Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kıdem tazminatı, bir kurumda çalışan işçinin en temel haklarından biridir. 1475 İş Kanunu’nun 14. maddesinde öngörülen şekilde kıdeme hak kazanacak durumda işten ayrılan ya da haklı fesh nedenleri dışında işveren tarafından sözleşmesi sonlandırılmış yani işten çıkarılmış işçilere, çalışmış oldukları süreler göz önünde bulundurularak ödenen tazminata kıdem tazminatı denmektedir. Ancak ödenen bu tazminatta çalışanların en merak ettikleri konulardan biride ödeme şekli. “Kıdem tazminatı taksit yapılır mı?” şeklindeki sorular ile akıllarındakilere cevap bulmaya çalışan vatandaşlar için hazırladığımız haberde konuya ilişkin tüm detayları bulabilirsiniz. İşte kıdem tazminatı ödemesi ile ilgili detaylar…
KIDEM TAZMİNATI TAKSİT YAPILIR MI?
Sigortalı çalışanların en temel güvencelerinden haklarından biri olan kıdem tazminatı iş yerinde kesintisiz olarak bir yıl çalışmış olan işçileri kapsamaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçinin işten çıkarılması durumunda yada 5 yılını doldurmuş bir çalışanın kendi isteği ile işten çıkması durumunda işveren tarafından çalışana ödenmesi zorunlu olan tazminattır. Adından da anlaşılacağı gibi kıdem tazminatı, işçinin kıdemine yanı çalıştığı işi tecrübe ettiği süreye göre değişiklik gösterir. En kısa tabiri ile işçinin çalıştığı süredeki emeğinin karşılığıdır.
Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nda kıdem tazminatının ödenme zamanına dair her hangi bir süre belirtilmemiştir. Buna rağmen kıdem tazminatı ödemesi için kabul edilen genel kural bu tazminatın hemen ve nakit bir şekilde ödenmesi gerektiğidir. Kıdem tazminatı hakkı, iş sözleşmesinin sona ermesine bağlı olarak doğan bir hak olduğundan, bu tazminat işçi ile işveren arasındaki iş akdinin sona ermesinin ardından peşin olarak ödenmelidir.
Tüm bunlara rağmen bazı ekonomik sorunlardan dolayı kıdem tazminatı ödemesi iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte yapılamamaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 120. maddesinde belirtilen hususlara göre ‘'Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılacak davanın sonunda hakim gecikme süresi için, ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmeder. İşçinin mevzuattan doğan diğer hakları saklıdır.'' şeklinde belirtilmiştir. Yani kıdem tazminatının gününde ödenmemesi durumunda mevduata uygulanacak en yüksek faize karar verilecektir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, iş kanununda kıdem tazminatının işçiye taksitler halinde ödenmesi konusunda net bir hüküm bulunmazken işçi ve işverenin karşılıklı anlaşmaları durumunda, kıdem tazminatının taksitler halinde ödenmesi mümkündür. (Sözcü)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.