet Programı’nın işsizlikle mücadeleye ayrılan bölümünde kıdem tazminatınının kaldırılacağı ve yerine bir fon kurulacağı ilan edildi. Programda, “İşçilerin büyük çoğunluğunun alamadığı, işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturan, çalışma hayatının en önemli soru alanlarının başında gelen kıdem tazminatı sorunu, kazanılmış hakları koruyan ve bütün işçilerin kıdem tazminatı garanti altına alan bir fon oluşturularak çözülecek” denildi.
Programın Meclis görüşmelerinin başlamasının ardından dün Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve TİSK’ten oluşan Üçlü Danışma Kurulu’nu topladı. Üçlü Danışma Kurulu, hükümetin kıdem tazminatı fonunu kaldıracağına ilişkin taahhüdünün gölgesinde toplandı.
Esnek çalışma geliyor
61. Hükümet programında esnek çalışma modellerinin hayata geçirileceği açık şekilde ifade edildi. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda sık sık gündeme gelen ve gördüğü tepki nedeniyle yasalaşmayan, en son da Torba Yasa’dan çıkarılan “esnek çalışma” düzenlemelerinin bu kez hayata geçirileceği anlaşılıyor. Bu kapsamda hükümet “part time işçi”, “evden çalışma”, “çağrı üzerine çalışma”gibi işçi kesiminin büyük tepki gösterdiği çalışma modellerinin yasalara konulmasında kararlı olduğunu da ifade etmiş oldu. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, geçtiğimiz hafta görevini Faruk Çelik’e devretmeden kısa süre önce aynı konuda bir açıklama yapmış ve ‘Esnek Çalışma Yasası’nın önemine değinmişti. Yasa Tasarısı’nın yarım zamanlı veya kısa süreli işlerde veya evden çalışanların, özellikle kadın ve gençlerin yararına olduğunu belirten Dinçer, tüm taraflardan destek istemişti.
Baskı oluşturuyor
Programda bu konuyla ilgili, “İstihdamın artırılması ve kayıtdışının azaltılması amacıyla “güvenceli esneklik” anlayışı ve işi değil insanı koruma ilkesi çerçevesinde işgücü piyasamızın katılıklarını gidererek başta genç, kadın ve vasıfsız işgücümüz olmak üzere işsizlerimize nitelik kazandırarak, işe girişi kolaylaştıracağız” denildi. Ardından ise kıdem tazminatının kaldırılacağı, “İşçilerimizin büyük çoğunluğunun alamadığı, işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturan, çalışma hayatının en önemli sorun alanlarının başında gelen kıdem tazminatı sorununu, kazanılmış hakları koruyan ve bütün işçilerin kıdem tazminatlarını garanti altına alan bir fon teşkil etmek suretiyle, sosyal taraflarla istişare içinde çözeceğiz” ifadeleriyle ilan edildi.
“YENİ FON” GÖLGESİNDE ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU
Çalışma Bakanlığını devralan Faruk Çelik, dün ilk Üçlü Danışma Kurulu toplantısını Türk İş, DİSK, Hak-iş ve TİSK temsilcilerinin katılımıyla bakanlıkta gerçekleştirdi. Kıdem Tazminatı’yla ilgili kararın yer aldığı hükümet programı Meclis gündemindeyken toplanan Üçlü Danışma Kurulu, dünkü toplantıda bu konuyu masaya getirmedi. Toplantının ardından bir açıklama yapan Bakan Çelik, “Kıdem tazminatı konusu bir takvime bağlandı mı?” sorusuna, “Bugün gündemimize gelmedi ama çalışma hayatının önündeki bütün konuları rahatlıkla tartışabileceğimiz ortamın olduğunu söyleyebilirim” karşılığını verdi.
Konfederasyonlar grev nedeni sayıyor
Kıdem tazminatının kaldırılmasını daha önce ‘genel grev’ nedeni sayacağını açıklayan Türk-İş ve DİSK’in bu gelişme karşısında alacağı tutum merakla beklenirken Hak-İş’in teklife karşı çıkmadığı biliniyor. Hükümet geçen yılki toplantılarda, “Yeni bir Fon kuralım, çalışanın tazminatı buradan ödensin” teklifi getirmişti. Bununla ilgili çalışma yapılmış, formül ortaya konulmuştu. Formül, şöyleydi: “İşverenin yeni kurulacak fona her ay personel başına belli bir yüzde oranında prim ödesin, işten çıkarılan çalışan, tazminatını patronu yerine bu fondan alsın. Fon, devlet güvencesinde olsun. Kendisi için 10 yıl prim ödenen kişiler ise işten çıkarılmasa bile istediği an fondaki parasını alabilsin. Emekli olanlar da kıdem tazminatını fondan alsın. Fonun kurulduğu tarihe kadar olan alacaklar kazanılmış hak olacağından patron tarafından ödensin.” Sendikalar ise hiçbir teklifi tartışmayacaklarını belirterek “Kıdem Tazminatı’na dokundurtmayız” açıklaması yapmıştı. Vatan
Bu sistemde işveren istediği zaman işçisini çıkartacak. Bunu nasıl önleyeceksiniz. İşsizliği önlemek için önce işten çıkarmaları zorlaştırmanız lazım. İşten çıkarmalar olmasa işsizlik de olmaz.
