Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomiyi canlandırmak için gündeme getirilen ve birçok şirkete de can suyu olan Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin yan etkisi mevduat faizlerini 2 puan artırmak şeklinde oldu.
Gazete Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, bankacılık sistemi normalde aylık 25 milyar lira kredi üretirken 1.5 ayda 144 milyar lira kredi üretti. Şimdiye kadar 114 milyar liralık kredi veren bankalar verdikleri bu kredileri için likidite bulmaya çalışırken çareyi mevduat
faizlerini artırmakta buldu.
Böylece iki hafta önce yüzde 11 düzeyinde bulunan mevduat faizleri yüzde 13.25’e kadar ulaştı. Bankaların internet şubelerinde faiz oranları yüzde 9 civarında görünmesine rağmen tek tek şubeler arandığında büyük bankalarda mevduat faizi oranları yüzde 12.50 düzeyinde. Sadece bir banka faizini yüzde 11.20 olarak açıkladı. Kamu bankaları ise büyük bankaların 0.25 veya yarım puan üstünde faiz oranları öneriyor. Küçük bankalarda ise oran yüzde 13’ün üstünde.
Kredi Garanti Fonu’na (KGF) Hazine’nin sağlayacağı teminat tutarı artırıldı. Böylece KGF’nin daha fazla krediye kefalet sağlamasının önü açıldı. Bu kapsamda, 250 milyar TL’lik kredi hacmi yaratıldı. KOSGEB öncülüğünde KOBİ’lere 12
ayı ödemesiz, 3 yıl vadeli, 3’er ayda bir taksit ödemeli 50 bin TL’ye kadar kredi veriliyor. Krediden 157 bin firma yararlandı toplamda ise 460 bin firma yararlanacak.
KREDİYE DE YANSIYACAK
KGF kredileri devletin batık kredi riskini önemli oranda üstüne alması nedeniyle bankalar tarafından yüzde 14-15
faiz oranı ile veriliyor. KGF dışında kredi faizleri ise yüzde 18’den daha az değil. Yani 4 puanlık bir avantaj sağlanmış
durumda. Bu Faiz düşüşü ise batık kredileri devletin üstelenmesi (toplam KGF kapsamında verilen kredinin
yüzde 7’sini üstlenecek) nedeniyle sağlandı. Ancak şimdi mevduat faizindeki bu artış kredi faizlerine de yansıyacak.
PARANIN YÜZDE 35-40’I YENİDEN YAPILANDIRMA İÇİN KULLANILDI
Bankacılar KGF’den alınan kredilerin yaklaşık yüzde 35-40’ının mevcut problemli kredilerin kapatılması için kullanıldığı geri kalan tutarın ise firmaları rahatlattığı ifade edildi.
BÜYÜK MEBLAĞDA 14’Ü BULUYOR
Milyon ve milyonu aşan büyük meblağlarda ise faiz oranı yüzde 14’ü buluyor. Dün yüzde 14.5’ten işlem yapıldı.
Öte yandan, mevduat faizindeki artışın önümüzdeki haftalarda da devam etmesi bekleniyor. Çünkü kasasında para her geçen gün eriyen bankaların para bulma zorunluluğu sürecek.
Bankalar geri dönmesi imkansız olan kredilerini KGF ile teminatlandırdılar ve devletten alacaklı duruma geçtiler.Onlar erdi muradına devletin hazineside zarar ile çıktı kerevetine.Emeklilere verilecek komik zam müjde haline geldi.
Olmazsa geri döneriz yaz boz deneme tahtası..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.