Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 23 Mayıs 1949 tarihinde Anayasa’nın kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nin tarihindeki tüm seçimlerde hep iki kanat söz sahibi oldu. Sağda, muhafazakar Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU).
Solda, Sosyal Demokrat Parti (SPD). Yani iki büyük ‘halk partisi.’
1949 yılında yapılan ilk genel seçimlerde CDU/CSU toplam oyların yüzde 31’ini, SPD yüzde 29.2’sini aldı.
1957 yılındaki genel seçimlerde CDU/CSU oy oranını yüzde 50.2’ye SPD de yüzde 31.8’e yükseltti.
1980 seçimlerinde CDU/CSU yüzde 44.5 ve SPD yüzde 42.9 oy aldı.
CDU/CSU 2005 yılındaki genel seçimlerde yüzde 34.2 oranında oy alırken SPD yüzde 25.2’de kaldı.
2009 yılındaki genel seçimlerde de SPD’nin oyları yüzde 23’e, CDU/CSU’nun oyları da yüzde 33.8’e düştü.
2013 yılındaki genel seçimlerde CDU/CSU yüzde 41.5, SPD ise yüzde 25.7 oranında oy alabildi.
Son kamuoyu yoklamalarına bakıldığına CDU/CSU’nun oylarının yüzde 30’a, SPD’nin oylarının da yüzde 22’ye düştüğü görülmektedir.
Nitekim bu düşüş eyalet parlamentosu seçimlerinde daha belirgin bir şekilde görülmektedir.
***
2011 yılında Baden Württemberg’de yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde CDU yüzde 39, Yeşiller yüzde 24.2 ve SPD yüzde 24.4 oranında oy almıştır.
SPD’yi geride bırakan Yeşiller ilk kez Almanya genelinde bu eyalette, eyalet başbakanlığı koltuğunu ele geçirmişti.
2016 yılındaki Baden-Württemberg Eyalet Parlamentosu seçimlerinde ise Yeşiller yüzde 30.3’le ilk sıraya yerleşirken CDU toplam oyların ancak yüzde 27’sini alabilmişti.
SPD ise Baden Württemberg’de yüzde 12.7’yle tam bir hezimet yaşamıştı.
Sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD), Baden Württemberg’de ilk kez girdiği seçimlerde toplam oyların yüzde 15.1’ini alarak SPD’yi geride bırakmıştı.
İki halk partisi olarak bilinen CDU ile SPD’nin toplam sandalye sayısı hükümet kurmak için kafi gelmemişti.
Rheinland-Pfalz’da Mart ayında yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde toplam oyların yüzde 36.2’sini alan SPD, Saksonya- Anhalt’ta yüzde 10.6’da kalmıştı.
Sağ popülist AfD bu eyalette yüzde 24.2 oranında oy alarak yüzde 29.8 oy alan CDU’nun ardından ikinci büyük parti olarak yerini almıştı.
Halk partisi olarak bilinen SPD ise neredeyse yok olup gitmişti.
***
İki hafta önce Mecklenburg-Vorpommern’de yapılan seçimlerde SPD yüzde 30.6 oranında oy alarak seçimlerden en güçlü parti olarak çıkmıştı.
Ancak yüzde 20.8 oy alan sağ popülist AfD, halk partisi CDU’yu geride bırakmıştı.
***
Evet, önceki gün Berlin’de yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinden SPD en güçlü parti olarak çıktı.
Ama 5 yıldır ortaklık eden ve halk partisi olarak bilinen SPD ile CDU’nun sandalye sayısı bu ortaklığı sürdürmeye yetmemektedir.
Yani hem CDU, hem SPD halk partisi niteliğini kaybetmiştir.
Hem de “Böyle Halk Partisi olunmaz” dedirtircesine.
Her ne kadar Sosyal Demokratlar “Biz kazandık” dese de, SPD’nin yeni bir hükümet kurması için en az iki ortağa ihtiyacı var.
Muhtemelen SPD, Sol Parti ve Yeşiller uzlaşıp, Berlin’de kırmızı-kırmızı-yeşilkoalisyonu oluşturacaktır.
Ama yılların iki halk partisi olan CDU ile SPD’nin işi hiç de kolay gözükmemektedir.
Berlin’de yüzde 15’e yakın oy alan sağ popülist AfD yıllarca halk partisi olarak bilinen CDU ve SPD için bir tehlike ve tehdit oluşturmaktadır.
Tabii demokratik hukuk devleti için de...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.