Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son dönemde yaşanan ekonomik koşulların finansman maliyetlerini artırması, firmaların kamu destekli finansman paketlerine olan ilgisini de zirveye taşıdı. Öyle ki, özellikle orta ve küçük ölçekli işletmeler, piyasa koşullarına göre daha düşük faizli ve uygun koşullu finansman imkanını bulunca adeta bankalara hücum etti. Bunun son örneği de Kredi Garanti Fonu'nun son destek kredisi paketinde yaşandı. Geçen ay açıklanan ve Avrupa Yatırım Fonunun KGF'ye sağladığı hibe fonla hayata geçirilen "KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği (COSME) Programı'na 2 milyar TL'nin üzerinde başvuru gelince limitin sonuna gelinmişti. Bunun üzerine Kredi Garanti Fonu dün, özkaynaklarından oluşturulan yeni bir paketin uygulamaya konulduğunu açıkladı. Bloomberg HT'nin edindiği bilgilere göre söz konusu paketin büyüklüğü ise 1 milyar 250 milyon TL.
YAKLAŞIK 10 BİN FİRMA YARARLANACAK
Söz konusu destek paketiyle KOBİ'lere 500 bin liraya kadar kredi imkanı sağlanacak. Ortalama kredi kullanımının 100 bin TL civarında olmasını bekleyen bankacılar, bu paketten 10 bin firmanın yararlanmasını beklediklerini söyledi. 1 milyar TL kefalet limiti olan pakette kredi hacmi ise 1.25 milyar TL olduğu ve KGF'nin yüzde 80'ine kefil olacağı belirtildi. Söz konusu paket 31 Aralık 2019 tarihine kadar geçerli olacak.
YAPILANDIRMADA DA KULLANILABİLECEK
Bu yeni pakette de tazmin oranının bir önceki pakette olduğu gibi yüzde 10 olduğunu ifade eden bankacılar, bu paketin bir öncekinden farkının ise kredilerin yapılandırmalarda da kullanılabilecek olması olduğunu söylediler.
FAİZ ORANI BANKALARIN İNSİYATİFİNDE
Portföy Garanti Sistemi ile kullandırılacak kredilerin vadesi 12 aya kadar geri ödemesiz olacak. Süre asgari 36 ay, azami 60 aya kadar uzatılabilecek. Kredinin faiz oranının ise bankaların inisiyatifinde olduğu öğrenildi. KGF Destek Kredisi'nden yararlanmak isteyenler Akbank, Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Alternatif Bank, Halk Bankası, QNB Finansbank, VakıfBank, Denizbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Katılım Bankasına başvurabilecek.
Geçmiş yıllarda da kgf teminatından bankalar sorunlu alacaklarını yapılandırma yolun gitmişler idi.Ancak sorunlu alacakların ya da sıkıntılı firmaların borçlarının yapılandırılarak rahatlatılmaları ve biraz nefes alarak konjonktürdeki olumsuz etkiyi gidermeyi sağlamaları gerekirken daha çok bazı bankaların sorunlu alacaklarının adeta teminatlandırılarak kamu ya kgf ye devredilmesi şeklinde siyasi bir karar olarak uygulamada yer bulmuştur.Bu defa bu yapılandırmanın öncelikle bankalarda bir uzman raporuna dayandırılarak yapılması ve teminata konu olması kgf kaynaklarının israfı açısından çok önemli olacaktır.KONTROLLÜ YAPILANDIRMA.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.