Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Finansman darboğazını aşmak için Merkez Bankası ve banka yöneticileriyle çok sık bir araya gelen reel sektöre çok tatmin edici cevaplar verilmese de, önümüzdeki dönemde Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kredi musluklarını yeniden açabilmesinin ön adımı atıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile KGF kefalet üst limiti 500 milyar liradan 1 trilyon liraya yükseltildi. Başka bir ifade ile KGF’nin kefalet verebileceği kredilerin toplam tutarı 500 milyar liradan 1 trilyon liraya çıkarılmış oldu. 5 Ağustos itibarıyla KGF’nin kefalet hacmi 580 milyar lira, kullandırılan kredi tutarı ise 687 milyar lira düzeyinde bulunuyor.
Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Kararda yapılan değişik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Dünya'dan Hüseyin Gökçe imzasıyla yer alan habere göre kararın 4. maddesinin 2. Fıkrasının b bendinde değişiklik yapılarak, Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından verilen kefaletlerin toplam bakiye tutarı, 4749 Sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Hakkında Kanunun geçici 20. Maddesinde öngörülen limitin 10 katına endekslendi.
4749’un geçici 20. Maddesi, Hazine ve Maliye Bakanı’na kredi garanti kurumlarına 100 milyar liraya kadar nakit kaynak aktarılması konusunda yetki veriyordu. Yapılan bu değişiklikle birlikte KGF’nin verebileceği kefalet limiti kendisine aktarılacak kaynağın 10 katı ile sınırlandırıldı. Bakiye tutarının hesaplanmasında, döviz krediler için verilen kefaletlere KGF tarafından onay verildiği tarihteki kurlar esas alınacak.
Üst limit kanuna endekslenmiş oldu
Bu değişiklik öncesinde, yönetmeliğin KGF tarafından verilebilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarları, 4749 sayılı kanuna doğrudan endekslenmiyordu. Yönetmeliğin 4.maddesinin 2. Fıkrasının b bendinde, KGF kefaletlerinin toplam bakiye tutarının 500 milyar lirayı, Hazine’den KGF’ye aktarılacak tutarın ise 50 milyar lirayı aşmaması öngörülüyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte yönetmeliğin 4.maddesindeki limit içeren rakamlar çıkarılmış oldu. Kredi hacmi yılbaşından bu yana 64 milyar lira arttı Kefalet limiti 1 trilyon liraya çıkarılan KGF’nin kefaletiyle yılbaşından bu yana kullandırılan kredi hacmi 64 milyar lira arttı.
2021 yılı sonu itibarıyla 623 milyar lira düzeyinde olan kredi hacmi, ilk çeyreğin sonunda 649 milyar liraya yükseldi. Kredi hacmi, Nisan sonunda 670 milyar, Mayıs’ta 677 milyar, Haziran’da 683 milyar, Temmuz’da 686 milyar olurken, 29 Temmuz-5 Ağustos arasındaki iki haftalık dönemde ise 1 milyar lira daha artarak 687 milyar liraya yükseldi. Öte yandan 2020 yılında 300 milyar liraya kadar yaklaşan risk bakiyesi ise 2022’ye 176 milyar lira ile başladı. Mayıs sonunda 195 milyar lira olan risk bakiyesi, 5 Ağustos itibarıyla 189 milyar liraya geriledi.
Hisarcıklıoğlu açıkladı: 150 milyarlık yeni KGF geliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.