heey yüzde 50 sana sesleniyorum al kendi başını ye işte şimdi...
bu iş patronlara yarar, çalışan ezilir. bakın şimdi; patron fona yatırması gerekeni yatırmazsa fona borç takarsa ki türkiyede binlerce firma var sgkya borçlu , ne olacak. çalışan nasıl tazminat alacak.
TAZMİNATIN GUVENCESİ SGK MEVZUATI DEIL MI ? NASIL TAZMINATINI ALAMIOR ÇALIŞAN ? DAĞ BAŞIMI BURASI HARAÇ MI KESILIYOR ? SAÇMALIK... SEN İŞ MAHKEMESINE GITTINDE , HAKKINI MAHKEMI VERMESI ? TAZMINAT HAKKININ ,ÜZERİNE Mİ YATTI... ARTIK İŞÇİ SENDIKALARI SENKILAŞAMALARIN KAĞISI KAPOANMIŞTIR. İLK ADIMMA İŞVEREN İŞÇİYE KAPI GÖSTERECEK DURUMA GELMIŞ OLACAK. ÇÜNKÜ İŞVEREN AL MAAŞINI, KAPI ORADA TAMINATINIDE DEVLET VERECEK DICEKTIR... KIMSEYIDE 60 YAŞINADAR EMEKLI OLANA KADAR İŞVEREN TUTMAYACAK, 5 YILDA BİR GENÇ İŞÇİYİ ALACAKDIR FABRIKASINA, KIDAM YOKSA, İŞÇİ ÇIKARTILIR RAHATLIKLA :)))
Ustaa. fon mon yerine kıdem tazminatı her yıl sonunda ödenir dense. Ya da kıdem tazminatları bireysel emeklilik sistemine aktarılır dense de, millet 20 yıl bekleyip üstüne soğuk su içmese ne olur?
İzin konusunda ki yoruma katılmakla birlikte bu sistemde hem devlet hem de çalışanın kazançlı çıkacağı gün gibi aşikar. hem devlet için ucuz bir fon oluşturulmuş olacak hem de nerdeyse hiç bir zaman tazminatını ALAMAYAN çalışanın tazminatı güvence altına alınmış olacak. Bu sayede patronlar da artık kıdem tazminatı ödememek için işe girişte aldıkları istifa mektuplarını taşıma zahmetinden kurtulmuş olur...
bu sistemde kazanan kim ? işçi demeyin bana :))) ahahahah :)))
Fonun kurulduğu tarihe kadar olan alacaklar kazanılmış hak olacağından patron tarafından ödensin. deniyor devlet güvencesi diyor,patrondan dileneceğine devletin benkasından çekersin deniyor.fuzuli muhalefetlik (chp) yapmayın.
hazır bu çalışmalar yapılırkende şu yıllık izinlerinde son işyerinde çalışan süreye göre değil de toplam sigortalılık süresine göre kanuna konulsa daha iyi olur...adamın emeklisi gelmiş iş değiştirmiş sanki işe yeni başlamış sigortalı muamelesi görüyor.....tekrardan 5 yıl 10 yıl 15 yıl sıralamasına girmesi ne kadar doğru olur...
Diyelim ki fon kuruldu sonra daha önce toplanan fonlar gibi ödenemezse ne olacak? Başbakan konut yardımlarını v.d. ödedi ama bunu bundan sonraki hükümetler ödeyemezse? Ki bu risk de var. Bu da tam korumalı sistem değil ki!
Bu doğru bir model mi? Şimdiye kadar çalışan bir sürü insanın kıdem bedelleri geçmişe dönük ne olacak? Yandı gitti mi? Bu kabul edilebilirbirmodel değil!!!
peki asgari ücretten gösterilern sigortalılar ne olacak ? 3.000 lira alıp 800 tl gözüken sigortalılar var.adamlara kıdemleri 800 den ödenecek.devletin önce bunu çözmesi lazım.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.