'Kazaklar satarsa biz alırız'
Ekonomist Dergisi'ne sir açıklama yapan Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Basri Göktan, Kazakların hisselerini satmaları halinde Şekerbank'ın alacağını belirtiyor.
Göktan: Kazaklar satarsa biz alırız
Geçen hafta bu köşede Şekerebankın yabancı hissedarı BTAnın CEOsu Anvar Saidenovun yaptığı açıklama ve bunun bankacılık sektöründeki yansımalarına ilişkin bir yazı yazdık. Aslında bizi BTA, Şekerbankı satmak istiyor başlıklı yazıyı yazmaya iten gelişme, Saidenovun Şekerbanktaki yüzde 34 hissesini de içeren bazı yabancı varlıklarını satabileceklerine ilişkin açıklaması oldu. Aynı açıklamada Şekerbankla ilgili somut bir planları olmadığını da sözlerine ekleyen Saidenov, Birincisi, henüz somut teklifler yok. İkincisi, böyle bir ihtimal var şeklinde konuşmuştu. Reuters, Foreks gibi haber ajanslarının geçtiği Saidovun bu açıklamasının bankacılık sektöründe algısı ise Şekerbankın hisselerinin satılacağı şeklinde idi.
Bu yazı üzerine Şekerbank bir açıklama yapma ihtiyacı duymuş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Basri Göktan adına gönderilen açıklamada Kazak BTA Securities (JSC) ile ortaklığın bir çeşit sermaye ortaklığı olduğu belirtilerek, sadece yönetim kurulunda temsilleri bulunduğu vurgulanıyor. İcrada olmadıkları için de Ortağımız ile yönetim anlamında bir sorun yaşama riski bulunmadığı belirtilen açıklamada şu noktaların altı çiziliyor.
Hızlı karar mekanizmaları, tepkilerin algılanıp yönetilmesi anlamında bankacılığın yerel olması gerektiğine inanıyoruz. Karar süreçlerinin yabancılarda olması nedeniyle bu süreçten olumsuz etkilenenler olabilir. Ancak biz, bir yabancı ortakla ne gibi sıkıntılar çıkabileceğini ya da bir yönetim krizi olduğunda ne tür tedbirler alınabileceğini, ortaklığın başında varsayarak belirlemiştik. Şekerbank için kurumsal yönetim önemli. Bu nedenle, Şekerbankı, Kazak ortağımızın süreci etkilemedi. Hatta yönetim kurulumuzda sadece bir üye değişti.
BTA Securities (JSC) ile ortaklığın hemen ardından yaptığımız ve 2008-2010 dönemini kapsayan iş planı doğrultusunda, Şekerbankın bu yıl haziran ayında sermaye artırımı yapması gerekiyordu. Nitekim Haziran ayında 100 milyon liralık sermaye artışı gerçekleşti. Şekerbankın yeni hissedarı olan Kazakistan Devlet Varlık Fonu Samruk Kazyna, payına düşen miktarı, nakit olarak koyup, sermaye artırımına katıldı. Bu, ortağımızın Şekerbanka verdiği önemi ve burada devam etme isteklerindeki ciddiyetin önemli bir göstergesidir.
Kazakistan Devlet Varlık Fonu Samruk Kazyna yöneticileri, Şekerbanka verdikleri sözleri ve taahhütleri hiçbir aksama olmadan yerine getireceklerini söylemektedirler. BTA ile borç yapılandırmasına giren bankalar, alacaklarına karşılık Şekerbank hisselerini verin diye zorluyor. Ancak onlar buna Hayır cevabı veriyor ve Şekerbank ortaklığını korumak istediklerini söylüyorlar. Çok net bir şekilde Şekerbank bizim iştirakimiz olmaya devam edecek diyorlar.
Samruk Kazyna, Kazakistan ekonomisinin yüzde 30unu yöneten bir fon olarak, bir yatırım şirketine ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle yaptığımız görüşmelerde BTA Securitiesi satmayacaklarını söylüyorlar. Aynı zamanda bu şirketin de bir bankası olması lazım. O da Şekerbank olacak diyorlar.
Varsayalım ki bütün bunlar olmadı, satıyoruz dediler. Getirin alırız deriz. Malımızdan memnunuz. Zaten ortaklık anlaşmamıza göre, öncelikle bize, Şekerbanka teklif etmeleri gerekiyor.