Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
DENİZ ALTUNTAŞ / FINANSGUNDEM.COM / ÖZEL
Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin, ihracat alanında hedefler doğrultusunda yol alındığını söyledi. Dünyada küresel ticaretin yüzde 84’ünü oluşturan 1000 ürün hakkında ekonomik araştırmalar birimleri tarafından yapılan araştırmayı yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade eden Alkin “Yaptığımız çalışma şu sonucu gösterdi ki Türkiye dünyada küresel ticarete en çok konu olan ilk ürünler içinde 283 üründe ciddi rekabet gücü olan bir ülke. Bu Türkiye için çok önemli. Dolayısıyla bu 283 üründe acaba hangi pazarlara ihracat yapıyoruz? İhracat yapabilecekken acaba yapmadığımız pazarlar var mı? Dünyada avantajlı olduğumuz bu 283 üründe yüksek ithalat yapan ülkeler var da bunlara biz ihracatçı olarak acaba gitmiş miyiz? Gitmemiş miyiz? Biraz onlara baktık. Ortaya ilginç sonuçlar çıktı” dedi.
KOSGEB’DEN İHRACATTA İLK ADIM SEFERBERLİĞİ
Araştırmanın sonucunda Türkiye’nin küresel rekabette tahmin edilenden daha güçlü, daha esnek ve hareket kabiliyeti olan bir ekonomi olduğunun ortaya çıktığının anlatan Kerem Alkin “Sadece yeni pazarlara ve mevcut pazarlara yönelik daha fazla ihracat yapabilmek adına stratejimizi biraz daha derinleştirmemiz gerekiyor. Bunu gerçekleştirmek için Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB gibi önemli kurumlarla önemli işbirlikleri yapıyoruz. KOSGEB, İhracatta İlk Adım Seferberliği’ne imza atmaya hazırlanıyor. Bunun yanı sıra mevcut ihracatçıların ufkunu açacak olan farklı destek paketleriyle çok önemli işler gerçekleştiriyor. İhracatçıya yeni pazar perspektifi sunarak onlara ihracata yönelmelerini teşvik ederek önemli bir süreç yönetiyoruz” diye konuştu.
200 BİN İHRACATÇIYLA DAHA ÇOK İHRACAT
80 bini aşan ihracat yapan KOBi sayısını ilk etapta 100 bine ardından da 200 bine taşıyacak stratejiyi yönetmek amacında olduklarını dile getiren Alkin “Onun içinde ciddi bir çabamız var. Yeni hesaplanan genel ticaret sistemine göre Türkiye bu sene muhtemelen 190 milyar doları görecek gibi gözüküyor. 2020 yılında da İnşallah 200 milyar doları göreceğiz” şeklinde konuştu.
ENFLASYON YÜZDE 15’İN ALTINA İNER
Enflasyonda yaz döneminde yapışkanlığın ortadan kalkacağını ve yıl sonu yüzde 15’in altını çok rahat göreceğimizi belirten Kerem Alkin “Döviz kurlarında bir tahminde bulunmak şu an için kolay değil. Amerikan Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın tutumlarına bağlı olarak muhtemelen daha normal bir şey görecek gibiyiz. Swap, ihracatçıyı çok fazla ilgilendiren bir konu değil. Bazen Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi, küresel yatırımcılar ve döviz kurlarının belirlenmesinde bazı heyecanlara kapılıyorlarsa o heyecanlarını yönetmeleri konusunda ufak uyarılarda bulunur. Swap işi de öyle bir şeydi. Merkez Bankası’nın müdahalesini doğru buluyorum” açıklamasını yaptı.
İMF Haziran ortası gibi gelir ve piyasalar rahatlar mı?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.