Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hükümetin ekonomiyi canlandırmak için devreye soktuğu Kredi Garanti Fonu (KGF) kredileri 140 milyar liraya dayandı.
Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre KGF kapsamındaki kredilere özellikle şubat ayı sonundan itibaren çok ciddi talep geldiği belirtilirken, söz konusu kredilerin ne kadarının yatırıma yöneldiği ise tartışma konusu olacağa benziyor. Birçok firmanın kullandığı kredileri işini büyütmek için yatırıma yönlendirdiğine şüphe yok. Ancak bankacılık kaynaklarna göre, firmaların birçoğu da çeşitli nedenlerle aldığı kredilerin önemli bir bölümünü işini büyütme amaçlı yatırıma yönlendirmiyor. Bankacıların ve piyasadan bazı firma sahiplerinin verdikleri bilgilere göre, KGF’den uygun koşulla çektiği kredi ile arsa alanlar da var, lüks araba alan da var, ofis satın alan da, ihtiyaç olana kadar parayı tamamen mevduata yatıran da var. Bunun nedenini sorduğumuz bazı bankacılar, KGF kredilerinde ortalama faizin KOBİ’de yüzde 14.18, ihracat tarafında ise yüzde 14.5 olduğunu belirterek, “Piyasada mevduat faizleri yüzde 14.5’lere kadar çıktı. Acil ihtiyacı olmayan ve uygun maliyetli kaynağı kaçırmak istemeyen firmalar kullandığı krediyi 14-14.5 oranlarla mevduata yatıyor” değerlendirmesinde bulundu. Merkez Bankası verileri de bu yorumları destekliyor. Mart başından 14 Nisan’a kadar olan 1.5 aylık bölümde bankacılık sektörünün mevduatlarında 64 milyar TL gibi önemli bir artış dikkat çekiyor.
KMH VE ROTATİF KREDİ KAPAN DA VAR
Firmaların belli bir kesiminin KGF kredilerini yatırıma yönlendirdiklerini gözlemlediklerini belirten bankacılar, “Bazı firmalar bu kaynak ile KMH’larını bazıları da rotatif kredilerini kapatıyor” diye konuşuyor. Bankacılar, şu ana kadar kullandırılan kredilerin yüzde 30’unun yeniden yapılandırma ve kredi kapama olarak kullanılmış olabileceğini tahmin ediyor.
KİMİSİ ARSA VE OFİS SATIN ALIYOR KİMİSİ LÜKS OTOMOBİL PEŞİNDE
Kredi Garanti Fonu kredilerinde bankalar arasında da kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Oluşan rekabet faizlerin düşük kalmasını sağlarken, diğer yandan da söz konusu krediye acil ihtiyacı olmayan birçok firmayı da bu kaynağı kullanmaya itiyor. Hal öyle olunca da, birçok firmanın aldığı kaynak ile lüks otomobil, arsa, ev gibi harcamalara girdiği ifade ediliyor.
FAİZLER YÜKSELİR ENDİŞESİYLE ALIYORLAR
Bankaların KGF kredisini kullanmaları konusunda yoğun telkinleri olduğunu söyleyen görüştüğümüz bazı firma sahipleri, “Çalıştığımız bankalar, önümüzdeki dönemde faizlerin yükselebileceğini, bu nedenle, şu anda ihtiyacımız olmasa bile koşulları uygun olan KGF kredilerinden kullanmamızı tavsiye ediyor” diye konuşuyor. Başka bir firma sahibi de, “Koşulları çok uygun olduğu için biz de kullandık. Arsa ve ofis aldık. Bir arkadaşım da bir kısmını mevduata yatırdı, bir kısmını dövize çevirdi” değerlendirmesinde bulundu.
HAZİNE BATIĞIN % 7’SİNİ KARŞILIYOR
KGF kapsamında ihracatçı firmalara verilen kredilerin yüzde 100’ü devlet garantisinde. Bu oran KOBİ’lerde (Portföy Garanti Sistemi) yüzde 90, klasik KGF’de ise yüzde 85 düzeyinde. Ancak burada Hazine’nin koyduğu batık kredi şartı devreye giriyor. Şöyle ki, Hazine bir bankanın KGF kapsamında verdiği toplam kredinin sadece yüzde 7’lik kısmının batık tutarını karşılıyor. Eğer bankanın batık oranı yüzde 7’nin üzerindeyse bu tutarı banka karşılamış oluyor. Bu da bankaların kredi verirken daha seçici olmalarına yol açıyor.
BANKALARDAKİ MEVDUAT 1.5 AYDA 64 MİLYAR TL ARTTI
Toplam mevduat (Milyar TL)
3 Mart 2017 - 787.7
31 Mart 2017 - 803.7
7 Nisan 2017 - 838.4
14 Nisan 2017 - 851.0
Ortalama faiz 14.18 - KOBİ'de
Toplam kullandırılan kredi 140 milyar TL
Ortalama Faiz 14.5 - İhracatçıda
Eyy evetciler evet beni yanlış duymadiniz %51 neden geldi heyyyy . parayı cebe atan akp yi nasil savunuyor peh peh peh sanarsin ki babalarını savunuyorlar . Size acik tarih 2018 de çatır çatır dokulecekler 2001 de yasanan banka krizinin yenisi geliyor ama bu kez millet kim hortumladi bile diyemeyecek bu kez %51 bindiği dalı kesiyorrrrr. Doğru ya dogru diyemeyen kimdir ??? Daha önceki dagitilan kredi ve hibeleride feto cu serefsizler yedi demislerdi.
genel müdürüne, yerli veya yabancı patronuna şirin görünmek için..jestiyonları kapmak için..mercedesten inmemek için..30 lu yaşlarda bir hırsla gelen şöhreti kaybetmemek için..nasılsa batsada devlet karşılar veya batana kadar ben nası olsa başka bankaya geçerim diye düşünen basiretsiz üst düzey yöneticilerin garibim şubecilere korku ve baskı ile sattırdığı devlet kaynakları kgf...
Hayır çoğu maalesef batmakta olna kredilere gittti. Devletin milletten topladığı vergiler hiç edildi. Vebali sorumlulara onlar kendini iyi biliyor...bu adaletsiz durumdan kurtulamazlar. Allah sorar sorar...
Tebrikler,herşey zengin için,Garibana verecek değiliz ya. Helal benim AK parti Ekonomi yönetimime.Yaşasın Burjuva lar.
satında nasıl satarsanız diyen..her şubeye çılgın hedefler veren..bankalar arasında kgf de birinci olmamız lazım diye hırs yapan..piyasa bu haldeyken sadece hacimsel sonuca bakan..kredi gibi önemli bir konuda şubeleri çılgınca bir aylık performansları ile yarıştıran..kime ne verilmiş arkadaş diye dönüp bakmayan ticari ve kobi genel müdür yardımcıları versin hesabını !! 50-100 bin nüfuslu ilçelerde kredi hacmi 20-30 milyon olan şubelere bir ayda nasıl 15-20 milyon sattın arkadaş diye sormayanlar utansın !!
yazıklar olsun..80 milyonun devleti garanti verecek kaynak yaratacak..5-10 tane banka bu imkan üzerinden para basacak !! veya 100-150 bin 200 bin herneyse azınlık bir müşteri grubu kefaletle beleş para alıp döviz alacak mevduata koyup faiz alacak araba alacak öylemi ? ! çok yazıkkk
Hayır...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.