Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na bilgi veren Türk-İş Hukuk Müşaviri Ferhan Tuncel, işçilerin kıdem tazminatını son ücret üzerinden aldıklarını, yasa çıktığında normal çalışmadan kısmi süreli çalışmaya geçmek zorunda kalacak işçilerin maaşı düşeceği için kıdem alacaklarının da otomatik olarak düşeceğini anlattı.
İŞÇİYE TUZAK VAR
Tuncel, yasa teklifinde çalışanların haklarını yok edecek çok sayıda tuzak madde olduğu uyarısında bulundu. Komisyon üyesi milletvekillerine, “Sizleri aydınlatma adına söylüyorum” diyen Ferhat Tuncel, halen tam süreli çalışanların yasa çıktıktan sonra bir teşvikle düşük ücretli kısmi süreli çalışan hâline dönüşeceğini ve bir çok hakkını kaybedeceğini ifade etti. Tuncel, tespit ve uyarılarını şöyle dile getirdi:
Bu düzenlemeyle işi bölüyorsunuz, sigortalılığı bölüyorsunuz. Haftada 48 saat tam süreli çalışan birini düşünün, iş sözleşmesi tasfiye ediliyor. İşini kaybeden işçi çaresiz, mecburen kısmi süreye dönecek. Ya da işçi işveren tarafından kısmi süreli çalışmaya geçmesi için zorlanacak. Böyle bir durumda devletin elinde işçiyi koruyacak bir mekanizma yok. İşçinin gidebileceği bir yer yok. Eğer işçi birikmiş kıdemi ödenmeden, iş sözleşmesi feshedilmeden, kısmi süreli çalışmaya sürüklenirse o zaman kıdem tazminatı alacakları tehlikeye girer. Çünkü kıdem tazminatı son ücret üzerinden alınır. Bu madde tuzaklı bir madde, çok sorunlu bir madde.
KIDEMİN YÜZDE 50'Sİ GİDER
Komisyonda konuşan HDP Milletvekili Zeynel Özen ise “Bu yasa çıktığında 20-25 yıldır çalışan bir işçi işverenin zorlamasıyla kısmi süreli çalışmaya geçirilebilecek. Kıdem tazminatı işçinin son aldığı ücret üzerinden hesaplanıyor. Bu ne demek? 20-25 yıldır çalışan bir işçinin kıdem tazminatının yüzde 50 düşmesi demek. Açık açık bunu söyleyin” dedi.
TERSİNE EYT’LİLER GELİR
Düzenlemeyi eleştiren Hak-İş Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti kısmi ve esnek çalışanların prim günlerini kolay kolay dolduramadıklarını, bu nedenle emekliliği bir türlü hak edemediklerini anlattı. Yasanın çıkması halinde Türkiye'de yeni bir mağdur kitlenin oluşacağına işaret eden Serdengeçti, “Bu kısmi çalışma teşvik edilebilir, esnek çalışma modelleri geliştirilebilir ama daha sonra tersine EYT dediğimiz, yani yaşı doldurmuş, primini ödememiş çalışan kitleleri ortaya çıkar” uyarısında bulundu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.