BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKelepir yıldızları fonla ortak almışlar----

Kelepir yıldızları fonla ortak almışlar

Kelepir yıldızları fonla ortak almışlar
28 Aralık 2010 - 12:25 www.finansingundemi.com

Beşiktaş’ın transfer ettiği futbolcular hem kariyerleri hem de fiyatları ile tüm kamuoyunu şaşırttı. Nasıl şaşırtmasın?

Quaresma, Guti, Almedia ve Simao gibi ünlü isimler, sıradan bir futbolcuya verilebilecek bonservis ücretleri ve yıllık ücretle Türkiye’ye getirilebildi. Futbol yorumcuları ve spor adamları bu çok başarılı transferleri hayretle izlerken “Bu işin içinde bir bit yeniği var” türünden cümeleleri de duyduk. Hatta bir spor yorumcusu Beşiktaş’ın antrenman tesislerini kastederek Ümraniye’de petrol mü buldunuz? Diye şaka yollu gönderme bile yaptı. Ancak işin aslında ne olduğu dün borsa kulislerinde patladı. Borsa kulislerini sallayan habere göre BJK’nın mütevazi fiyatlarla transfer ettiğini açıkladı. Futbolcuların asıl sahipleri uluslar arası dev bir fon. Beşiktaş bu futbolcuların bonservislerinin ancak yüzde 20’sinde bilemediniz yüzde 30’unda söz sahibi. Beşiktaş’ın borsaya açıkladığı bedeller de sadece kulübün cebinden çıkan rakamlar. Futbolcunun sözleşme bedelinin fon tarafından ödenen kısmı ise açıklanmıyor.
ALMEİDA’NIN SAHİBİ FON
Peki bu süreç nasıl işliyor? Uluslar arası fonlar, futbolcuları aynı şirketler gibi görüyor. Futbolcu’ya yatırım yapan fon, futbolcuyu bir futbol kulübü ile birlikte satın alıyor. Futbolcunun bonservisinin ya tamamı veya yüzde 70-80 gibi büyük kısmı fonda bulunuyor. Amaç gerçekleşip futbolcunun piyasa değeri artınca da satış listesine konulup satılıyor. Fon futbolcunun bonservisi için ödenen paranın büyük kısmını alarak parayı cebine koyup çıkıyor. Özellikle yıldız olma potansiyeli taşıyan futbolculara yatırım yapan bu fonlar. Almeida, Quaresma gibi bir dönem parlayan ancak daha sonra sönmeye yüz tutmuş futbolcular ile genç futbolcuları tercih ediyor. İddiaları sorduğumuz adının açıklanmasını istemeyen bir Beşiktaş yöneticisi, Werder Bremen’den 2 milyon Euro’ya alındığı açıklanan Hugo Miguel, Pereira de Almeida’nın fonla ortak alındığını doğruladı ve “Alırken de satarken de ortak olunan bir modelimiz var” dedi. Yönetici diğer oyuncularda bu durumun söz konusu olmadığını kaydetti. Ancak Quaresma, Guti ve Simao’nun da fonla ortak alındığı yönündeki iddialar güçlü. Aynı yönetici, kulübün borsaya bildirdiği rakamların fon ve kulübün ortak ödedikleri toplam transfer ücreti olduğunu ifade etti.
Eğer iddialar doğruysa Almeida 2 değil 6 veya 8 milyon Euro’ya transfer edildi. BJK’nın cebinden 2 milyon Euro çıktı. Geri kalan tutarı fon ödedi.
Fonlar bu alışverişi yaparken futbolcu ile önceden gizli veya açık bir anlaşma yapıyor. Bu anlaşmaya göre tüm haklar uluslar arası fonla devrediliyor. Ardından herhangi bir kulüp ile yapılan anlaşmalara ise İngiliz hukuk kurallarının geçerli olduğu maddesi eklenerek futbolcu ile fon arasında yapılan anlaşmanın asıl anlama olduğu kabul ediliyor. sBöylece futbolcu satılmak istendiğinde ne FIFA’nın nede futbol kulübünün bir iddiası olabiliyor. Şimdi borsa kulislerinde başta Almeida olmak üzere Beşiktaş’ın 4 as futbolcusunun bonservisinin de uluslar arası bir fonda olduğu, bu futbolcular değereni bulur bulmaz satış listesine konulacağı belirtiliyor. Üstelik bu satıştan Beşiktaş’ın öyle fazla bir kazancı da olmayacak.
MEĞER FİYATLARI ÜÇ KAT FAZLAYMIŞ
İddia doğruysa Beşiktaş borsaya da açıkladığı transfer bedellerinin aslında üç dört katı bir bedelle dört ünlü futbolcusunu transfer etti. Ancak bu bedelin sadece yüzde 20 -30’u kulübün kasasından çıktı. Yani bu iddiaya göre Almeida 2 milyon değil, 6 ile 8 milyon Euro arasında bir bedel ile transfer edilmiş. Diğer yandan Beşiktaş’ın borsaya bildirdiği rakam doğru ise yani futbolcunun bonservisi için ödenen para toplam 2 milyon Euro ise bu kez kulübün cebinden bu transfer için sadece 600 bin Euro çıkmış oluyor.
Satarken yüzde yüzde 80’i fonun
Alırken ödenen miktar az olsa da asıl osurun satılırken ortaya çıkıyor. Çünkü BJK alırken olduğu gibi ancak bonservis bedelinin yüzde 20-30’unu alabilecek. Bir diğer önemli handikap da futbolcunun değerini bulması halinde Beşiktaş’ın ihtiyacı olup olmadığına bakılmaksızın satılabilecek olması.
SPK İNCELEME BAŞLATABİLİR
Beşiktaş'ın finansman modeli farklı olsa da halka açık olan şirket bunu açık olarak Sermaye Piyasası Kurulu'na bildirmediği yatırımcıyı bilgilendirmediği için SPK'nın incelemesine tabi olabilecektir.
Rahim AK/Habertürk

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)